Vijf tips om je loopbaan verder te ontwikkelen

leestijd: 2 minuten

Als onderwijsprofessional ben je nooit uitgeleerd. Je wilt je blijven ontwikkelen en groeien in je vak. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je loopbaan aansluit bij je wensen, talenten en ambities? In dit artikel geven we je een aantal tips om je loopbaanontwikkeling vorm te geven.

Maak een analyse van jezelf

Een belangrijke stap in je loopbaanontwikkeling is het maken van een analyse van jezelf. Wat zijn je kwaliteiten, motieven, interesses en drijfveren? Waar ben je goed in en waar wil je beter in worden? Wat vind je belangrijk en leuk in je werk? Wat geeft je energie en wat kost je energie? Door hierover na te denken en te reflecteren, krijg je meer zicht op wie je bent en wat je wilt.

Ga het gesprek aan met je leidinggevende

Een andere belangrijke stap is het aangaan van het gesprek met je leidinggevende. Je leidinggevende kan je ondersteunen bij je loopbaanontwikkeling door samen met jou te kijken naar je mogelijkheden binnen de school. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding of cursus, het deelnemen aan een project of werkgroep, het uitwisselen van ervaringen met collega’s of het verkennen van andere functies of rollen. Je leidinggevende kan ook feedback geven op je functioneren en je tips geven voor verbetering.

Schakel een coach in

Soms kan het prettig zijn om een coach in te schakelen die je helpt bij je loopbaanontwikkeling. Een coach is iemand die met een frisse blik naar jou en je situatie kijkt, die luistert naar je verhaal, die vragen stelt en die suggesties doet. Een coach kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf, om doelen te stellen en acties te ondernemen, om obstakels te overwinnen en om successen te vieren.

Vul bijvoorbeeld eens onze werkgeluk-tool in en kom in aanmerking voor een gratis gesprek met loopbaancoach Femke. Zij kan je helpen bij het verkennen van loopbaanmogelijkheden en het bepalen van jouw doelen.

Maak gebruik van loopbaaninstrumenten

Er zijn verschillende instrumenten die je kunt gebruiken om je loopbaanontwikkeling te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een portfolio, een loopbaandossier, een persoonlijk ontwikkelplan of een loopbaanscan. Deze instrumenten helpen je om bewijs te verzamelen van wat je hebt gedaan en geleerd, om te reflecteren op je ervaringen en resultaten, om plannen te maken voor de toekomst en om te monitoren hoe het gaat met je loopbaanontwikkeling.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijs

Tot slot is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het onderwijs. Het onderwijs is voortdurend in beweging en dat vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen van jou als onderwijsprofessional. Door op de hoogte te blijven van de trends, innovaties, wet- en regelgeving en onderzoeken in het onderwijs, én je kennis en vaardigheden op basis hiervan voortdurend te ontwikkelen, kun je inspelen op de veranderingen en kansen die zich voordoen.

Ben jij nog tevreden over jouw loopbaan?


Kijk verder:

Hoe behoud je als leraar je vitaliteit en veerkracht in een veeleisende omgeving? Ontdek praktische tips die je helpen vol energie en passie voor de klas te staan. Van zelfzorg tot sociaal vangnet, wij geven je de tools voor meer werkplezier en welzijn.