Opleiding leraar

Wil jij als leraar een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van studenten? Dan is het volgen van een opleiding tot leraar een logische stap. Maar welke route past het beste bij jou? En welke opties heb je als je al werkervaring hebt? 

Welke opleiding heb je nodig voor leraar?

Om leraar te worden, zijn er specifieke opleidingen afhankelijk van het type onderwijs waarin je wilt werken. Voor het basisonderwijs volg je bijvoorbeeld de Pabo-opleiding (Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs). Deze opleiding bereidt je voor op het lesgeven aan leerlingen van groep 1 tot en met 8. Voor het voortgezet onderwijs en mbo kun je een vakgerichte lerarenopleiding kiezen, waarmee je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid behaalt. 

Wil je leraar worden terwijl je al werkt? Dan zijn er deeltijdopleidingen die je de flexibiliteit bieden om je studie te combineren met werk of andere verplichtingen. Zo kun je je studieloopbaan aanpassen aan je persoonlijke situatie. 

Kan iedereen leraar worden?

In principe kan iedereen leraar worden, mits je de juiste opleiding volgt en je bevoegdheid behaalt. Naast je studie is het belangrijk dat je passie hebt voor onderwijs en goed kunt omgaan met jongeren of volwassenen. Heb je goede communicatieve vaardigheden, kun je structuur bieden en weet je kennis effectief over te brengen? Dan heb je de eigenschappen die van pas komen in het leraarschap. Of je nu kiest voor een reguliere opleiding of een zij-instroomtraject, de mogelijkheden zijn er om jouw droom waar te maken. 

Kan je leraar worden zonder diploma? 

Om leraar te worden is een diploma noodzakelijk. Er zijn echter routes voor wie zich wil omscholen. Het zij-instroomtraject biedt bijvoorbeeld de kans om werkend in het onderwijs je bevoegdheid te behalen. Daarnaast zijn er opleidingen voor mensen met een hbo- of wo-diploma die zich willen omscholen tot leraar. Zo kun je snel ervaring opdoen, terwijl je aan de benodigde lesbevoegdheid werkt. 

Wat is het verschil tussen een docent en een leerkracht?

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. Een leerkracht werkt meestal in het basisonderwijs en is gericht op de brede ontwikkeling van studenten. Hij of zij geeft les in meerdere vakken en begeleidt studenten persoonlijk. Een docent is daarentegen vaak werkzaam in het voortgezet onderwijs, mbo of hoger onderwijs en is gespecialiseerd in een specifiek vak, zoals wiskunde of Engels. Hier ligt de nadruk meer op vakinhoudelijke kennis dan op brede begeleiding. 

Klaar om de stap te zetten?

Ben je klaar om de stap naar het onderwijs te zetten? Ontdek de verschillende mogelijkheden en kies de opleiding die bij jou past!