Doel
Als Aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld en Kindermishandeling word je opgeleid om de vraagbaak en steunpilaar te zijn van je collega’s binnen de school bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Je krijgt antwoord op o.a. de volgende vragen:
- “Hoe implementeer ik de meldcode binnen mijn school?”
- “Hoe zorg ik ervoor dat collega’s signaleren en in overleg met ouders handelen?”
- “Op welke wijze kan ik collega’s begeleiden in het bespreken van signalen van onveiligheid en geweld?”
- “Voldoet onze meldcode aan het wettelijk kader en de eisen van de inspectie?”
- “Hoe zorg ik ervoor dat de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling echt bij ons op de agenda staat en blijft staan?”
Na het volgen van de training kun je als aandachtsfunctionaris aan de slag. Tijdens de training werk je met de meldcode van jouw school, ontwikkel je een implementatieplan en ontvang je alle informatie gebundeld in het naslagwerk Aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld.
Inhoud
De training beslaat twee dagen met daarnaast 8 uur zelfstudie en wordt opgebouwd uit de aandachtsgebieden:
- Huiselijk geweld & de meldcodeHuiselijk geweld & de meldcode geeft een verdieping op het thema huiselijk geweld en het werken met de meldcode. Deze onderdelen bieden de aandachtsfunctionaris een basis om vervolgens te verdiepen op de taken en verantwoordelijkheden en de implementatie.
- Procedures & werkprocessenProcedures & werkprocessen gaat in op taken, verantwoordelijkheden en competenties van professionals die van belang zijn bij het hanteren en implementeren van de meldcode. De verdeling van verantwoordelijkheden biedt de aandachtsfunctionaris een onderlegger om een advies te geven aan de organisatie over de verdeling van verantwoordelijkheden van de stappen in de meldcode. Daarnaast wordt duidelijk wie verantwoordelijk is voor implementatie en borging.
- Implementeren & borgen: TheorieImplementeren en borgen gaat in op tools die van belang zijn bij het hanteren, implementeren en borgen van de meldcode. Het implementatieplan en de meldcodecheck zijn instrumenten om implementatie te versterken en te monitoren. De instrumenten die binnen de verschillende stappen kunnen worden ingezet vergroten de mogelijkheden om de meldcode goed te hanteren.
- Adviseren & steunen: TheorieAdvies geven en steun bieden is een belangrijke taak van de aandachtsfunctionaris. Collegiale consultatie, adviseren en steunen worden in verschillende theorieën en werkvormen uitgewerkt. De werkvormen die in de toolkit staan kunnen door de aandachtsfunctionaris worden ingezet binnen de eigen organisatie.
- Informeren & profilerenInformeren en profileren gaat in op het geven van bekendheid aan de taak als aandachtsfunctionaris en het profileren als aandachtsfunctionaris. Het is van belang dat de organisatie en collega’s op de hoogte zijn van de taak aandachtsfunctionaris en wie dit uitvoert. Alleen dan wordt de aandachtsfunctionaris ook geraadpleegd bij signalen van huiselijk geweld waarbij vragen zijn. Daarnaast is het van belang dat de organisatie bekendheid geeft aan het feit dat met een meldcode wordt gewerkt.
Download hier het volledige programma
Werkwijze
Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen: informatieoverdracht, actieve leerwerkvormen, oefenen praktijksituaties met trainingsacteur, maken van een implementatieplan.We werken op twee niveaus:
- De aandachtsfunctionaris als inhoudelijk, (en eventueel uitvoerend) medewerker van de meldcode.
- De aandachtsfunctionaris als begeleider, (implementatie)adviseur en coach van de medewerkers en de organisatie.
Elk onderdeel (zowel theorie als werkvormen) wordt op deze twee niveaus behandeld. De kernvragen hierbij zijn telkens:
- ‘Hoe gaat u hiermee om in uw functie als professional?’
- ‘Hoe gaat u hiermee om in uw functie als aandachtsfunctionaris?’
Opbrengst
- Deelnemer kan de collega’s begeleiden in het signaleren, handelen en communiceren.
- Deelnemer kan tijdens het signaleringsproces samen met de medewerker de signalen in kaart brengen en op een objectieve manier adviseren over de te nemen stappen.
- Deelnemer heeft inzicht in dilemma’s die spelen en kan dilemma’s herkennen, erkennen en verkleinen bij collega’s.
- Deelnemer kan de rol van de aandachtsfunctionaris uitleggen en zich profileren.
- Deelnemer heeft kennis over taken en verantwoordelijkheden.
- Deelnemer heeft kennis over meldcode, meldrecht en meldplicht, privacy en beroepsgeheim.
- Deelnemer kan medewerkers begeleiden in het hanteren van de meldcode.
- Deelnemer kan samen met een collega een casus analyseren en collega adviseren in de te nemen stappen tijdens het hanteren van de meldcode.
- Deelnemer heeft kennis over de sociale kaart en werkwijze van Veilig Thuis en kan collegiale consultatie bieden over contact met Veilig Thuis.
- Deelnemer is in staat de meldcode te implementeren.
- Deelnemer heeft inzicht in de verschillende fasen van het motivatiemodel.
- Deelnemer kan een grensstellend gesprek voeren.
- Deelnemer kan de collega’s, directie en ouders informeren over de wet meldcode.
Omvang
Deze training vindt plaats op 27 november en 11 december 2024 in Utrecht. De training duurt van 9.00 tot 17.00 uur en wordt verzorgd door Patricia Ohlsen. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 15.
NB Tenzij anders vermeld gelden voor de deelname aan de trainingen geen aanvullende eisen ten aanzien van vooropleiding of ervaring en bedraagt de studiebelasting uitsluitend het vermelde aantal contacturen.