“Oh jee… het is weer dinsdag, dat betekend dat Joep er weer is. Joep vind ik zo lastig! Hij bijt en slaat letterlijk iedereen van zich af! ”
Op elke KDV zijn er kinderen die anders omgaan met prikkels. Hun brein werkt anders. En vaak worden deze kinderen als ‘lastig in de omgang’ ervaren. Kinderen die zich terugtrekken of juist (soms letterlijk) van zich afslaan. Na de succesvolle training voor de BSO-medewerkers, bieden we dezelfde training nu ook aan voor KDV-medewerkers!
Door in het brein te duiken en te kijken waar de onderlinge behoeftes liggen, leren pedagogisch medewerkers de kinderen beter te begrijpen. Hierdoor kunnen ze betere tools en strategieën hanteren die het kind helpen.
Deze training heeft als doel om alle kinderen op de KDV een fijne omgeving te bieden. Ook als deze kinderen gedrag laten zien dat als “knap lastig” kan worden ervaren.
Deze training werd in 2008 ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) in opdracht van ‘Oudervereniging Balans’. In 2021 is de licentie van de training overgenomen door ‘Joyce Blauwhoff, pedagogische trainingen en advies’. Zij actualiseerde de training. ‘Oudervereniging Balans’ is daarbij betrokken geweest in de rol van adviseur en klankbord.
Voor wie:
Pedagogisch medewerkers die werken op een KDV groep van 0-4 jaar.
Wat komt er aan bod:
Op een interactieve wijze gaan we tijdens de bijeenkomsten aan de slag met:
- breinontwikkeling en prikkelverwerking bij kinderen
- het krijgen van inzicht in je eigen wijze van prikkelverwerking, wie je als persoon bent, wat dit voor effect heeft op de kinderen en hoe je dit positief kunt ombuigen.
- tools en strategieën voor de omgang met gedrag dat als “knap lastig” wordt ervaren
- praktische vaardigheden en kennisverwerking om meer controle te krijgen in het oplossen van stressvolle momenten
- het verkrijgen van inzicht over het ontstaan en de uiting van emoties van kinderen en hoe je daar mee om kunt gaan
- ideeën over hoe je ouders nog beter kunt betrekken
Studiebelasting
- 5 bijeenkomsten van 3 uur + eindpresentatie + huiswerk
- totaal circa 25 uur
Bijeenkomsten
- Bijeenkomst 1: Reflectie op jezelf als professional
- Bijeenkomst 2: Hoezo knap lastig? (achtergronden gedrag/prikkelverwerking)
- Bijeenkomst 3: Inzichten voor interactie
- Bijeenkomst 4: Samenleven in de groep en conflicthantering
- Bijeenkomst 5: Uitwisselen en afstemmen met ouders
- Presentatie over wat je geleerd hebt ( in de vorm van een plenaire bijeenkomst of in subgroepen, hierover vindt afstemming plaats tussen trainer en organisatie)
Kosten: € 547 per persoon.
Minimale groepsgrootte is 10 deelnemers, maximaal 18 deelnemers.
Wij staan als organisatie bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) geregistreerd als onderwijsorganisatie en kunnen daarmee onze trainingen en workshops BTW-vrijgesteld aanbieden.