De kracht van klagende ouders: effectief omgaan met klachten in het onderwijs

Dit webinar biedt onmisbare tools voor leerkrachten die constructief en effectief met ouders willen samenwerken, ook in uitdagende situaties. Een waardevolle sessie voor zowel beginnende als ervaren onderwijsprofessionals!

Omgaan met verbaal sterke ouders en collega’s

In dit webinar leer je hoe je communicatiepatronen herkent, de regie in gesprekken behoudt en effectief grenzen stelt zonder escalatie.

Conferentie 2025 Naar inclusiever onderwijs

5 Jaar platform Naar Inclusiever Onderwijs:Samen sterker inclusief ! Het platform Naar Inclusiever Onderwijs nodigt je graag uit onze vijfde conferentie bij te wonen op 4 […]

Gesprekstechnieken bij (moeilijke) gesprekken op school

Leer hoe je moeilijke gesprekken op school om kunt draaien naar een positieve uitkomst met de cursus 'Gesprekstechnieken bij (moeilijke) gesprekken op school'. Ontdek hoe je gesprekken voorbereidt, leiding geeft en ervoor zorgt dat iedereen zich gehoord voelt. Na deze cursus ben je in staat om gesprekken op een positieve manier af te sluiten voor alle partijen.

Post-HBO registeropleiding tot Gezinscoach

Als Gezinscoach ben je erop gericht om thematiek op zowel individueel- als gezinsniveau te begeleiden. In de Gezinscoach opleiding gaan we ervan uit dat de meeste 'problemen' systemisch ontstaan en is het van belang dat je het gehele systeem waarin iemand zich bevindt (o.a. het gezin, de school, vrienden en/of de (werk)omgeving) meeneemt in een coachtraject. Vraagstukken in o.a. houding en gedrag zijn namelijk nooit op zichzelf staande thema's, deze ontstaan altijd in de wisselwerking. Je hebt niet altijd invloed op wat er gebeurt, wel op hoe je ermee om gaat Onder jouw professionele begeleiding als gezinscoach, leren kinderen, jongeren en ouders te reflecteren op hun eigen emoties en handelen. Wat gebeurt er in hen, wat maakt dat ze reageren zoals ze reageren en zijn ze zich bewust van het effect ervan op zowel henzelf als de omgeving? Zij leren bewuster om te gaan met emoties en worstelingen (zoals bijvoorbeeld opvoeding, ontwikkeling, communicatie, echtscheiding) maar ook wat ieders behoeften zijn in relatie tot elkaar en op welke wijze de gezinsleden hier het beste invulling aan kunnen geven.

Online Masterclass: Praten met ouders over onveiligheid thuis

Expert José Koster biedt waardevolle handreikingen voor professionals die met ouders moeten communiceren bij (vermoedens van) onveiligheid thuis, door zowel emotionele inzichten als praktische technieken te combineren.

GroepsGeluk: Systemische oudergesprekken

Vanuit je rol als leerkracht en/of coach een efficiënt en prettig oudergesprek voeren is soms best een uitdaging. Dat je hierin gebruik kunt maken van verdiepende systemische kennis en tools uit de TA: transactionele analyse ga je in deze training ervaren. Let op: in de GroepsGeluk trainingen zit een opbouw, waarbij je eerst de basistraining GroepsGelukLeerkracht volgt.

Effectief communiceren in de kinderopvang

Tijdens de Gordontraining leer je hoe je je communicatievaardigheden kunt inzetten in al je contacten met kinderen, niet alleen op het werk, maar ook op de sportvereniging of in je eigen gezin. Kortom: je leert omgaan met alledaagse situaties. Deze vaardigheden kan je ook inzetten voor het contact met volwassenen. De kern van de Gordonmethode is het ontwikkelen van een goede relatie. De communicatievaardigheden van de methode dienen daarbij als hulpmiddel.

