De eerste stappen in het onderwijs: een handleiding voor de beginnende leraar

leestijd: 3 minuten

Hoera! Je bent geslaagd, gefeliciteerd! Je hebt die felbegeerde baan als beginnende leraar bemachtigd. Nu begint het avontuur op een nieuwe werkplek. Hoewel het spannend kan zijn, zijn er manieren om je overgang soepeler te maken. Je staat er niet alleen voor! Ontdek de tips en trucs om jou op weg te helpen als beginnende onderwijsprofessional.

Als beginnende leraar ben je een waardevolle aanwinst voor het onderwijs. Je hebt de mogelijkheid om impact te maken! Uitgerust met de juiste tools en mindset wordt de overgang van afgestudeerde naar werkende een leuk avontuur van groei en ontdekking!

Hoe overleef je je eerste jaar als leraar?  

Vraag hulp!

Als beginnende leraar maak je deel uit van een gemeenschap en alleen samen kun je het onderwijs versterken. Neem ook het voortouw om van andere docenten te leren. Zoek begeleiding of vraag of je een keer bij een collega mag aanschuiven in de les, om te leren hoe anderen met dagelijkse situaties omgaan. Schroom niet om vragen te stellen. Door kennis te delen met collega’s bouw je ook sneller een band op. Wees geduldig met jezelf en gebruik feedback van leerlingen en collega’s om te groeien.

Leerlingen als leermeesters

Betrek je leerlingen bij je leerproces. Ga, afhankelijk van de leeftijd, met de leerlingen in gesprek en vraag om hun input en gebruik hun feedback om jezelf te verbeteren. Samenwerken met je leerlingen maakt het leerproces waardevoller. Investeer in een goede relatie met je leerlingen en toon interesse. Luister naar hun verhalen en bouw aan vertrouwen.

Loopt je les een keer in de soep? Schroom dan niet om de stopknop in te drukken en samen met jouw leerlingen te reflecteren op de les. Op die manier geef je jouw leerlingen een stukje verantwoordelijkheid en op die manier leren ze gelijk om te reflecteren en om feedback te geven. Dat zorgt voor meer betrokkenheid.

Blijf op de hoogte van onderwijsontwikkelingen

Het onderwijs verandert voortdurend. Buiten schooltijd kun je zelf verder leren. Blijf op de hoogte van nieuwe methodes, technologieën en inzichten. Volg vakliteratuur, onderzoeken en nieuws in het onderwijs. Actuele feiten en resultaten helpen je om je lessen te verbeteren. Denk ook aan professionele ontwikkeling, zoals bijscholing en trainingen. Scroll eens door de scholingsactiviteiten die de komende tijd aangeboden worden. Zitten er onderwerpen tussen die jou aanspreken of waar jij wel meer over zou willen weten? Bekijk het aanbod.

Gebruik duurzame inzetbaarheidsuren en ontwikkeltijd

Elke onderwijsprofessional in het onderwijs krijgt jaarlijks 40 uur (po) of 90 uur (vo) voor duurzame inzetbaarheid. Dit budget is er om jou gezond, gemotiveerd en scherp te houden in je werk. Het zijn uren die je krijgt om te besteden aan activiteiten die jouw werkgeluk en professionele groei ondersteunen. Als je nieuw bent in het onderwijs krijg je bovenop deze uren nog eens 40 uur extra per jaar (po) of 10-20% lesreductie (vo). Dit helpt je bij de extra uitdagingen waar je als nieuwe leraar voor staat. 

Je kunt deze uren bijvoorbeeld besteden aan extra voorbereidingstijd. Vooral als je nieuw bent of een nieuwe klas hebt, kan lesvoorbereiding tijdrovend zijn. Gebruik deze uren om je lessen creatief en interactief te maken, zonder dat het ten koste gaat van je vrije tijd. Of werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan een training in stress- of timemanagement. Wil je meer weten over de duurzame inzetbaarheid? Lees verder voor po of vo.

Reflecteer regelmatig

Sta stil bij je eigen lespraktijk. Wat ging goed? Wat kan beter? Reflectie helpt je groeien als leraar. Bespreek je ervaringen met collega’s en blijf leren. Dus pak je pen, je laptop, je camera of wat je ook wilt gebruiken en begin eens met reflecteren. Stel jezelf vragen, schrijf je antwoorden op en deel ze met anderen. Wil je graag reflecteren maar weet je niet zo goed hoe? Reflecteren kun je leren!

Zorg voor jezelf!

Strek je benen. Neem pauzes, wandel even weg van je beeldscherm en wissel werkzaamheden af. Fysieke activiteit houd je energiek en vermindert stress. Een gebalanceerd leven is essentieel. Zorg voor een goede verdeling tussen werk en privé. Gun jezelf tijd om te ontspannen en op te laden. Vertrouw op je eigen capaciteiten en geniet van het leraarschap. Jij maakt het verschil.

Onthoud dat je niet alles in één keer hoeft te kunnen of te weten. Het is normaal dat je weleens twijfels hebt en leermomenten hebt, dat hoort bij het leerproces van elke leraar. Het belangrijkste is dat je openstaat voor feedback, dat je leert van je ervaringen en dat je plezier hebt in je werk. We wensen je veel succes en geluk toe in je nieuwe baan als onderwijsprofessional!

Ben je nog werkzoekende als afgestudeerde? Ontdek hoe je ervoor kunt zorgen dat je opvalt tussen de andere sollicitanten en met vertrouwen
het sollicitatiegesprek in kunt gaan!


Lees verder

Win een boek!

Wil jij kans maken op een leuk boekenpakket speciaal voor onderwijsprofessionals? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en maak elke maand kans!

aanmelden