Het balanceren van ontwikkeling en lesgeven: tips voor het nieuwe schooljaar

leestijd: 2 minuten

Een nieuw schooljaar staat voor de deur, vol mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Terwijl de voorbereidingen om weer voor de klas te staan en leerlingen te begeleiden in volle gang is, is het ook een goed moment om stil te staan bij je eigen professionele ontwikkeling. Of je nu in het PO of VO werkt, er zijn manieren om je vaardigheden uit te breiden en je kennis te verdiepen, zelfs binnen de drukke schoolroosters. In dit artikel delen we praktische tips om het balanceren van lesgeven en leren in het nieuwe schooljaar wat gemakkelijker te maken.

Tips voor leerkrachten in het primair onderwijs

  • Microleermomenten benutten: In het basisonderwijs kunnen de dagen behoorlijk druk zijn. Benut de kleine momenten tussen de lessen door om jezelf te ontwikkelen. Draag een boek of e-book mee dat gerelateerd is aan onderwijs of pedagogiek en lees een paar pagina’s tijdens korte pauzes. Dit kan je helpen om consistent te blijven leren, zelfs als je beperkte tijd hebt.
  • Samenwerken binnen het team: Werk samen met je collega’s om kennis en ervaringen te delen. Plan regelmatig overlegmomenten waarin je kunt praten over lesmethoden, uitdagingen en successen. Door samen te werken, kun je van elkaar leren en nieuwe ideeën opdoen die je direct in de klas kunt toepassen.
  • Profiteer van online bronnen: Er zijn tal van online platforms en cursussen die specifiek gericht zijn op basisschoolleraren. Zoek naar webinars, forums en educatieve websites die relevante inhoud bieden. Dit stelt je in staat om op je eigen tempo te leren en je vaardigheden aan te scherpen zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn op een specifieke locatie.

Tips voor docenten in het voortgezet onderwijs

  • Plan professionele ontwikkeling in je rooster: Blokkeer regelmatig tijd in je rooster voor professionele ontwikkeling. Dit kan variëren van het bijwonen van workshops en conferenties tot het volgen van online cursussen. Door het in te plannen, geef je er prioriteit aan en vermijd je dat het ondergesneeuwd raakt door dagelijkse taken.
  • Verken interdisciplinaire benaderingen: In het voortgezet onderwijs is interdisciplinair leren waardevol. Zoek naar mogelijkheden om samen te werken met leraren van andere vakken en integreer verschillende perspectieven in je lessen. Dit kan niet alleen je eigen kennis verbreden, maar ook een meer gevarieerde leerervaring bieden aan je leerlingen.
  • Vraag feedback en reflecteer: Blijf openstaan voor feedback van zowel collega’s als leerlingen. Dit helpt je om je lesmethoden te verbeteren en je aanpak aan te passen aan de behoeften van je leerlingen. Reserveer ook tijd om regelmatig te reflecteren op je eigen lesgeven en identificeer gebieden waar je wilt groeien en je vaardigheden wilt ontwikkelen.

Terwijl we ons voorbereiden om weer het klaslokaal in te stappen en een nieuwe groep leerlingen te begeleiden, herinneren deze inzichten ons eraan dat onze rol als educatoren nooit stilstaat en we, net als onze leerlingen, altijd lerenden blijven. Het evenwicht tussen lesgeven en voortdurende ontwikkeling is de sleutel tot succes in een dynamische onderwijsomgeving.

Wat zijn jouw goede voornemens dit schooljaar als het op je eigen ontwikkeling aankomt?