Dove en slechthorende studenten begeleiden

Wat houdt doof of slechthorend zijn in? Met welke obstakels worden dove en slechthorende studenten geconfronteerd tijdens hun studie? En wat kun jij als docent, studieadviseur of onderwijsprofessional doen om deze studenten optimaal te begeleiden, zodat ze volwaardig kunnen deelnemen aan het onderwijs? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de studiedag over het begeleiden van dove- en slechthorende studenten.

Inhoud en werkwijze

Tijdens deze inspirerende studiedag duiken we in de theorie en praktijk van doofheid en slechthorendheid. We bespreken de uitdagingen die studenten dagelijks ervaren, met speciale aandacht voor de Dovencultuur, diverse communicatievormen, en andere auditieve belemmeringen zoals tinnitus en hyperacusis. Je ontvangt praktische handvatten voor het effectief begeleiden van studenten met auditieve uitdagingen. Denk hierbij aan inclusieve communicatie, het creëren van een fysiek toegankelijke onderwijsomgeving, en het gebruik van diverse hulpmiddelen. Daarnaast krijg je de kans om visuele communicatievaardigheden te ontwikkelen met Nederlands met Gebaren (NmG). Je leert woorden en getallen spellen, gebaren voor alledaagse termen en onderwerpen, en korte gesprekken voeren. Tijdens de studiedag wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, waardoor er voldoende ruimte is om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan elkaar en aan een ervaringsdeskundige begeleider.

Resultaat

Na afloop van de studiedag heb je een diepere kennis van doofheid, slechthorendheid en andere communicatiebelemmeringen, en begrijp je de impact hiervan op het studieproces. Je beschikt over concrete handvatten om deze belemmeringen te verminderen of weg te nemen. Bovendien heb je basisvaardigheden ontwikkeld in Nederlands met Gebaren (NmG), waardoor je in staat bent om basale communicatie op te bouwen met dove en slechthorende mensen. Je krijgt inzicht in de structuur en het gebruik van gebarentaal in alledaagse situaties. Tot slot ben je in staat om de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk, zodat je studenten optimaal kunt ondersteunen.

Doelgroep

Deze studiedag is speciaal bedoeld voor studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs, docenten en andere professionals die betrokken zijn bij de begeleiding van studenten.

Begeleiders

De studiedag wordt verzorgd door Tom de Beer, adviseur bij ECIO/CINOP en ervaringsdeskundige.

Investering

De investering voor deze studiedag bedraagt € 360,- per persoon. Meld je met drie personen tegelijk aan en ontvang 10% korting.

  • Aanmelden kan t/m 21 november 2024.
  • Er is plek voor circa 15 deelnemers.
  • De lunch en koffie/thee zijn inbegrepen.
  • 05 december 2024 09:30 – 15:30
  • Kantoor van ECIO (in CINOP pand)

Startdata en locaties

  • 's Hertogenbosch 5 dec. 20241 bijeenkomst€ 360