Training Infant Mental Health (IMH)

Kennis over de wijze waarop het jonge brein zich ontwikkelt, onder invloed van ervaring en interactie met de omgeving, biedt perspectieven voor diagnostiek en interventies.

Post-HBO registeropleiding tot Gezinscoach

Als Gezinscoach ben je erop gericht om thematiek op zowel individueel- als gezinsniveau te begeleiden. In de Gezinscoach opleiding gaan we ervan uit dat de meeste 'problemen' systemisch ontstaan en is het van belang dat je het gehele systeem waarin iemand zich bevindt (o.a. het gezin, de school, vrienden en/of de (werk)omgeving) meeneemt in een coachtraject. Vraagstukken in o.a. houding en gedrag zijn namelijk nooit op zichzelf staande thema's, deze ontstaan altijd in de wisselwerking. Je hebt niet altijd invloed op wat er gebeurt, wel op hoe je ermee om gaat Onder jouw professionele begeleiding als gezinscoach, leren kinderen, jongeren en ouders te reflecteren op hun eigen emoties en handelen. Wat gebeurt er in hen, wat maakt dat ze reageren zoals ze reageren en zijn ze zich bewust van het effect ervan op zowel henzelf als de omgeving? Zij leren bewuster om te gaan met emoties en worstelingen (zoals bijvoorbeeld opvoeding, ontwikkeling, communicatie, echtscheiding) maar ook wat ieders behoeften zijn in relatie tot elkaar en op welke wijze de gezinsleden hier het beste invulling aan kunnen geven.

Ouderbetrokkenheid versterken – voor schoolleiders po

Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met het concept Ouderbetrokkenheid 3.0 en denk je na over hoe dit aansluit bij de visie van jouw school.

Samenkind coach

Met deze opleiding word jij in een jaartraject opgeleid tot Samenkind coach en ben jij in staat om kinderen en hun ouders te ondersteunen bij de uitdagingen in het dagelijks leven.

Startblokken: de basistraining

Kinderen willen graag groot zijn, bij de 'grote-mensen-wereld' horen. Dat is hun motief om te leren. Startblokken, een erkend VVE-programma, kunnen leid(st)ers en pedagogisch medewerkers peuters stimuleren in hun ontwikkeling, met spel als belangrijkste instrument. IJsselgroep leidt individuele leid(st)ers, pedagogisch medewerkers én teams op om in hun eigen instelling te werken aan een doorgaande ontwikkelingslijn.

Coördinator herstelgericht werken – de school als veilige basis

Straffen is een oplossing die vaak weinig of niets oplost en de tegenstellingen alleen maar versterkt. Veel scholen zoeken naar een constructieve manier om te reageren op ongewenst en onacceptabel gedrag van ieder die op school leert en werkt.

Lastige Ouders

Volg deze 1-daagse cursus en leer omgaan met lastige ouders en korte lontjes. Over verbinding, begrenzing en medewerking zonder oeverloze discussies.

Luisteren naar kind en ouder: Verhalen vangen

Waarom komen ouders niet naar de ouderavond of naar de inloop? Wat vinden de ouders die niet zo vaak komen eigenlijk van uw organisatie? Wat zijn positieve en negatieve ervaringen van kinderen en jongeren op school, de opvang of in de buurt en wat vinden de jeugdprofessionals (leerkrachten, docenten, pedagogisch medewerkers, jeugdwerkers, consulenten etc.) van hun contact met ouders?

Effectief communiceren in het onderwijs

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal in deze training. Je leert effectieve presentatie technieken en moderne communicatievaardigheden. Door de vele bijzondere oefeningen krijg je verhelderende inzichten en mogelijkheden om de geleerde vaardigheden overal te kunnen toepassen.

Opvoeden – het perspectief van migrantenouders

In deze training leer je gerichter en effectiever te communiceren met migrantenouders en ouders met een vluchtelingenachtergrond. Je bent je bewust van de waarden en normen die in verschillende culturen aan opvoeding worden gegeven en kunt dit toepassen in gesprekken.

Know how mentor coachingstraject

Ga jij binnenkort starten met het mentorschap of ben je net gestart en heb je behoefte aan praktische tools, tips, een ervaren perspectief en professionele ondersteuning? Dan ben je bij praktijk Know How aan het juiste adres! De begeleiding vindt plaats d.m.v. een professioneel coachingstraject, gericht op het verbeteren van de werkzaamheden als mentor, eventueel in combinatie met de persoonlijke ontwikkeling als individu.

Lastige gesprekken met ouders

Hoe ga je met ouders in gesprek over gevoelige of lastige onderwerpen rond hun kind? Je signaleert bijvoorbeeld iets bij een kind en merkt dat ouders in de ontkenning of verdediging gaan wanneer je daar het gesprek over aan wilt gaan. Of ouders hebben een klacht over jou of jullie aanpak in de kinderopvang, hoe reageer je daar dan op.

Samenwerken met ouders aan opvoeding

Ontdek en ontwikkel je kwaliteiten voor het opbouwen van samenwerkingsrelaties met ouders, waarin opvoedwaarden en -omstandigheden bespreekbaar worden.

Superassertieve ouders

In deze cursus denken we samen na over het omgaan met (super)assertieve ouders.

Ouderbetrokkenheid

Wil jij leren om ouders te betrekken bij het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen? Dan is deze training wat voor jou!

Training Driehoeksgesprekken voeren

Na deze training kunnen de deelnemers een effectief en prettig gesprek voeren met zowel de ouders als hun kind.

Training Moeilijke oudergesprekken voeren

Na deze workshop kunnen de deelnemers de samenwerking met ouders aanzienlijk verbeteren, kunnen zij slechtnieuwsgesprekken voeren en kunnen zij effectief grenzen stellen aan ongewenst oudergedrag.

Even nadenken over je school

Ontdek wat voor jouw school de volgende ontwikkelstap is.

Ouderbetrokkenheid: zo werk je succesvol samen! (train-de-trainer leergang)

Voor scholen die van ouderbetrokkenheid c.q. samenwerken met ouders een succes willen maken.

Succesvol samenwerken met ouders (bootcamp)

Voor schoolteams en onderwijsprofessionals die, 1) van de betrokkenheid van ouders een succes willen maken, en 2) op zoek zijn naar een teamuitje ter lering en vermaak.