Van vacature naar vervulling: De psychologie van een succesvolle vacaturetekst.

leestijd: 4 minuten

Je wilt graag dat je vacature opvalt en de juiste kandidaten aantrekt. Hoe kun je dat bereiken? Met psychologie! Een succesvolle vacaturetekst schrijven is een kunst en een wetenschap. Je tekst bepaalt hoe sollicitanten je vacature zien en of ze reageren. Door gebruik te maken van de inzichten uit de psychologie kun je je vacatureteksten effectiever en aantrekkelijker maken. Lees verder om erachter te komen hoe je met een paar kleine aanpassingen je vacaturetekst kunt veranderen in een echte uitnodiging.

De kracht van woorden

Woorden hebben macht. Ze kunnen emoties oproepen, verwachtingen scheppen en gedrag beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig je woorden te kiezen als je een vacaturetekst schrijft.     

  • Gebruik positieve en actieve woorden. Deze wekken meer interesse en enthousiasme op dan negatieve of passieve woorden. Bijvoorbeeld: “Je bent een gedreven en creatieve docent” klinkt beter dan “Je hebt geen moeite met werkdruk en routine”.
  • Gebruik concrete en specifieke woorden. Deze geven meer duidelijkheid en geloofwaardigheid dan vage of algemene woorden. Bijvoorbeeld: Als docent in het speciaal onderwijs werk je nauw samen met zorgspecialisten om maatwerk leertrajecten te creëren die elke leerling helpt zich verder te ontwikkelen.” is informatiever dan “We zoeken een docent die zich inzet voor de leerlingen.”
  • Gebruik inclusieve en persoonlijke woorden. Deze creëren meer verbinding en betrokkenheid dan exclusieve of afstandelijke woorden. Bijvoorbeeld: “Sluit je aan bij ons team en draag bij aan een inclusieve leeromgeving waar elke leerling zich gewaardeerd en begrepen voelt!” klinkt meer uitnodigend dan “We zoeken een docent technologie die bij ons wil komen werken.”

De structuur van je vacaturetekst

De structuur van je vacaturetekst is belangrijk voor de leesbaarheid en overtuigingskracht. Een goede structuur helpt de lezer om snel de belangrijkste informatie te vinden en te begrijpen.

  • Gebruik een duidelijke en logische indeling. Verdeel je vacaturetekst in overzichtelijke alinea’s met kopjes die de inhoud samenvatten. Begin met een boeiende introductie, geef vervolgens een duidelijke functieomschrijving, vermeld daarna de vereisten en vertel dan wat jullie de nieuwe collega bieden. Tot slot geef je specifieke sollicitatie-instructies.
  • Gebruik visuele elementen om je tekst te verlevendigen en de vacature persoonlijker te maken. Gebruik bijvoorbeeld een foto van leerlingen of een video van een collega in actie.
  • Gebruik een pakkende en relevante titel. De titel is het eerste wat de lezer ziet en bepaalt of hij of zij verder leest of niet. Zorg ervoor dat je titel de functie en het niveau duidelijk beschrijft en dat deze aansluit bij de zoektermen van je doelgroep.

Een titel als “Wij hebben een baan voor jou!” of “Leuke school zoekt nieuwe collega” is wel enthousiast, maar mist specifieke informatie over de functie, wat het moeilijk maakt voor potentiële kandidaten om te bepalen of ze geïnteresseerd zijn of niet. Een titel als “Gedreven leerkracht groep 3/4 – hartje Amsterdam” is specifiek en maakt direct duidelijk om welke functie en groep het gaat. De locatie toevoegen helpt bij het aantrekken van lokale kandidaten.

Hoe onderscheid je je als school?

De inhoud van je vacaturetekst is natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Hierin vertel je wat je te bieden hebt en wat je verwacht van de kandidaat. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw school zich onderscheid van de rest?

Beschrijf wat jouw school bijzonder maakt. Dit kan gaan over de manier van lesgeven, de sfeer, de visie op onderwijs, of specifieke programma’s die je school biedt. Wat maakt jouw school anders dan andere scholen die dezelfde functies hebben? Door je onderscheidende kenmerken en prestaties te vermelden, laat je zien waar je trots op bent en wat je hebt bereikt.

  • Als je school beschikt over bijzondere faciliteiten, zoals moderne technologie in de klaslokalen, of speciale programma’s zoals tweetalig onderwijs, benadruk dit dan.
  • Veel onderwijsprofessionals zijn op zoek naar groei en ontwikkeling. Geef aan welke mogelijkheden voor professionele ontwikkeling er zijn, zoals trainingen, workshops of doorgroeimogelijkheden.
  • Ervaringen van huidige werknemers of een schets van een dag op school kunnen een krachtige manier zijn om de werksfeer en -cultuur over te brengen.
  • Leraren zijn vaak specifiek geïnteresseerd in het type leerlingen waarmee ze zullen werken. Geef details over de leerlingenpopulatie, de leeromgeving, en de ondersteuning die beschikbaar is voor zowel leerlingen als leraren.
  • Vermeld of leraren de ruimte krijgen om hun eigen lesmethoden en- materialen te kiezen of te ontwikkelen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor leraren die waarde hechten aan creativiteit en innovatie in hun lesgeven.
  • Wees eerlijk over de werkdruk en benadruk de beschikbare ondersteuning, zoals hulp van onderwijsassistenten, toegang tot leermaterialen, en een sterk team voor ondersteuning.

Hoe trek je de kandidaat over de streep?

Je hebt nu een sterke vacaturetekst geschreven die de aandacht trekt, informeert en overtuigt. Maar hoe zorg je ervoor dat de kandidaat ook daadwerkelijk solliciteert?

  • Maak het persoonlijk en direct. Spreek de kandidaat aan met ‘je’ of ‘jij’ en gebruik een gebiedende wijs. Bijvoorbeeld: “Solliciteer nu en word onze nieuwe collega!”
  • Creëer urgentie door duidelijk de deadline van de vacature te benoemen. Dit motiveert kandidaten om snel te handelen. Bijvoorbeeld: “Kom jij graag bij ons voor de klas staan? Wees er snel bij, want we sluiten de sollicitaties op 31 maart.”
  • Verlaag de drempel om te solliciteren door duidelijk de stappen te beschrijven die kandidaten moeten nemen. Bijvoorbeeld: “Het enige wat je hoeft te doen is je cv en motivatiebrief te uploaden via deze link.”

Door deze inzichten in te zetten lok je de nieuwsgierigheid, prikkel je de interesse en win je het vertrouwen van je potentiële kandidaten. Deze kandidaten laten de unieke kans om te solliciteren op deze manier niet aan zich voorbijgaan. Veel succes met de werving!