Kleppen dicht!


ONZE VISIE

Kleppen dicht! is wellicht een wat misleidende titel voor een boek over effectief lesgeven met ict. Dat werd ons pijnlijk duidelijk toen er twee deelnemers aan een van onze workshops, met diezelfde titel, opstonden en wegliepen. Ze verwachtten een workshop over ‘orde houden’. Voor de helderheid: dit is geen boek over orde houden.

Op veel scholen zien we leerlingen hun laptop of tablet uit de tas pakken zodra ze het lokaal binnenkomen. De klep gaat open en het contact is volledig verstoord. Wij denken dat je moet starten met “de klep dicht” en dat je moet nadenken over wanneer de klep opengaat: alleen als het gebruik van ict waarde toevoegt. Dus eigenlijk is Kleppen dicht! gewoon een boek over goed onderwijs…

Goed onderwijs is volgens ons betekenisvol, wat we kunnen opvatten als lesactiviteiten die activerend, constructief, doelgericht, authentiek en coöperatief zijn. Dat is onafhankelijk van de inzet van ict. Net als activerende didactiek, een belangrijke onderlegger van Kleppen dicht! Organiseer rijke leeractiviteiten die zorgen dat leerlingen actief met de lesstof aan de slag gaan, zodat het werkgeheugen actief is en er veel wordt geleerd.

In dat licht moet je ict vooral zien als krachtig leergereedschap: leerlingen die een digitaal verhaal maken over hun stage, leraren die met behulp van ict voorkennis van leerlingen activeren, leerlingen die na een klassikale instructie een aantal controlevragen beantwoorden via hun apparaat, leerlingen die zelf instructiefilmpjes maken, enzovoorts. Kortom: activerend onderwijs dat volop gebruik maakt van de mogelijkheden van ict.

Maar dat is soms niet eenvoudig. De verleiding is groot om ict in te zetten omdat het motiveert. Kahoot! gebruiken omdat je “nog vijf minuten over hebt,” werkt misschien even. Er is niets mis mee, maar het is niet lang houdbaar. De kunst is ict op een zodanige manier te gebruiken dat het iets toevoegt aan jouw onderwijs, bijvoorbeeld als ondersteuning bij een werkvorm die je inzet.

Het vraagt veel experimenteren en vallen en opstaan. Kleppen dicht! is bedoeld om je te inspireren en enthousiasmeren om precies dat te doen.

Stel deze aanbieder een vraag

  • Kleppen dicht!
  • Waalbandijk 43a
  • 6657 KC Leeuwen

Het aanbod van deze aanbieder

Themasessies

In aansluiting op de ‘Inspiratiesessie‘ hebben we bij het boek een reeks themasessies ontwikkeld; korte sessies van maximaal een dagdeel waarin we een specifiek thema uit het domein onderwijs en ICT uitdiepen.

TPACK Triplets

Op een goede manier ICT inzetten in het onderwijs is nog niet zo eenvoudig. Een model dat je daarbij kan helpen is het TPACK-model, een belangrijke onderlegger voor het boek Kleppen dicht! Daarom hebben wij het spel TPACK Triplets ontwikkeld.

  • € 499

Training

Op veel scholen zien we leerlingen hun laptop of tablet uit de tas pakken zodra ze het lokaal binnenkomen. De klep gaat open en het contact is volledig verstoord. Ons devies is: start met ‘de klep dicht’ en denk na over wanneer de klep open gaat: alleen als het gebruik van ict waarde toevoegt. En dat is precies waar deze serie van drie tot vijf trainingsmiddagen over gaat.