Online scholing vs fysieke scholing

leestijd: 3 minuten

Als onderwijsprofessionals streven we ernaar onze kennis en vaardigheden continu te verbeteren. In dit digitale tijdperk biedt online scholing een ongekende kans om op een makkelijke manier aan de slag te gaan met jouw professionele ontwikkeling. Maar welke voordelen heeft online scholing eigenlijk ten opzichte van fysieke scholing? En wanneer is fysiek juist beter?

Hoe kan online scholing bijdragen aan mijn professionele ontwikkeling?   

Het is belangrijk om het belang van online scholing in te gaan zien. Vaak blijkt dat we nog steeds de voorkeur geven aan fysieke scholing, terwijl online scholing ons in staat stelt te leren op tijden die passen bij onze lesroosters en persoonlijke verplichtingen. Hierdoor kunnen we onze tijd effectiever beheren. De kostenbesparingen van online scholing zijn aanzienlijk, vooral wanneer we reiskosten en tijd meerekenen. Bovendien maakt de toegankelijkheid van online scholingen het mogelijk voor docenten uit alle hoeken van de wereld om deel te nemen aan hoogwaardige scholingsprogramma’s.

Een voorbeeld: Leerkracht Imen is een toegewijde leerkracht in groep 3-4 met een passie voor onderwijs, maar haar drukke schema laat weinig ruimte voor professionele ontwikkeling. Ze wil graag haar kennis over executieve functies verbeteren, maar ze heeft hier simpelweg geen tijd voor. Ze geeft overdag les en in het weekend probeert ze tijd te vinden voor haar persoonlijke leven. Dit alles maakt het moeilijk voor haar om de stap te nemen om scholing te volgen.

Ze besluit toch eens te kijken naar het aanbod en stuit op een interessante online scholing over executieve functies bij jonge kinderen. De flexibiliteit van de scholing trekt haar aandacht; ze kan de lessen volgen wanneer het haar uitkomt, of dat nu vroeg in de ochtend is of laat in de avond. Al snel ontdekt ze nog meer voordelen van online leren. Ze kan de video’s pauzeren wanneer ze een concept wil herhalen of als ze te moe is.

In welke situaties is het relevant om fysieke scholing te volgen?

Fysieke scholing is heel waardevol voor het ontwikkelen van communicatievaardigheden. Hier zijn enkele voorbeelden waarbij fysieke aanwezigheid een groot verschil kan maken:

  • Rollenspellen: In een fysieke setting kun je meer realistische scenario’s naspelen, waarbij lichaamstaal en non-verbale communicatie een grote rol spelen.
  • Presentatievaardigheden: Presenteren voor een live publiek vereist oefening in een echte omgeving, waar je directe feedback krijgt op jouw verbale en non-verbale communicatietechnieken.
  • Teamwork: Samenwerken in groepsprojecten of tijdens teambuilding activiteiten helpt bij het versterken van onderlinge communicatie en het opbouwen van jouw relaties.
  • Netwerken: Fysieke evenementen bieden de mogelijkheid om te netwerken en relaties op te bouwen die essentieel zijn voor jouw professionele ontwikkeling.

Hoe maak ik de keuze tussen online scholing versus fysieke scholing?

Het is handig om je keuze altijd te baseren op het doel van de scholing, de aard van de vaardigheden die worden onderwezen en waar jij simpelweg de voorkeur voor hebt. Wist je dat een combinatie van beide vaak de meest effectieve benadering is voor professionele ontwikkeling?

Fysieke scholing biedt een vorm van leren die essentieel is voor de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden waar praktijkoefeningen gewenst zijn. Online scholing speelt hier een belangrijke rol bij, namelijk de toegankelijkheid en flexibiliteit van het leren op jouw tempo.

Hoe ziet gecombineerde scholing eruit?

Een voorbeeld: natuurkunde docent Sandra, die haar didactische vaardigheden wil verbeteren, kan deelnemen aan een gecombineerd scholingsprogramma. Online volgt ze scholingen over nieuwe onderwijstechnologieën en leermethoden. Ze leert hoe ze digitale hulpmiddelen kan integreren in haar lessen om concepten zoals kwantummechanica en thermodynamica te verduidelijken.

Tijdens de fysieke workshops oefent ze met collega-docenten interactieve lesmethoden, zoals peer instruction en flipped classroom. Ze krijgt de kans om lesplannen te presenteren en te discussiëren over de uitvoering ervan in de klas. De feedback van collega’s en trainers helpt haar om haar aanpak te verfijnen.

Door deze combinatie van online en fysieke scholing te volgen heeft zij meer kennis van de verschillende onderwijstechnologieën, ze kan haar praktische vaardigheden ontwikkelen in een veilige en ondersteunende omgeving, ze krijgt direct feedback om haar lesmethoden te verbeteren en daarnaast heeft ze een netwerk opgebouwd met andere onderwijsprofessionals.

Bekijk eens alle online scholingen. Welke wil jij gaan volgen?


Lees verder

Win een boek!

Wil jij kans maken op een leuk boekenpakket speciaal voor onderwijsprofessionals? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en maak elke maand kans!

aanmelden