Meertaligheid als middel om te leren

Je leerlingen hebben verschillende moedertalen. Hoe ga je om met meertaligheid? Op welke manier zet je deze diversiteit in bij het leren van Nederlands en het verwerven van kennis?

  • CPS
  • 22 sep. 2025
  • € 450

Training Zien is Snappen (tweedaagse)

In deze training ontdek je hoe je met Coöperatieve leerstrategieën ervoor kunt zorgen dat leerlingen de taalverschijnselen actief kunnen oefenen, waardoor ze van en met elkaar leren.

De Bovenkamer

In deze training kom je te weten hoe je De Bovenkamer binnen je eigen taalmethode gebruikt om zo effectiever Nederlands te geven aan de gevorderde anderstalige leerling. Het boek De Bovenkamer vormt het uitgangspunt van het scholingsprogramma.

Post hbo-opleiding Leraar Nederlands aan anderstaligen

De aandacht voor het onderwijs in Nederlands als Tweede Taal aan anderstaligen is de laatste jaren sterk toegenomen. Daarmee ook de vraag naar NT2-specialisten. De post hbo opleiding Leraar NT2 stoomt je klaar om als NT2-specialist jouw kennis over te brengen op anderstalige kinderen.

Studiedag: ‘Creatief schrijven bij mvt met en zonder AI’

Creatief schrijven dwingt je tot nadenken over de inhoud, vorm, leert je jezelf te verplaatsen in de lezer en je kennis van taal, verhalende teksten en personages toe te passen in de praktijk. Hoe krijg je leerlingen in de juiste stand, ontwerp je een leerzame opdracht, en gebruik je AI als ChatGPT op een versterkende manier?

Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle (deeltijd)

Als docent weet je alles over je eigen vak, dus je verbetert eerst je eigen taalvaardigheid en vergroot je kennis van literatuur en communicatie. Maar je leert ook hoe je om kan gaan met een klas vol met leerlingen, hoe je hen kan stimuleren en hoe je onderwijs kan ontwerpen. Wil jij jouw kennis delen met de volgende generatie en de stap zetten richting het onderwijs? Dan is de Lerarenopleiding Nederlands iets voor jou!

Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle (afstandsleren)

Tijdens deze Lerarenopleiding Nederlands word je als toekomstige docent ondergedompeld in de wereld van taalkunde, literatuur en didactiek. De opleiding biedt niet alleen een diepgaand begrip van de Nederlandse taal en letterkunde, maar ook de vaardigheden om deze kennis op boeiende en effectieve wijze over te brengen.

Kritisch leren denken bij Nederlands

Kritisch denken is essentieel om lesstof diepgaand te begrijpen, helder te verwoorden en correcte, zowel inhoudelijke als taalkundige, antwoorden te formuleren. Dit is van groot belang bij de nieuwe vraagvormen in het eindexamen Nederlands. Leer je leerlingen daarom om systematisch informatie te analyseren en doelgericht te argumenteren.

Aan de slag met Taalbeleid

Onze training aan de slag met Taalbeleid van 3 dagdelen heeft als doel scholen te ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van een effectief taalbeleid, met een focus op het vergroten van de taalvaardigheid van alle leerlingen en zo te voldoen aan de eisen van het inspectiekader.

Leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Talen – specialisatie Nederlands

Erkende HBO-bacheloropleiding inclusief contactdagen en alle benodigde vakliteratuur. Met de Lerarenopleiding Talen specialisatie Nederlands kun je aan de slag als tweedegraads docent.

Taal in samenhang en op maat

Deze cursus gaat over het leren van een taal in betekenisvolle context waarbij er wat te kiezen valt voor de student.

Geleerde lessen online onderwijs

In deze studiedag laten we zien hoe je studenten ‘er bij’ houdt in een (online) les. De focus ligt op taaldidactiek en digitale tools zetten we in als middel.

Rijke leeslessen ontwerpen – Nederlands

Wil je dat je leerlingen meer lezen en beter lezen? Maar vraag je je af waar je de tijd vandaan moet halen om zelf dat nieuwe materiaal te maken? Dan is deze ontwerpmiddag echt iets voor jou!

Zij-instroom tweedegraads lesbevoegdheid

Je denkt er steeds vaker aan: leraar worden op een middelbare school. Maar je laten omscholen, is best een stap. Het liefst sta je direct voor de klas. Met het zij-instroomtraject tweedegraads bevoegdheid kan dat.

ICT in het talenonderwijs

Hoe houd je je leerlingen betrokken en je lessen Nederlands of MVT leuk? Hoe maak je het leerproces van je leerlingen zichtbaar en op welke manier speel je in op onderlinge verschillen? Hiervoor zijn allerlei gratis digitale middelen beschikbaar. Maar welke goede ICT-tools zijn er? En hoe gebruik je ze in je taalles? In deze training leer je een aantal hele handige en gratis beschikbare digitale middelen kennen en toepassen.

Kennismakingstraject: docent Nederlands in het mbo

Gaat u binnenkort (voor het eerst) Nederlands geven op het mbo en wilt u goed beslagen ten ijs komen? Dan is het kennismakingstraject docent Nederlands in het mbo een goede start.

Taalvaardigheid

Leer moeiteloos alle regels van de Nederlandse taal toepassen met het korte HBO-programma Taalvaardigheid.

Taalkunde

Kort HBO-programma Taalkunde, gaat o.a. in op grammatica, zinsontleding, spelling, klankleer, vormleer en betekenisleer van de Nederlandse taal.

Nederlandse Literatuur

Ontdek de genres en geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur. Uniek kort HBO-programma, omvat verschillende modules uit de lerarenopleiding Talen en inclusief vakliteratuur.

Taaldocent in het vo en mbo

De veranderingen in het vak Nederlands vragen van docenten dat zij hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. Goed taalonderwijs vraagt om bekwame taaldocenten. Heb je nog geen bevoegdheid en wil je je ontwikkelen tot een bekwame docent Nederlands of aantonen dat je dat al bent? Kies dan voor het traject Taaldocent in het vo en mbo.