Zo vind je de school die écht bij je past

leestijd: 3 minuten

Als je op zoek bent naar een baan in het onderwijs, wil je natuurlijk een school vinden die bij je past. Een school waar je je thuis voelt, waar je je kunt ontwikkelen en waar je met plezier lesgeeft. Maar hoe vind je zo’n school? Waar moet je op letten als je solliciteert? En hoe kun je in de proeftijd beoordelen of de school echt bij je past? In dit artikel geven we een aantal tips om de juiste keuze te maken.

Tip 1: Oriënteer je op de schoolcultuur, de onderwijsfilosofie en de teamdynamiek

Elke school heeft een eigen cultuur, een eigen onderwijsfilosofie en een eigen teamdynamiek. Deze factoren bepalen voor een groot deel hoe het is om op die school te werken. Het is daarom belangrijk om je hier goed op te oriënteren voordat je solliciteert. Je kunt dit doen door:

 • De website van de school te bekijken. Hier vind je vaak informatie over de missie, de visie, de waarden en de doelen van de school. Ook kun je soms kennismaken met het team, het curriculum, de leerlingen en de activiteiten van de school.
 • De sociale media van de school te volgen. Hier krijg je een beeld van de sfeer, de actualiteit en de betrokkenheid van de school. Je kunt ook zien hoe de school communiceert met ouders, leerlingen en andere stakeholders.
 • De onderwijsinspectie te raadplegen. Hier vind je het laatste inspectierapport van de school, waarin staat hoe de kwaliteit en de resultaten van het onderwijs zijn beoordeeld. Ook kun je zien of er verbeterpunten of complimenten zijn gegeven.
 • De cao van de sector te lezen. Hier vind je informatie over de arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris, het scholingsbudget, het verlof en de werktijden. Ook kun je zien of er speciale afspraken zijn gemaakt voor starters of zij-instromers.

Tip 2: Stel kritische vragen

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of een meeloopdag, is dat een mooie kans om meer te weten te komen over de school. Bereid je goed voor en stel kritische vragen aan je gesprekspartners. Zo kun je toetsen of jouw verwachtingen overeenkomen met de realiteit. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar:

 • De cultuur van de school. Hoe omschrijven zij de cultuur van de school? Wat zijn de normen en waarden die zij hanteren? Hoe gaan zij om met feedback, conflicten en veranderingen?
 • De onderwijsfilosofie van de school. Wat is hun visie op onderwijs? Welke methodes, materialen en activiteiten gebruiken zij? Hoe betrekken zij leerlingen, ouders en andere partners bij het onderwijs?
 • De teamdynamiek van de school. Hoe is het team samengesteld? Hoe is de samenwerking en communicatie tussen collega’s? Hoe is de rolverdeling en taakverdeling binnen het team?
 • De verwachtingen van jou als leraar. Wat zijn jouw taken en verantwoordelijkheden? Wat zijn jouw doelen en beoordelingscriteria? Wat zijn jouw mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling?

Tip 3: Beoordeel of de school echt bij je past tijdens de proeftijd

Als je wordt aangenomen op een school, geldt er meestal een proeftijd. Dit is een periode waarin jij en de school kunnen ontdekken of er een goede match is. Maak hier gebruik van en beoordeel of de school echt bij je past. Je kunt dit doen door:

 • Te reflecteren op je ervaringen. Hoe voel je je op deze school? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Wat vind je leuk en wat vind je minder leuk? Wat heb je geleerd en wat wil je nog leren?
 • Feedback te vragen aan anderen. Hoe zien anderen jou op deze school? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Wat zijn jouw kansen en bedreigingen? Wat zijn jouw complimenten en verbeterpunten?
 • Een gesprek aan te gaan met je leidinggevende. Hoe bevalt de samenwerking? Zijn jullie tevreden over elkaars functioneren? Zijn er knelpunten of dilemma’s? Zijn er wensen of behoeften?

Dit zijn slechts enkele tips om de school te vinden die bij je past. Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen bij je keuze, zoals de locatie, de grootte, de populatie en het profiel van de school. Het belangrijkste is dat je je goed informeert, kritisch bent en je gevoel volgt. Zo kun je een school vinden waar je met plezier en passie kunt werken.