1e jaar
In het lesprogramma komen de volgende onderdelen aan bod. Denken en handelen vanuit:
* de systeemtheorie
* het oplossingsgerichte gedachtegoed
* communicatietheorie toepassen en herkennen
* leertheoretische aspecten
* presentiebenadering
* het narratieve gedachtegoed
* contextuele benadering
U werkt aan uw persoonlijke ontwikkeling, die wordt weergegeven in een portfolio. In het portfolio komen uw reflectieverslagen, huiswerkopdrachten en bewijsvoering vanuit uw dagelijkse (oefen)praktijk.
Kenmerken
Je gebruikt lesstof die is afgestemd op de landelijk gebruikte IAG-methodiek.
Je leert in de praktijk, met opdrachten die direct toepasbaar zijn in je eigen werksituatie.
Je vergroot je carrièremogelijkheden met een erkend diploma van Stichting Post HBO Nederland.
Je volgt een opleiding die is geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Incompany en maatwerk behoort tot de mogelijkheden.
Baanperspectief
Je bent ook in staat een afgewogen analyse omtrent onveiligheid in gezinnen te maken. Aan de hand van instrumenten zoals het IAG-reflectiemodel en de FIT (Feedback Informed Treatment) wordt er gereflecteerd en feedback gegeven op het eigen handelen.
De afgestudeerde Intensieve Ambulante Gezinsbehandelaar weet:
* Binnen complexe opvoedingssituaties (multiprobleemgezinnen) hulp en ondersteuning te bieden aan ouders en kinderen
* Vanuit een metapositie te handelen naar cliënt en cliëntsystemen, organisaties, andere hulpverleningsinstanties en binnen de maatschappelijke context (WMO)
zijn handelen op grond van de IAG competenties te legitimeren
Doelstellingen
Daarnaast maak je onder andere kennis met de begrippen:
* Innerlijke dialoog
* Weerstand of is het aarzeling?
* Parallelle processen
* Sociaal netwerk
* Veiligheid (o.a. Signs of Safety) en secundaire traumatisering
* Persoonlijke effectiviteit meten (FIT)
* Reflecterende en onderzoekende professional
* Benutten van resources
Je start de opleiding met een startassessment: je scoort jouw beginniveau aan de hand van indicatoren van het IAG competentieprofiel. Ook leg je persoonlijke leerwensen en aandachtspunten vast. Vanaf dit punt leg je een portfolio aan om je vooruitgang bij te houden.
In het portfolio komen reflectieverslagen, huiswerkopdrachten en bewijsvoering vanuit de dagelijkse (oefen)praktijk. Ook de uitgevoerde interventies en technieken die je oefent, de kennis die je tijdens de opleiding opdoet en toepast binnen de werkcontext komen in het portfolio. Er vindt een voortdurende reflectie en feedbackloop plaats op eigen handelen en denken.
Studentenprofiel
Om de opleiding IAG te kunnen volgen, heb je een relevant hbo- of wo-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal één jaar werkervaring als (ambulant) hulpverlener hebt in een relevante werkomgeving.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je een toelatingsassessment doen. Je komt hiervoor in aanmerking als je werkzaam bent in een functie op hbo-niveau en in het bezit bent van:
Een erkend en relevant hbo- of wo-diploma zonder werkervaring;
Een diploma mbo-niveau 4 uit
Studielast
De opleiding IAG bestaat uit 12 lesdagen en een tussenevaluatie, verspreid over 1 studiejaar. Houd rekening met een studiebelasting van zo’n 10 uur per week.
Collegegeld
De opleiding kost € 3130,-, inclusief lesmateriaal en lunches. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW. De bijkomende kosten voor literatuur bedragen circa € 250,-. Voor een incompany opleiding gelden aangepaste prijzen. U ontvangt een offerte op maat.
Voor zover u niet in aanmerking komt voor studiefinanciering of een tegemoetkoming, kunt u mogelijk een deel van uw studiekosten via de inkomstenbelasting terugkrijgen. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.