Ojee, de GGD

Onzekerheid of angst tijdens een inspectiebezoek van de inspecteur kinderopvang? Uit enquêteonderzoek binnen de kinderopvang en gastouderopvang (maart/mei 2020), waaraan 1186 pedagogisch professionals hebben deelgenomen, blijkt dat meer dan de helft van de pedagogisch professionals zich nerveus, gespannen of onzeker voelt tijdens een inspectiebezoek van de inspecteur kinderopvang. Wat voor invloed heeft dat dan op het inspectierapport?

Effectief communiceren in de kinderopvang

Tijdens de Gordontraining leer je hoe je je communicatievaardigheden kunt inzetten in al je contacten met kinderen, niet alleen op het werk, maar ook op de sportvereniging of in je eigen gezin. Kortom: je leert omgaan met alledaagse situaties. Deze vaardigheden kan je ook inzetten voor het contact met volwassenen. De kern van de Gordonmethode is het ontwikkelen van een goede relatie. De communicatievaardigheden van de methode dienen daarbij als hulpmiddel.

Kleuter PDO

Leer werken met het Kleuter PDO. Het Kleuter PDO geeft inzicht in de sterke kanten van een kleuter op verschillende ontwikkelingsgebieden. Het maakt zichtbaar welke ontwikkelkansen er zijn. Tijdens de training leer je met hulp van het Kleuter PDO kleuters gericht observeren en hun leerpotentieel in kaart te brengen. Je kijkt welke activiteiten het kind zelfstandig kan uitvoeren en bij welke taken het ondersteuning nodig heeft. Door na te gaan welke hints en/of aanmoediging een jong kind nodig heeft, leer je praktische handelingsadviezen opstellen voor de leerkracht en ouders.

De Dag van de Pedagogisch Coach

Dit najaar organiseert KinderopvangTotaal voor de 3e keer De Dag van de Pedagogisch Coach. Op deze inspirerende dag, duiken we samen in deze cruciale rol in deze dynamische tijden van personeelstekort en uitdagingen op de werkvloer.

Opvallend gedrag bij kinderen

Op elke groep vind je wel een paar kinderen met opvallend en pittig gedrag. Gedrag wat van jou en van de groep behoorlijk wat vraagt. Welke tools kun je bij bijzonderheden in gedrag inzetten om het kind te helpen? Kom naar de masterclass Opvallend Gedrag bij Kinderen en leer de groepsdynamiek optimaal te houden en zelf de regie te houden over de situatie.

Management Kinderopvang

Veranderingen in de kinderopvang, sommige kunnen we zien aankomen, andere overkomen ons. Als leidinggevenden hebben we ‘aanpassen’ tot kunst verheven, maar het wordt tijd dat we leren om ook sturing te geven aan veranderingen. Tijdens het Jaarcongres Management Kinderopvang op 6 september gaan we daarom dieper in op jouw leiderschapsstijl, verandermanagement, samenwerken met generaties en omgaan met de regels. Zo krijg jij als manager weer een frisse blik op je werk!

Samenwerken in het netwerk

Het aantal kinderen met een (complexe) zorgvraag neemt toe, wat kinderopvangorganisaties voor uitdagingen plaatst. Het is vaak een zoektocht om passende ondersteuning te bieden. Wanneer deze zorgbehoefte de mogelijkheden van de kinderopvang overstijgt, worden kind en ouders doorverwezen. Maar bij overbelasting en wachtlijsten blijven kinderen soms toch in de opvang, wat ten koste gaat van de kernactiviteiten, de medewerkers en het VE-programma. Hoe kunnen we deze situaties verbeteren voor kind, ouders én medewerkers?

Pedagogisch Medewerker

Het Jaarcongres Pedagogisch Medewerker is het leukste educatieve uitje voor pedagogisch professionals. Zoek je een teamuitje of teambuilding? Dan is dit dé dag om met collega’s te bezoeken! We bieden voor iedere pedagogische professional wat wils, met o.a. workshops over baby- en kindergebaren, jongens op de BSO, bewegen met peuters en praktische adviezen om nóg gelukkiger te worden! Met natuurlijk een lekker hapje en drankje erbij. Kortom, een geweldige dag die je niet mag missen!

