Inhoud kort:
Hoe nieuwsgierig ben jij als leerkracht? En deel jij jouw nieuwsgierigheid met leerlingen? Een praktische training over de wereld om je heen onderzoeken en ontdekken, waarbij de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen het startpunt is van jouw onderwijs.
Doel:
De truc is vaak om wat voor jou vanzelfsprekend is zo aan te bieden dat het de verwondering van kinderen aanraakt en stimuleert. Dit is natuurlijk een kwestie van openstaan en durven ‘spelen’, maar ook een uitdaging qua woordkeuze en verhalende kwaliteiten. In deze training ga je aan de slag om voor jouw groep tools en tips te verzamelen rondom ontdekkend leren. Je zult zien dat je met heel eenvoudige middelen de nieuwsgierigheid van kinderen kunt prikkelen. Van daaruit creëer je een onderzoekende houding waarmee kinderen hun leerdoelen vast en zeker gaan halen. Natuurlijk vraagt dit een creatieve mindset van jou als leerkracht. Samen doe je ontdekkingen die weer tot nieuwe ideeën leiden waarmee je elkaar kunt inspireren.
Geef je aandacht aan onderzoekend en ontdekkend leren, dan kom je vanzelf uit bij de talenten van kinderen. Je leert hun presentatievaardigheden kennen, ook omdat ze in vrijheid hun eigen gepersonaliseerd leren vormgeven.
Een saaie rekensom wordt opeens een noodzakelijke bijdrage aan een onderzoek. Kennis van topografie is meteen toe te passen in het plannen van een virtuele wereldreis. Als leerkracht ben je inspirator, coach en vooral friendly mediator: je zorgt voor een omgeving die kinderen uitdaagt om vanuit nieuwsgierigheid te leren en te leven.
Deze aanpak wordt ondersteund door diverse tools: de taxonomie van Bloom, het 7-stappenplan van het Wetenschapsknooppunt, een leerlijn Leren Leren en een introductie op de executieve functies. Bovenal is de basis voor deze manier van werken: vertrouwen hebben in de leer- en maakkracht van kinderen
Vervolg of alternatief:
- Talentontwikkeling
- Coöperatief leren
- Persoonlijke begeleiding en coaching op de eigen werkplek
Overige informatie en materialen:
Deze training is goed te combineren met begeleiding op maat in de eigen praktijksituatie.
Praktische informatie
Doelgroep: Leerkracht
Duur: 1 dagdeel
Studietijd: 8-12 uur
Niveau: 1