Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Tijdens dit webinar ontdek je hoe jij met LOB een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de groei van jouw studenten. De 5 loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers (motieven- en kwaliteitenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken) komen natuurlijk aan de orde, en ook modellen zoals de LOB-lemniscaat en de 10 loopbaangespreksregels van de Loopbaangroep. Hiermee krijgen gesprekken over dromen, reizen, hobby’s, carrière en stage meer diepgang en kwaliteit.

Positionering van de ondersteuningscoördinator

Als (zorg- of) ondersteuningscoördinator, (Z)OCO, ben je de spil van de leerlingondersteuning op school. Een ingewikkelde rol, waarin je te maken hebt met veel verschillende belangen en verantwoordelijkheid. De sleutelrol die je vervult tussen de verschillende partijen binnen de school, het samenwerkingsverband en jeugdhulp krijgt nog te weinig erkenning. Positie innemen binnen de school is lastig.

Vervolgcursus decanaat

Voor nieuwsgierige en bevlogen decanen en LOB-coördinatoren uit het havo/vwo en vmbo met minimaal twee jaar ervaring.

Positionering van jouw decanaat

Ben jij decaan of LOB-coördinator en zou je graag extra ondersteuning willen bij de positionering van jouw decanaat? Wij hebben een speciaal trainingsaanbod samengesteld wat jou […]

De decaan als loopbaanbegeleider

Deze training biedt de minimaal benodigde kern voor kwalitatieve begeleiding in loopbaan- en studiekeuze. In drie dagen worden achtergronden over studiekeuze, diverse gespreksmethodieken en een diversiteit aan werkvormen aangeboden. Met die kennis en gereedschappen kun je meerdere type leerlingen of studenten en leervragen bedienen. Alles wat je leert in deze 3-daagse kun je direct in je begeleiding toepassen en eventueel delen met je mentoren ter inspiratie.

Basiscursus startende decanen havo/vwo

In deze basiscursus voor startende decanen en loopbaanbegeleiders staat de praktijk centraal. Je wordt wegwijs gemaakt in het decanenwerk. Je komt samen met collega’s die veelal dezelfde vragen hebben. Zo bouw je dus meteen aan een eigen netwerk dat voor decanen zo belangrijk is. De cursus is geschikt voor aankomende of recentelijk begonnen decanen.

Cao in het onderwijs

Ontdek op een heldere en gerichte manier de belangrijkste bepalingen en structuren van de cao VO en leer hoe je deze kunt toepassen op actuele thema’s binnen jouw schoolorganisatie.

Inspirerend leiderschap

Deze training  is voor leidinggevenden die werken vanuit passie en eigenaarschap, hier op inspirerende wijze anderen in mee te nemen om met een gedeelde verantwoordelijkheid de gezamenlijk gestelde doelen te verwezenlijken.

Loopbaangesprekken

Tijdens deze training leer je effectieve loopbaangesprekken voeren met trainer en onderzoeker Marinka Kuijpers.

Regionaal samenwerken voor effectieve begeleiding van jongeren

In de leergang kom je met andere deelnemers fysiek bij elkaar. Tussen de bijeenkomsten werk je aan huiswerkopdrachten (bijv. maken van een SWOT, opstellen actieplan, voorbereiden pitch.) Er wordt gebruikt gemaakt van de verandergerichte leermethodiek (4 V’s): verdieping, visievorming, verandering en verleiden.

LOB visie en vormgeving

Samen met onze procesbeleider gaat de school aan de slag met het formuleren van de visie en het vormgeven van het proces. Daarna volgt stapsgewijze implementatie. Onze procesbegeleiding is altijd een maatwerktraject. De beginsituatie in jouw organisatie is het uitgangspunt. In gezamenlijkheid werken we toe naar de gewenste situatie waardoor een ontwikkelgerichte leeromgeving ontstaat.

Bouwen aan LOB

In drie bijeenkomsten van een dagdeel gaan we aan de slag om een mooi plan van aanpak te maken, geheel toegespitst op ieders unieke situatie. Naast een flink theoretisch deel gericht op verandermanagement bestaat de training vooral ook uit een flinke dosis toepassing.

Loopbaanoriëntatietraject

Het vak van leraar is uitdagend, veelzijdig en dynamisch en er zijn beslist veel meer ontwikkelmogelijkheden dan velen denken – zeker in de grootstedelijke context van Amsterdam. Wil je die mogelijkheden verder verkennen? Of heb je het gevoel dat je op een kruispunt in je ontwikkeling staat? Dan is het loopbaanoriëntatietraject misschien iets voor jou. 

Naar een goedlopend tweedelijns decanaat

Tijdens deze driedaagse training brengen we de situatie op jouw school stap voor stap in kaart inclusief alle kansen en bedreigingen die zo typisch zijn voor jouw schoolomgeving.

  • BiOND
  • 14 mrt. 2024
  • € 1175
  • € 1025

Decanaat (vervolg)

In deze vervolgcursus staat de onderwijspraktijk centraal: je gaat samen met andere deelnemers de diepte in aan de hand van jouw schoolpraktijk.