Woordenschatonderwijs

Dat een goede en grote woordenschat belangrijk is voor het succesvol doorlopen van het (basis)onderwijs en voor de latere beroepsmogelijkheden van een kind, is algemeen bekend. Het verschil in woordenschat waarmee kinderen het basisonderwijs binnenkomen kan enorm groot zijn. Zonder effectief woordenschatonderwijs is dat verschil aan het eind van de basisschool meestal nog groter.

Close Writing

Een verbeterde aanpak van schrijfonderwijs, waarbij de resultaten omhoog zullen gaan. Speciaal voor leraren, IB’ers/KC'ers en taalspecialisten

Close Reading

Ontdek de impact van Close Reading. Een verbeterde aanpak van begrijpend leesonderwijs, waarbij de resultaten omhoog zullen gaan.

Studiedag: ‘Creatief schrijven bij mvt met en zonder AI’

Creatief schrijven dwingt je tot nadenken over de inhoud, vorm, leert je jezelf te verplaatsen in de lezer en je kennis van taal, verhalende teksten en personages toe te passen in de praktijk. Hoe krijg je leerlingen in de juiste stand, ontwerp je een leerzame opdracht, en gebruik je AI als ChatGPT op een versterkende manier?

Beter schrijven, beter leren bij alle vakken

In deze training leer je hoe je leerlingen effectief leert schrijven binnen jouw vak.

  • CPS
  • 23 sep. 2025
  • € 485

Webinar – Maak kennis met Handiger handschrift, de nieuwste handschriftmethode

Zijn er bij jou in de klas en op school wel erg veel kinderen die moeite hebben met een vlot en leesbaar handschrift? Leer meer over hoe dit komt en maak kennis met de nieuwste handschriftmethode Handiger handschrift die hiervoor ontwikkeld is. Geschikt voor elke vorm van onderwijs. Leert kinderen op een leuke en effectieve manier schrijven, waarbij de leerkracht kan kiezen uit 2 mogelijkheden: met het verbonden schrift of het halfverbonden blokschrift.

Traject Spellen en stellen

Herken je je in deze uitspraken? Onze resultaten voor spelling vallen tegen en we willen onze resultaten verhogen We zijn op zoek naar nieuw aanbod / […]

Goed Handschriftonderwijs

In de cursus ‘Goed Handschriftonderwijs’ leert u het belang herkennen van goede schrijfmaterialen en hoe u leerlingen de juiste schrijfinstructies geeft. U gaat zelf aan de slag met (schrijf)opdrachten, waardoor u de kracht ervaart van leesbaar schrijven. U zult inzien dat leesbaar schrijven ook leidt tot verbetering van: structureren, ordenen en het zelfstandig uitvoeren van schooltaken en het leren zelf. Het maakt daarom niet uit met welke schrijfmethode u werkt: de kennis kan op alle methoden en bij alle leerlingen toegepast worden.

Schrijfonderwijs

Hoe helpen we leerlingen bij het schrijven van een goed opgebouwd verhaal of een goedlopende tekst?

Werken aan een goede leesvaardigheid in het VO

De dalende leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen is niet alleen zichtbaar in het basisonderwijs, ook in het voortgezet onderwijs ervaren leerlingen problemen met lezen. Zo weten we dat 24% van de 15-jarigen moeite heeft om (complexe) teksten te lezen en begrijpen (Gubbels et al., 2019). Ook komen leerlingen maar weinig in aanraking met uitdagende, langere teksten. 

Mondelinge taalvaardigheid van het jonge kind (Leergang)

Hoe leren kinderen praten? Wat kun je doen om hun mondelinge taalvaardigheid te stimuleren? Dit zijn cruciale vragen, want de mondelinge taalvaardigheid is een belangrijke voorspeller van schoolsucces. In onze Leergang Mondelinge taalvaardigheid van het jonge kind leer je er alles over.

Leren kun je leren

Begeleiding volgens de methodiek 'Zo leer je kinderen lezen en spellen', die naast elke andere methode gebruikt kan worden. Hierin staat een heldere, eenduidige, stapsgewijze instructie centraal. Gericht op het opdoen van succeservaringen, waardoor kinderen gemotiveerd raken en weer plezier krijgen in lezen en/of spellen! Voor leerlingen van groep 3 tot en met 8.

Webinar – Maak kennis met De Schrijfladder voor groep 1 t/m 4

In deze webinar laten we de deelnemers kennis maken met Stimuliz en De Schrijfladder. Stimuliz is een LVS voor de grote en kleine motoriek. M.b.v. de kleine motoriektestjes (o.a. een Schrijftest en Kniptest) kan de leerkracht snel vaststellen waar een kind in zijn fijnmotorische ontwikkeling is en of de motorische schrijfvoorwaarden al voldoende ontwikkeld zijn.

NT2 in de groep

Ben je leerkracht of intern begeleider en werk je met kinderen die Nederlands als 2e taal verwerven? Heb je behoefte aan meer kennis op het gebied van NT2-onderwijs, maar niet direct tijd om een uitgebreide opleiding te volgen? Het ABC kan helpen om de kennis en vaardigheden van jou of je team uit te breiden.

Taalcoördinator basisonderwijs

In deze 4-daagse opleiding Taalcoördinator van ECLG wordt kennis en inzicht gegeven in de factoren die van invloed zijn op goed taal-/ leesonderwijs op school.

Wie schrijft, die blijft

Deze teamscholing is voor scholen die op zoek zijn naar handvatten om, samen met leerlingen, in de wondere wereld van geschreven taal te duiken en manieren willen vinden om van de leerlingen enthousiaste schrijvers te maken.

Incompany basiscursus dyslexie

Incompany basiscursus over dyslexie.

Schrijven in het basisonderwijs

Na het volgen van deze tweedaagse training zul je als leerkracht beter kunnen signaleren waardoor een leerling vastloopt binnen het schrijfonderwijs en wat je eraan kan doen.

Leesrijpheid en spellingrijpheid; van klanken en vormen via hakken-en-plakken naar spellen – schoolbrede aanpak

De cursus ‘Leesrijpheid en spellingrijpheid’ staat in de traditie van leesonderwijs óp het ontwikkelingsnivo van elk kind – van klanken en vormen via hakken-en-plakken naar spelling. Dit leesonderwijs heet Ontdekkend Leren Lezen (OLL).

Spellingrijpheid: van leesles naar spellingles

De cursus ‘Spellingrijpheid’ staat in de traditie van leesonderwijs dat aansluit óp het ontwikkelingsnivo van elk kind – van klanken en vormen via hakken-en-plakken naar spelling.