Het is mogelijk om als bevoegd leraar in het (speciaal) basisonderwijs te werken als je voldoet aan het geschiktheidsonderzoek en het scholingstraject van maximaal 24 maanden met succes doorloopt. Uitgangspunt hierbij is dat je tijdens het scholingstraject voor minstens 0,4 fte en maximaal 0.8 fte als leraar benoemd wordt en in de praktijk aan de slag gaat.
De eerste stap in het traject is het zogenaamde geschiktheidsonderzoek. Het geschiktheidsonderzoek richt zich op de vraag of je in staat wordt geacht om binnen twee jaar de opleiding af te ronden en in die twee jaar in staat bent om zelfstandig als tijdelijk bevoegd leerkracht voor de klas te staan. Je neemt deel aan de rekentoets, levert een portfolio aan, werkt zelfstandig aan simulatie-opdrachten en neemt deel aan een criteriumgericht interview. Daarnaast voer je een praktijkopdracht uit op een basisschool* en voer je een reflectiegesprek, waarna je te horen krijgt of je een geschiktheidsverklaring ontvangt.
Goed om te weten
De datum van het geschiktheidsonderzoek is tevens de startdatum voor het scholingstraject en je benoeming bij het schoolbestuur.
Je werkgever betaalt het geschiktheidsonderzoek en het scholingstraject. De werkgever kan het zij-instroomtraject eventueel bekostigen door het aanvragen van de subsidie zij-instroom.