Een driehoeksgesprek is een gesprek tussen een leerkracht, een leerling en een ouder. Zo’n gesprek wordt in het PO ook wel een kindgesprek en in het VO ook wel een MOL-gesprek (mentor-ouder-leerling) genoemd. Het driehoeksgesprek is gefundeerd in de zelfbeschikkingstheorie, welke stelt dat een mens beter functioneert naarmate er in hogere mate wordt voldaan aan zelfbeschikking, competentie en verbondenheid. Door de leerling aanwezig te laten zijn bij het gesprek met de ouders, worden alle drie deze factoren bevorderd en daarmee ook het functioneren van het kind.
Tijdens de workshop wordt aangevangen met een visualisatie van het driehoeksgesprek waardoor je niet zozeer afzonderlijk in gesprek gaat met de ouders en met het kind, maar waarbij je als professional eigenlijk in gesprek gaat met de relatie tussen de ouders en het kind. Deze visualisatie geeft de deelnemers meer grip en wordt ervaren als rustgevend. Vervolgens wordt duidelijk hoe met de ouders de samenwerking kan worden besproken en met het kind de sociaal-emotionele ontwikkeling en de didactische doelen. Bij dit alles passeren uiteenlopende gespreksvaardigheden de revue die zijn toegespitst op de context van een driehoeksgesprek.
Mogelijke leerdoelen
- Het verschil begrijpen tussen de loyaliteit van het kind richting de ouders en de loyaliteit van het kind richting de leerkracht
- Het beeld van de driehoek vervangen voor een beeld wat het gesprek een stuk eenvoudiger maakt
- Met een ouder praten over de samenwerking
- Met de leerling praten over de sociaal emotionele ontwikkeling
- Met de leerling praten over de didactische doelen
- Allerlei gesprekstechnieken
- Actief luisteren
- Effectieve vragen stellen
- Het gesprek gaande houden
- Tegelijkertijd in gesprek zijn met zowel de ouder als het kind
- Oefenen met gesprekken die voor de deelnemer het meest relevant zijn
- … en nog veel meer…