Wist jij dat ongeveer één op de vijf leerlingen in jouw klas hoogsensitief is? Leerlingen met deze persoonlijkheidseigenschap functioneren net even anders en reageren intenser op prikkels. Daarom is het belangrijk om deze leerlingen te herkennen en op een goede manier te helpen in hun leerproces.
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap die zich verder ontwikkelt door opvoeding en socialisatie. Leerlingen met deze eigenschap ervaren de wereld vaak intens door hun scherpe zintuigen en daarmee gevoelige zenuwstelsel, wat hen vatbaar kan maken voor overprikkeling en stress. Er is nauwelijks een filter aanwezig bij het informatieverwerkingssysteem van deze leerlingen.
Tip: Wil je meer lezen over hoogsensitieve kinderen? Lees dan dit boek van Esther Bergsma.
Er zijn verschillende methoden om te testen of een leerling hooggevoelig is. Eentje daarvan is de High Sensitive Person Scale ontwikkeld door Elaine Aron. Echter zijn er ook een aantal algemene kenmerken die passen bij hoogsensitieve personen en leerlingen:
Voorbeeld: Lieke zit in de eerste klas van de middelbare school en is hooggevoelig. De eerste weken op de middelbare school zijn zwaar voor haar. Er zijn veel nieuwe prikkels op haar nieuwe school. De klassen zijn groter, elke les een ander vak en ze is omringd met allemaal nieuwe kinderen die het ook spannend vinden dat ze op een nieuwe school zitten. In de eerste periode heeft ze al hoge cijfers gehaald, omdat ze zeer nauwkeurig en gedetailleerd werkt. Ze had wat vaker mentor gesprekken, ontving specifieke begeleiding en mocht extra gebruik maken van het stiltelokaal. Zo had ze meer ruimte om die nieuwe prikkels te verwerken.
Tip: Hoe kunnen onderwijsprofessionals hoogsensitiviteit herkennen bij kinderen in het basisonderwijs en op welke manier kunnen zij daarop inspelen? Lees hier meer over op deze website.
Elaine Aron is een wetenschapper die meerdere onderzoeken heeft gedaan naar de verschillende hoogsensitieve personen (HSP’s). Zij beschrijft vier verschillende soorten hoogsensitieve personen. Niet iedere leerling vertoont kenmerken van maar één benoemde categorie. Vaak is er overlap tussen de verschillende soorten hoogsensitiviteit en de kenmerken die daarbij komen kijken. Elaine Aron beschrijft de volgende soorten:
Tip: Tijdens deze podcast aflevering gaat een hoogsensitieve moeder in gesprek met haar hoogsensitieve kind van 10. Samen besprekenn ze de vraag: hoe is het om een hoogsensitief kind te zijn?
Voor een hoogsensitieve leerling is het extra belangrijk om zich veilig te voelen. Ook kan het helpen om als leraar de leerling apart te benaderen op een rustige plek en de ruimte te geven om te praten over eventuele overprikkeling. Ook is het effectief dat leerlingen leren herkennen wanneer ze overprikkeld raken zodat ze overprikkeling kunnen voorkomen, maar ook weten wat te doen als het toch optreedt. Als een leerling gestrest, emotioneel of afgeleid overkomt kan dit een teken zijn van overprikkeling. Dan kan het helpen om de leerling apart te nemen en te bespreken wat kan helpen. Bijvoorbeeld apart zelfstandig werken op de gang of een koptelefoon op met rustgevende muziek. Probeer de leerling met een rustige houding tegemoet te treden en gebruik geruststellende en motiverende woorden.
Voorbeeld: Finn, een hoogsensitieve leerling in groep 6, raakt snel overprikkeld door drukte in de klas. Tijdens groepswerk trekt hij zich soms terug en wordt stiller. Zijn leraar merkt dit op en vraagt hem na de les even apart hoe hij zich voelt. Finn geeft aan dat hij het moeilijk vindt om met zoveel geklets in de les tegelijk te werken. De leraar stelt voor dat hij een koptelefoon mag gebruiken of af en toe op een rustigere plek mag werken. Dankzij deze aanpak voelt Finn zich begrepen en kan hij beter omgaan met prikkels in de klas.
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat bij 20% van de leerlingen voorkomt. Door hun intense waarneming en gevoeligheid voor prikkels ervaren zij het (school)leven op een diepgaande manier. Door hoogsensitieve leerlingen te herkennen en een veilige, prikkelarme leeromgeving te creëren, kun je hen helpen optimaal te functioneren. Met begrip, persoonlijke begeleiding en het aanleren van zelfregulatie kunnen deze leerlingen hun kwaliteiten benutten en van hun hoogsensitiviteit een kracht maken!
Tip: Scrol naar beneden en zie bij ‘Leer Meer’ welke scholingen je kunt volgen over dit onderwerp.
Bron: Kennisrotonde