Opleiding Bazalt Beeldcoaching

Deze krachtige, praktijkgerichte opleiding zet de filmcamera in als spiegel voor (zelf)reflectie. Het samen bekijken en bespreken van videobeelden geeft inzicht in het eigen handelen, en wat het effect daarvan is op de ander. De begeleidingsmethodiek Beeldcoaching is oplossings- en handelingsgericht.

Goed van Start

Goed van Start is een praktische training waarin de theorie over groepsvorming en groepsdynamica op een inspirerende manier met jouw dagelijkse praktijk verbonden wordt. Al meteen na de eerste, van deze vier bijeenkomsten kun je de volgende dag in je groep aan de slag met hetgeen je geleerd hebt.

Preventie van gedragsproblemen: wat is de basis van je aanpak?

In dit webinar duiken we diep in de preventie van gedragsproblemen, met concrete handvatten voor gedragsmanagement. Ontdek hoe je als leraar structuur, pedagogische ondersteuning en effectieve didactische strategieën kunt inzetten om een veilige en stimulerende leeromgeving te creëren.

Handelingsgerichte kindgesprekken

In deze cursus leer je wat kindgesprekken zijn, waarom deze belangrijk zijn en hoe je deze kan voeren.

E-Learning module Kind in Zicht gesprekken

Met de e-learning module Kind in Zicht gesprekken krijg je handvatten hoe je door middel van kind gesprekken je zicht op de onderwijsbehoeften van je leerlingen kunt vergroten. Zo doorlopen we in deze module manieren hoe je door de leerling als bron te gebruiken beter begrijpt hoe de leerling leert.

Sabrina Alhanachi op onderwijsavond bij ISK Ithaka in Utrecht: ‘Culturele responsiviteit: verbindend en bemoedigend’

Sabrina Alhanachi neemt op donderdag 3 april de vijfde en voorlaatste NIVOZ-onderwijsavond voor haar rekening. De titel luidt: 'Culturele responsiviteit: verbindend en bemoedigend'. Ze geeft - ook vanuit haar eigen bedrijf - lezingen en trainingen, ook op het gebied van kansengelijkheid en professionele leergemeenschappen

Verbindende Communicatie in GroepsGeluk: tweedaagse training

Deze vervolgtraining, ‘Verbonden Geluk,’ biedt niet alleen een verdieping in communicatie, maar integreert ook elementen van systemisch werken in de klas. Ontdek hoe deze samenwerking de verbinding binnen het team en in de klasomgeving versterkt. Deze training is op maat gemaakt voor jouw professionele groei en een nog harmonieuzere GroepsGeluk-ervaring! Let op: in de GroepsGeluk trainingen zit een opbouw, waarbij je eerst de basistraining GroepsGelukLeerkracht volgt.

Omgaan met rouw en verlies in je klas

In elke klas zitten leerlingen die te maken hebben (gehad) met ingrijpende verliessituaties zoals: ziekte, scheiding van ouders, het overlijden van een dierbare of andere vormen van verlies. Verliessituaties hebben impact op leerlingen. Soms is dat goed merkbaar, maar het kan ook dat we er niet veel van zien op school. Ook bij onzichtbare worstelingen, heb je als school de opdracht om het kind echt te zien.

Effectief communiceren in de kinderopvang

Tijdens de Gordontraining leer je hoe je je communicatievaardigheden kunt inzetten in al je contacten met kinderen, niet alleen op het werk, maar ook op de sportvereniging of in je eigen gezin. Kortom: je leert omgaan met alledaagse situaties. Deze vaardigheden kan je ook inzetten voor het contact met volwassenen. De kern van de Gordonmethode is het ontwikkelen van een goede relatie. De communicatievaardigheden van de methode dienen daarbij als hulpmiddel.

Luisteren naar kind en ouder: Verhalen vangen

Waarom komen ouders niet naar de ouderavond of naar de inloop? Wat vinden de ouders die niet zo vaak komen eigenlijk van uw organisatie? Wat zijn positieve en negatieve ervaringen van kinderen en jongeren op school, de opvang of in de buurt en wat vinden de jeugdprofessionals (leerkrachten, docenten, pedagogisch medewerkers, jeugdwerkers, consulenten etc.) van hun contact met ouders?