Driehoeksgesprekken: een contextuele kennismaking

Steeds meer scholen voeren driehoeksgesprekken in. Uit onderzoek blijkt dat het goed inzetten van driehoeksgesprekken een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kind maar ook positief werkt voor de school en ouders. Tegelijkertijd vraagt het driehoeksgesprek om een duidelijke visie, beleid, goede afstemming en vaardigheden van de mentor. Om driehoeksgesprekken zichtbaar effectief te implementeren in jouw school, is het belangrijk om over de juiste attitude én vaardigheden te beschikken. Daarom organiseert Ortho Consult een basistrainingsdag over driehoeksgesprekken

Online opleiding ‘Het oudergesprek en het eerste (intake) gesprek’

oer HET ALLERBESTE gesprek met ouders waardoor ze hun kind beter gaan begrijpen. Maak voor ouders het verschil met JOUW vakmanschap en professionaliteit.

Luisteren naar kind en ouder: Verhalen vangen

Waarom komen ouders niet naar de ouderavond of naar de inloop? Wat vinden de ouders die niet zo vaak komen eigenlijk van uw organisatie? Wat zijn positieve en negatieve ervaringen van kinderen en jongeren op school, de opvang of in de buurt en wat vinden de jeugdprofessionals (leerkrachten, docenten, pedagogisch medewerkers, jeugdwerkers, consulenten etc.) van hun contact met ouders?

Gesprekstechniek

Dagelijks voeren we vele gesprekken. Praatjes en gesprekken, leuke en lastige gesprekken, met leerlingen, ouders en collega’s. Weten wanneer je moet spreken of zwijgen is niet altijd duidelijk. Het voeren van een goed gesprek draagt bij aan de relatie tussen docent en leerlingen. En speelt daarmee een rol in de kwaliteit van het onderwijs. Een gesprek is meer dan de boodschap. Naast de inhoud spelen de onderliggende emoties en de interactie tussen de gespreksdeelnemers een belangrijke rol. Het leren herkennen van die lagen en ze actief in te zetten helpt bij het laten slagen van een gesprek.

Know how mentor coachingstraject

Ga jij binnenkort starten met het mentorschap of ben je net gestart en heb je behoefte aan praktische tools, tips, een ervaren perspectief en professionele ondersteuning? Dan ben je bij praktijk Know How aan het juiste adres! De begeleiding vindt plaats d.m.v. een professioneel coachingstraject, gericht op het verbeteren van de werkzaamheden als mentor, eventueel in combinatie met de persoonlijke ontwikkeling als individu.

Lastige gesprekken met ouders

Hoe ga je met ouders in gesprek over gevoelige of lastige onderwerpen rond hun kind? Je signaleert bijvoorbeeld iets bij een kind en merkt dat ouders in de ontkenning of verdediging gaan wanneer je daar het gesprek over aan wilt gaan. Of ouders hebben een klacht over jou of jullie aanpak in de kinderopvang, hoe reageer je daar dan op.

Superassertieve ouders

In deze cursus denken we samen na over het omgaan met (super)assertieve ouders.

Ouderbetrokkenheid

Wil jij leren om ouders te betrekken bij het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen? Dan is deze training wat voor jou!

Training Driehoeksgesprekken voeren

Na deze training kunnen de deelnemers een effectief en prettig gesprek voeren met zowel de ouders als hun kind.

Training Moeilijke oudergesprekken voeren

Na deze workshop kunnen de deelnemers de samenwerking met ouders aanzienlijk verbeteren, kunnen zij slechtnieuwsgesprekken voeren en kunnen zij effectief grenzen stellen aan ongewenst oudergedrag.

Een sterk mentoraat, intervisie (verdieping)

Deze training bestaat uit intervisiebijeenkomsten en het tussentijds bijwonen van elkaars gesprekken met leerlingen en ouders. Met behulp van de kernkwadranten en het ik-wij-het model worden tijdens de bijeenkomsten ervaringen gedeeld en besproken. In deze module werken we in twee- of drietallen.

Succesvol samenwerken met ouders (bootcamp)

Voor schoolteams en onderwijsprofessionals die, 1) van de betrokkenheid van ouders een succes willen maken, en 2) op zoek zijn naar een teamuitje ter lering en vermaak.