De Derde Coachkamer

Als pedagogisch coach ben je voortdurend met de pedagogisch professionals in gesprek over het belang van reflecteren, maar maak je zelf eigenlijk weleens pas op de plaats? Neem je weleens de tijd om terug te kijken, de situatie te beschouwen en vooruit te blikken? De CoachKamer biedt pedagogisch coaches de mogelijkheid om op een gestructureerde manier met elkaar en onder begeleiding van het Expertisecentrum ervaringen uit te wisselen en hun kennis te verbreden en te verdiepen. 

De Tweede Coachkamer

ls pedagogisch coach ben je voortdurend met de pedagogisch professionals in gesprek over het belang van reflecteren, maar maak je zelf eigenlijk weleens pas op de plaats? Neem je weleens de tijd om terug te kijken, de situatie te beschouwen en vooruit te blikken? De CoachKamer biedt pedagogisch coaches de mogelijkheid om op een gestructureerde manier met elkaar en onder begeleiding van het Expertisecentrum ervaringen uit te wisselen en hun kennis te verbreden en te verdiepen. 

Hocus Focus

In de scholing Hocus Focus word je in zes bijeenkomsten meegenomen in kennis, theorie, tools en vaardigheden met betrekking tot het pedagogisch beleid, observatietechnieken, coachvaardigheden, gespreksvaardigheden en het opstellen van een (VE) coachplan.

Zelfvertrouwen in gesprek met ouders

In de scholing Zelfvertrouwen in gesprek met ouders duiken we in casussen uit de praktijk. We gaan concreet en praktisch aan de slag en kijken samen hoe je gesprekken kunt openen, welke tips kunnen helpen tijdens het gesprek en hoe je ervoor zorgt dat je kernboodschap duidelijk overkomt bij de ouder(s). Na deze scholing heb je kennis van theorie en handvatten om vol zelfvertrouwen elk gesprek aan te gaan.

Pedagogisch medewerker kinderopvang (basis)

Werken in de kinderopvang is heel breed. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een kinderdagverblijf, bso, tussenschoolse opvang of als gastouder. Lijkt het je leuk om in de kinderopvang te werken? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang. Je doet hierin belangrijke basiskennis op én komt erachter of een baan in de kinderopvang bij je past.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (basis)

Lijkt het je leuk om te werken in de kinderopvang en wil je daarbij een coördinerende functie? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker zodat je alvast alle basiskennis opdoet én erachter komt of deze functie echt iets voor je is.

Pedagogisch medewerker kinderopvang (kort)

Als medewerker in de kinderopvang zorg je voor een veilige en gezellige omgeving en stimuleer je spelenderwijs de ontwikkeling en taalbeheersing van kinderen. Wil je graag met kinderen werken en lijkt het je geweldig om een steentje bij te dragen aan hun ontwikkeling maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma en zet de eerste stap.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (kort)

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang bied je dagelijks opvang aan kinderen. Je draagt bij aan hun opvoeding, zorgt voor een veilige en gezellige omgeving en stimuleert spelenderwijs hun ontwikkeling en taalbeheersing. Daarnaast heb je coördinerende taken. Spreekt dit je aan en wil je hiervoor een opleiding volgen, maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma en zet de eerste stap.

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Ben je gek op kinderen en lijkt het je leuk om te werken in de kinderopvang? Kies dan voor de MBO-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang (ook wel SPW3 genoemd). Je behaalt met deze opleiding een wettelijk erkend MBO 3-diploma. Daarmee kun je aan de slag als leidster bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO) of peuterspeelzaal.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 

Vind je het leuk om met kinderen te werken en wil je een coördinerende of leidinggevende functie in de kinderopvang? Dan is de MBO 4-opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (voorheen SPW 4) de perfecte keuze! Na afronding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO) of peuterspeelzaal.