Gedragscoördinator

Zorg over de ontwikkeling van leerlingen hoort vaak bij zorgen rondom het gedrag. Beide kunnen niet los van elkaar worden gezien. Zorgen over de cognitieve ontwikkeling van leerlingen gaan vaak gepaard met problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling, zichtbaar in het gedrag van de leerling. Ook omgekeerd kan het gedrag van leerlingen de cognitieve ontwikkeling in de weg staan.

Vanuit wetenschappelijke studies weten we dat leerkrachten het lastig vinden om goed te kunnen omgaan met (moeilijk) gedrag. Sterker nog, zij voelen zich hierin onbekwaam en incompetent. Dit gegeven heeft een negatieve weerslag op hun handelen. Werkdruk en werklast nemen toe en het plezier in het werken in de groep neemt soms af.

Resultaat

Aan het eind van de opleiding kun je je eigen schoolbeleid maken samen met de directeur en/of de intern begeleider t.a.v. het omgaan met gedrag. Je kunt denken aan schoolbrede regels en afspraken, een verstevigd pedagogisch klimaat en het beter hanteren van ‘moeilijke’ leerlingen.

De training bestaat uit:

  • Schoolbreed gedragsbeleid.
  • Groepsdynamiek, een goede start, hoe doe je dat?
  • Basiscommunicatie.
  • Gedragsstoornissen.
  • Werkhouding en concentratie.
  • Inclusief en passend onderwijs.

Voor wie

  • Voor leerkrachten die gedrag een uitdaging vinden.
  • Voor intern begeleiders die deze training zien als aanvulling op hun bestaande kennis.

Hoe werkt het

Onze training Gedragscoördinator bestaat uit zes modules en een slotbijeenkomst, de modules behandelen de volgende onderwerpen:

Module 1 Schoolbreed gedragsbeleid
Zijn de schoolregels helder en doelmatig? De gedragscoördinator kijkt naar de eigen school en vanuit de aangegeven principes volgt een praktijkopdracht.

Module 2 Groepsdynamiek, een goede start, hoe doe je dat?
Wat zijn de kenmerken van een positieve groep en hoe krijgen leerkrachten voor elkaar dat een groep een positieve groepsnorm creëert? Immers, een goed begin is het halve werk.

Module 3 Basiscommunicatie
Waarom kan de ene leerkracht alles met ‘lastige’ leerlingen en een andere helemaal niets? Meer dan 80% van de problemen met leerlingen ontstaan vanuit interactieproblemen. Vanuit de theorie van de basiscommunicatie leert de gedragscoördinator via beelden te kijken naar de leerkracht.

Module 4 Gedragsstoornissen
Deze module zoemt in op de meest voorkomende gedragstoornissen zoals AD(H)D, PDD-NOS (ASS-problematiek), ODD, en hechtings- en angststoornissen. Naast kennis leert de gedragscoördinator vaardigheden om met deze specifieke leerlingen te kunnen omgaan en kan zo binnen de school als expert fungeren.

Module 5 Werkhouding en concentratie
Steeds meer wordt vanuit het onderwijs gehoord: “Leerlingen kunnen nauwelijks nog geconcentreerd werken of er is altijd geroezemoes in de klas”. Klopt dit beeld en… is het te veranderen?

Module 6 Inclusief en passend onderwijs

Kunnen we alle leerlingen, ook de leerlingen met gedragsproblemen, in onze school opvangen en wat zou hiervoor nodig zijn?

In elke module is ruimte voor de actuele praktijk vanuit de eigen school. Via intervisie kunnen problemen ingebracht worden.

Trainer

Karin de Jonge

Trainer/ coach van Bureau Meesterschap. Karin heeft ruime ervaring in het trainen van groepen onderwijsgevenden rond gedrag, zorg en ondersteuning van leerlingen en executieve functies.

Startdata en locaties

  • Assen 15 sep. 20257 bijeenkomsten€ 2595