Zorgcoördinator / Ondersteuningscoördinator

Er komt veel bij kijken om ondersteuningscoördinator te zijn: de zorgplicht, de toename van zorgleerlingen en de vraag naar specialistische kennis op passend onderwijs te kunnen bieden. In deze opleiding krijg je praktische handvaten hoe jij jouw rol kunt vervullen, je leert over de lerende cultuur binnen jouw school, over de school brede kwaliteitsaanpak en hoe je de zorg van leerlingen op een effectieve manier coördineert in samenwerking met andere ondersteuners binnen en buiten jouw school.

  • Met deze opleiding geef je vorm aan je rol als ondersteuningscoördinator en weet je jouw taken effectief uit te voeren binnen de ondersteuningsprocessen bij jou op school. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor je team als het gaat om ondersteuning aan leerlingen.
  • Jij werkt op een effectieve en verantwoorde wijze samen met collega’s, ouders en externe ondersteuners vanuit de zorg om een waardevolle bijdrage te leveren aan passend onderwijs.
  • De opleiding heeft een praktijkgerichte aanpak en biedt jou handvatten om de ondersteuningscoördinator te worden die jij op jouw school wil zijn.

Toelating

Drie jaar ervaring in het onderwijs is een pré.
Nb. Je kunt de opleiding alleen volgen indien je op jouw (stage)school de ruimte krijgt om de opdrachten uit te voeren.

Kenmerken

Jij werkt op een effectieve en verantwoorde wijze samen met docenten, studenten, collega’s, ouders en externe ondersteuners aan cases uit de praktijk om een waardevolle bijdrage te leveren aan passend onderwijs. Ook met een andere HBO achtergrond vanuit de zorg, gerelateerd aan het onderwijs, is het mogelijk om deze opleiding te gaan volgen.

Leerplan

De leerinhouden die centraal staan zijn:
Jouw rol als ondersteuningscoördinator
Visie op de ondersteuningsstructuur
Cyclisch en Handelingsgericht werken binnen de school
Samenwerken met externe partners
Passend en inclusief onderwijs
Inzicht in gedrag en bieden van passende ondersteuning
Begeleiden, adviseren en coachen
Persoonlijke stijlen en conflicthantering
Ontwikkelen van beleid en protocollen
Preventieve en curatieve interventies
Het schrijven van ondersteuningsplannen en rapportage
Casuïstiek en intervisie
Deelnemers presenteren tijdens de laatste bijeenkomst een eigen analyse van hun rolontwikkeling als ondersteuningscoördinator, waarbij de aangereikte literatuur en opgedane kennis wordt weergegeven.

Doelstellingen

Je werkt cyclisch aan je eigen ontwikkeling als Ondersteuningscoordinator. Je bouwt je professionaliteit uit op gebied van passend en inclusief onderwijs en werkt aan de rol van coach, begeleider en vraagbaak van jouw collega’s. Daarnaast kan je beleid voor je school ontwikkelen, implementeren en monitoren en adviseert je de directie hierbij.

Studentenprofiel

Ook met een andere HBO achtergrond vanuit de zorg, gerelateerd aan het onderwijs, is het mogelijk om deze opleiding te gaan volgen. Informeer daarvoor naar de mogelijkheden.

Snel naar

inschrijven