Er zijn volop kansrijke ideeën om het onderwijs te verbeteren. Maar hoe ga je concreet aan de slag met je onderwijsteam om het idee te verzilveren? En hoe zorg je ervoor dat het werkt in de dagelijkse praktijk? In dit wetenschapscollege neemt Tjip de Jong je mee in vier overzichtelijke en toepasbare fases van curriculumontwikkeling op school: analyseren, ontwerpen, implementeren en evalueren.
In het leernetwerk krijg je informatie over de mogelijkheden rondom de aanpassing van onderwijstijd.
In deze online workshop krijgt u tips en adviezen aangereikt hoe automatiseren en memoriseren een vaste plek kunnen krijgen in de lessen en hoe dit aantrekkelijk kan blijven voor alle leerlingen van alle niveaus.
Dit éénjarig traject is speciaal ontwikkeld voor scholen die zich willen (door)ontwikkelen naar een goed functionerende professionele leergemeenschap met leerteams.
Het High Performing Schools concept is een effectief en duurzaam veranderprogramma wat zich richt op duurzame schoolontwikkeling.
De training zit boordevol praktische handvatten om de interactie in teams te versterken. Ontdek hoe Action Learning de sleutel kan zijn tot de groei en ontwikkeling van jezelf, jouw organisatie en teams.
Herken je je in deze uitspraken? Hoe borgen we kwaliteit? Hoe kunnen we de kwaliteitsimpact vergroten? Hoe ontwikkel en implementeer je kwaliteitsbeleid? Hoe voer je effectieve […]
Herken je je in deze uitspraken? We willen graag binnen onze stichting van en met elkaar leren middels de inzet van visitatie. Wat is het verschil […]
Als schoolleider is het goed om bij te blijven en je verder te ontwikkelen. De master Educational Leaderschip leidt je op tot een excellente schoolleider die in de school een innoverende onderzoekscultuur kan creëren.
Mede gericht op schoolontwikkeling Het gaat dan met name om scholing in de vorm van interactieve bijeenkomsten, voorbereid met het mt of met een werkgroep. Zulke […]
Je houdt van onderwijs en van je vak als docent. Je weet dat het beter kan. Je handen jeuken als het gaat over vernieuwingen zoals samenwerkend leren en de rol die technologie daarbij kan spelen.
Bij de implementatie van SWPBS altijd sterk rekening wordt gehouden met het niveau, de cultuur en de fase waarin de ontwikkeling van de school zich bevindt. Een SWPBS traject bestaat weliswaar uit een aantal vaste bestanddelen maar wordt dus altijd op maat aangeboden, afgestemd op de specifieke behoefte van de school.
Wij bieden workshops aan aan leraren en hele schoolteams. We werken het liefste met workshops van minimaal twee bijeenkomsten, zodat je in de tussentijd kunt oefenen met wat je leert. Dit zorgt ervoor dat je ‘gedwongen’ wordt het geleerde meteen toe te passen, wat het leereffect vergroot. Daarnaast zijn we steeds meer bezig met blended learning, zodat we tussen de bijeenkomsten in (digitaal) coaching kunnen bieden waar nodig. Heb je interesse in een workshop? Neem dan even contact met ons op, dan kijken we hoe we het programma zo goed mogelijk kunnen afstemmen op jullie wensen en doelen.
ZIEN in de Klas richt zich op het meebouwen aan een sterke basis binnen de klas en de school, zodat zoveel mogelijk leerlingen kunnen profiteren van het onderwijsaanbod. Binnen ons werk kijken we samen naar wat leerlingen wél kunnen en werken we aan een optimale basisondersteuning.
Ben jij schoolleider of start je net als schoolleider op een school? Heb jij een vraagstuk of een wens voor jouw school? En wil je inzicht krijgen in hoe jij vanuit inspirerend en verbindend leiderschap je team meeneemt in toekomstgerichte schoolontwikkeling? Of heb je behoefte aan een sparringpartner die met je meedenkt en mee ontwikkelt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!
ZIEN in de Klas richt zich op het meebouwen aan een sterke basis in de klas en de school, zodat zoveel mogelijk leerlingen kunnen profiteren van het onderwijsaanbod. Binnen ons werk kijken we samen met de school naar wat leerlingen wél kunnen en werken we aan een optimale basisondersteuning.
Meer- en hoogbegaafdheid signaleren en begeleiden kan soms best een uitdaging zijn. Niet alle leerlingen met een bovengemiddeld IQ laten hun talent ook zien in de klas. Dit kan komen door leer- en gedragsstoornissen (bijvoorbeeld ADHD, ASS, dyslexie), maar ook doordat ze bijvoorbeeld thuis geen Nederlands spreken, minder gestimuleerd worden thuis of aanpassingsgedrag vertonen. Deze leerlingen worden helaas vaak over het hoofd gezien. Hoewel heel begrijpelijk – het is heel pittig dit als leerkracht goed in te schatten – is het natuurlijk fijn als ook zij gezien worden. Hoe kan jouw school zich, conform passend onderwijs, voor alle leerlingen inzetten met onderwijs dat hen past?
Er wordt tegenwoordig veel verwacht van de digitale vaardigheden van medewerkers op school. Steeds meer werkzaamheden gebeuren online: van het bijhouden van de administratie tot het verzorgen van het onderwijs. Er zijn medewerkers die hier geen problemen mee ervaren, toch zien we vaak genoeg dat medewerkers de snelle veranderingen niet bij kunnen benen. Het helpt als je als school inzicht hebt in de vaardigheden van de medewerkers.
Docenttalent heeft ruime ervaring met het adviseren van onderwijsinstellingen met als doel het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Het gaat hierbij om implementatie- en verbetertrajecten. Docenttalent draagt zorg voor visie- en planvorming, innovatie, ontwikkeling en verbetering.
Docenttalent heeft veel ervaring met het begeleiden van docenten. Vanuit een oplossingsgerichte visie ondersteunen wij zowel individuele docenten als docententeams middels coaching en begeleiding. Deze begeleiding is gericht op de ontwikkeling en kwaliteit van de docent op pedagogisch en didactisch vlak.