Als volwassene krijg je in het dagelijks leven te maken met allerlei tegenslagen. Hoe mooi zou het zijn als je als kind al leert om hiermee om te gaan? Door van jongs af aan te bouwen aan veerkracht, leer je dat fouten maken erbij hoort en wat je eraan kunt doen om jezelf sterker te maken. Gelukkig zijn er allerlei methodieken die je als leerkracht in kunt zetten om kinderen veerkrachtiger te maken. Maar hoe implementeer je dit in jouw onderwijs? Dat leer je in onze training veerkracht!
Wat is veerkracht?
Een slecht cijfer, je beste vriend die gaat verhuizen of niet uitgenodigd worden voor een kinderfeestje: niet alleen volwassenen, maar ook kinderen moeten in het dagelijks leven allerlei tegenslagen verwerken. Omgaan met tegenslagen gaat gemakkelijker wanneer een kind veerkrachtig is. Veerkracht heeft namelijk alles te maken met balans. En je kunt pas tot leren komen als je in balans bent. Daarnaast zorgt veerkracht er ook voor dat kinderen gelukkiger zijn, mentaal sterker in hun schoenen staan en dat ze zich beter kunnen redden in sociale situaties.
Hoe kinderen omgaan met tegenslagen wordt bepaald door allerlei factoren, zoals gedachten, overtuigingen, waarden, gevoelens en talenten. Deze factoren maken je wie je bent. Als je gedrag van kinderen echt wilt veranderen, dan moet je deze dieperliggende factoren aanspreken en dit versterken van binnenuit. Dat is waar je veerkracht opbouwt. Hiermee help je leerlingen ontdekken wie ze zijn en bouw je mee aan het zelfbeeld. Zo draag je als leerkracht bij aan het beter functioneren van kinderen, zowel in de klas als daarbuiten.
Wat leer je in deze training?
In deze training stomen we docenten klaar om in de klas aan de veerkracht van leerlingen te bouwen. We trappen de training af met een uitleg over het onderwerp aan de hand van verdiepende wetenschappelijke onderzoeken van Barbara Frederickson. Zo vertellen we je wat veerkracht is, waar gedrag rondom tegenslagen vandaan komt en hoe je veerkracht als docent kunt stimuleren. Hierbij staan de processen in het brein centraal. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in het brein als een kind verdrietig is en wat kan je er als leerkracht aan doen? Na de theoretische verdieping gaan we meteen aan de slag met de informatie die je zojuist hebt geleerd. Aan de hand van verschillende opdrachten leer je de informatie praktisch toe te passen. Zo kun je je opgedane kennis de volgende dag meteen in de klas inzetten!
Boek de training veerkracht
Wil jij in de klas bouwen aan veerkrachtige leerlingen? Volg dan deze training. In een of meerdere inspirerende sessies leren we je alles over dit onderwerp en bieden we je praktische handvatten om in jouw lessen te werken aan veerkracht.