De leerlingbespreking; wat je zegt ben je zelf

Leerlingbesprekingen verlopen lang niet altijd volgens een duidelijk plan van aanpak. De aantallen leerlingen maken ook dat er onvoldoende tijd is om uitgebreid bij iedere leerling stil te staan. Hoe kom je dan verder dan wat losse opmerkingen? Ja, het gaat goed. Maar ook bij succes is bijstelling van persoonlijke leerdoelen gewenst. Wat wordt er eigenlijk concreet met de bevindingen gedaan? Wie pakt het op? En hoe wordt de voortgang gevolgd, ook als daar anderen dan de docent bij betrokken zijn? De praktijk leert dat er vaak geen duidelijke afspraken zijn tussen alle betrokkenen bij het leerproces van individuele leerlingen.

PO & BSO: Veerkracht versterken

Ieder kind heeft te maken met stress, maar gaat daar niet op dezelfde manier mee om: sommige kinderen zijn veerkrachtiger dan anderen. Wat kun je hier nou mee in het basisonderwijs en buitenschoolse opvang?

Gespreksoefeningen voor onderwijs en kinderopvang

Signalen of vermoedens van onveilige gezinssituaties bespreken met het kind of met de ouders vinden veel professionals lastig. In deze online gespreksoefeningen oefen je de communicatietechnieken die daar houvast bij bieden: Actief Luisteren, Emotieregulatie, en Luisteren Samenvatten en Doorvragen (LSD). De gespreksoefening bestaat steeds uit twee onderdelen: je oefent eerst met een gesprek aan de hand van een videocasus, daarna doe je verdiepingsoefeningen met de betreffende gesprekstechniek.

Ruimte voor jongens!

Jongens zijn anders dan meisjes. Als BSO kun je hier rekening mee houden, zodat jongens de ruimte krijgen voor bijvoorbeeld hun behoefte aan een flinke dosis beweging en voor hun competitiedrang. En heel belangrijk voor hun zelfbeeld: positieve reacties op dit jongensgedrag!

Kinderparticipatie

Wil je weten op welke manier je de kinderen kunt betrekken bij het reilen en zeilen op de BSO, hoe je hen de kans kunt geven om mee te denken over de regels in de groep, en hoe je hun wensen en ideeën kunt gebruiken voor de ontwikkeling van een betekenisvol activiteitenaanbod? Tijdens de workshop Kinderparticipatie merk je hoe laagdrempelig, leuk en motiverend het betrekken van kinderen kan zijn.

Grip op gedrag

Het ene kind is het andere niet. Sommigen zijn stil, rustig en terughoudend. Anderen zijn energiek, gedreven en ad rem. De een zoekt persoonlijk contact en aandacht; de ander wil vooral iets doen. Vaak heb je een persoonlijke voorkeur voor een bepaald type kind; anderen roepen juist irritatie bij je op. Hoe komt dat nou en hoe ga je daarmee om? Hoe benader je verschillende type kinderen? En welke activiteiten sluiten dan het beste aan?

Positief communiceren met leerlingen

Je leert als deelnemer wat je kunt doen om een positief gesprek te voeren. Je krijgt handvatten en vragen aangereikt om een positief gesprek met studenten aan te gaan.

Studiedag voor het basisonderwijs

Tijdens de studiedag komen een aantal concrete werkvormen aan bod om met kinderen in de klas te werken. Deze hebben met elkaar gemeen dat eigen ervaringen, verhalen en beelden van de kinderen centraal staan en dat het niet gaat om goed of fout. De betrokkenheid van kinderen is enorm en leerdoelen worden vanuit spel en enthousiasme gehaald.

Lesson Study

Bij Lesson Study ligt de focus op het leren van de leerlingen, waarbij een onderzoekende houding van de leraar essentieel is.

Regie in de school

Leren begint met goed gedrag. En goed gedrag kun je leren.