Training Vouwinspiratie

Functietraining voor onder andere waarneming, logisch ordenen en ruimtelijk inzicht

De bekende ontwikkelingspsycholoog Friedrich Fröbel zorgde er in de 19e eeuw al voor dat er gevouwen werd volgens een doorgaande leerlijn. “Als je iets nog niet beheerst, kun je immers nog niet werken aan een volgende stap.”

Hij introduceerde vormgevende en gerichte ontwikkelingsmaterialen. Dit als functietraining van o.a. waarneming, logisch ordenen en ruimtelijk inzicht. De inhoud van het curriculum bestond destijds grotendeels uit het werken met deze materialen. Los van de didactische aanpak worden veel van deze materialen, zoals de blokken, vouwbladen, mozaïek, schuurpapieren cijfers en geometrische figuren in het huidige reken- wiskunde onderwijs volop gebruikt.

Dat een doorgaande lijn en doelen belangrijk zijn, weten we allemaal. Veel leerkrachten denken vaak dat vouwen alleen een motorische activiteit is. Maar vouwen hoort eigenlijk bij het rekenen en we leren er zoveel meer van.

Ook de doelen geformuleerd door het SLO (volgen van een reeks en de ontwikkeling van rekentaal) komen aan de orde.

In ‘Het grote vouwboek – de vouwjuf vouwt van A tot Z’ en ‘Het tweede grote vouwboek – de vouwjuf vouwt verder’ laten we zien dat het vouwen van Fröbel nog steeds leuk en leerzaam is. We sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.

Resultaat

  • Achtergrondkennis van de theorie van Fröbel
  • Kennis van verschillende vouwtechnieken om aan kinderen te leren
  • Meer inzicht in een doorgaande leerlijn en ontwikkeling van rekentaal

Hoe werkt het

In deze training gaan we in op de achterliggende theorie van Fröbel en gaan tegelijkertijd zelf diverse vouwtechnieken uitproberen. Je krijgt suggesties om praktisch mee aan de slag te gaan.

De training is in een dagdeel te volgen.

Voor wie

Voor iedereen die met kinderen werkt of houdt van vouwen. Leerkrachten, onderwijsassistenten, bso medewerkers, gastouders en andere belangstellenden.

Trainer

Janet de Vink, Specialist Jonge Kind, onderwijsadviseur, trainer van Bureau Meesterschap en auteur van Het grote vouwboek.

Snel naar

contact opnemen
Onderwijstypes