De Schoolleidersbeurs-VO: wat is het en wat kan je ermee?  

leestijd: 2 minuten
In het Onderwijsakkoord ‘Samen voor het beste Onderwijs’ is afgesproken dat jaarlijks 10 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de professionele ontwikkeling van schoolleiders. In dit artikel lees je hoe je de Schoolleidersbeurs-VO kan aanvragen én laten we je een aantal masteropleidingen zien die je kan volgen met de beurs.

Ga direct naar:

Voor wie is deze beurs? 

Ben jij een schoolleider in vaste dienst in het vo, geef jij onderwijskundig én organisatorisch leiding en wil jij een NVAO geaccrediteerde masteropleiding gaan volgen? Dan kan je één keer in je loopbaan de Schoolleidersbeurs-VO aanvragen.  

Welke opleidingen kan je volgen?  

Met de Schoolleidersbeurs-VO kan je elke NVAO geaccrediteerde masteropleiding volgen, ook als deze niet aan het onderwijs of leiderschap gerelateerd is. Op oo.nl vind je een overzicht van relevante masteropleidingen over onderwijs, bestuurskunde of leiderschap die NVAO-geaccrediteerd zijn. Bekijk ze hier. 

Je kunt geen Schoolleidersbeurs-VO krijgen voor een pre-master, masterclass, losse module of korte cursus/vaardigheidstraining, ook vallen in-company trainingen niet onder de Schoolleidersbeurs-VO.

Waarom komen alleen masteropleidingen in aanmerking voor de Schoolleidersbeurs-VO? 

Omdat de impact van een langdurige opleiding groter is dan van losse modules en omdat de masteropleidingen voor schoolleiders een andere kijk op het onderwerp van keuze bieden. Vanuit de eigen professionaliseringsmiddelen hebben schoolbesturen al de mogelijkheid om korte opleidingen te financieren. Deze masteropleidingen zijn vaak kostbaarder dan reguliere scholingstrajecten of bacheloropleidingen. 

Wat is een NVAO geaccrediteerde masteropleiding? 

Je kunt de Schoolleidersbeurs-VO alleen krijgen voor een masteropleiding die tot een erkend diploma of masterdegree leidt en NVAO geaccrediteerd is. De NVAO beoordeelt en erkent masterprogramma’s, waarbij de kwaliteit en het niveau van de opleiding is vastgesteld volgens vastgelegde criteria en standaarden. Dit waarborgt dat studenten een waardig diploma ontvangen dat overeenkomt met de kwaliteitseisen van het hoger onderwijs in Nederland. Bekijk hier alle NVAO geaccrediteerde opleidingen.  

Wat wordt er vergoed? 

De Schoolleidersbeurs-VO bestaat uit 2 onderdelen:  

  1. Opleidingskosten (zoals collegegeld en studiematerialen)
  2. Vervangingskosten 

De Schoolleidersbeurs-VO is een tegemoetkoming in deze kosten voor een periode van maximaal 24 maanden en een maximaal bedrag van in totaal €45.000. De tegemoetkoming bedraagt per 12 maanden maximaal € 22.500.  

Rekenvoorbeeld bij een maximum tegemoetkoming van €22.500 per studiejaar. Opleidingskosten: € 14.500 per jaar (€ 29.000 voor gehele opleiding). Resterend budget voor tegemoetkoming vervangingskosten: €22.500 – € 14.500 = € 8.000.  

Benodigde vervangingsuren uitgaande van 8 opleidingsuren per week x 30 schoolweken = 240 uur. Dit betekent dat je op jaarbasis met de Schoolleidersbeurs-VO een tegemoetkoming van maximaal € 8.000 / €70 = 114 uur voor vervanging ontvangt. 

Hoe vraag je de beurs aan? 

Je kunt de Schoolleidersbeurs-VO aanvragen via dit digitaal aanvraagportaal.

Ben je benieuwd naar alle regelingen? Download deze hier