Traumasensitief lesgeven in het po & vo

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 80% van de mensen een potentieel traumatische gebeurtenis meemaakt en slechts 25% van hen krijgt de juiste zorg. Welk effect hebben de stressvolle en traumatische gebeurtenissen (ACE’s) op de leerling, de klas én jouzelf? Ga tijdens de opleiding aan de slag met effectieve communicatietechnieken om jouw getraumatiseerde leerling en de ouders op passende wijze te betrekken en te ondersteunen.

Gespreksoefeningen voor onderwijs en kinderopvang

Signalen of vermoedens van onveilige gezinssituaties bespreken met het kind of met de ouders vinden veel professionals lastig. In deze online gespreksoefeningen oefen je de communicatietechnieken die daar houvast bij bieden: Actief Luisteren, Emotieregulatie, en Luisteren Samenvatten en Doorvragen (LSD). De gespreksoefening bestaat steeds uit twee onderdelen: je oefent eerst met een gesprek aan de hand van een videocasus, daarna doe je verdiepingsoefeningen met de betreffende gesprekstechniek.

Stress-sensitief communiceren

Het is niet eenvoudig om een gesprek te voeren in situaties waarbij stress en trauma's een grote rol spelen. In deze cursus legt kinder- en jeugdpsychiater Professor Adriaenssens uit hoe kennis over de werking van de hersenen kan helpen bij gesprekken over huiselijk geweld. Hij behandelt verschillende casussen en maakt gebruik van animaties en videobeelden.

Trauma in Gifted Children

Trauma bij (hyper)hoogbegaafde kinderen is, helaas, een thema waarover we veel vragen krijgen. Maar hoe herken je het en hoe kunnen we er het beste mee omgaan als het speelt? Dr. Paul Beljan, één van de auteurs van het boek mis- en dubbel diagnose bij hoogbegaafden, sluit bij Talentissimo aan om trauma en de gevolgen ervan op tot presteren komen te bespreken.

Impact van trauma op kinderen

In deze workshop gaan we in op de gevolgen van spanning en/of trauma op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen, de vraag achter het gedrag en wat helpt om het brein te kalmeren en een veilige omgeving te bieden. Ook krijg je tips over het contact met ouders.

Sterker worden waar het pijn doet

In deze online masterclass leer je op een genuanceerde manier naar trauma te kijken: je krijgt een overzicht van de definitie en symptomen van trauma alsook helpende denkkaders aangereikt. Je komt meer te weten over de neurobiologie van trauma, en we bespreken de klassieke reacties op trauma, de F’en: friend, face, fight, flight, freeze, flop, faint, fawn, follow, fragment.

Special Event Traumasensitief Onderwijs

Een dag om met elkaar dieper in te gaan op de onderwerpen die behandeld zijn tijdens de training, om samen te leren van successen en dilemma’s, maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep onderwijsprofessionals met allemaal dezelfde missie.

Workshop nieuwkomers in de klas

Graag maken wij voor het docententeam een volledig op maat gemaakte workshop. Naast de theorie wordt dan aandacht besteed aan eigen casuïstiek van deelnemers. Ook is er de mogelijkheid om met behulp van een ervaren trainingsacteur te oefenen om vaardigheden aan te leren. 

Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen training po

Traumasensitief onderwijs; Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen.  Met deze studiedag krijgen leraren kennis over de gevolgen van trauma en leren ze kijken met ‘een traumabril.’ Met deze kennis kunnen zij traumasensitief onderwijs gaan ontwikkelen. In deze training krijgen zij concrete handvatten om traumasensitief lesgeven te realiseren. 

Welkom in mijn klas

Hoe laat je een tweedejaars nieuwkomer of vluchtelingenkind gelukkig landen in de klas? Hoe worden deze nieuwe kinderen zo goed mogelijk opgenomen in het onderwijs in de reguliere groep? Deze bijeenkomst zorgt ervoor dat je je als onderwijsprofessional krachtiger en vaardiger voelt in de omgang met deze groeiende groep kinderen.

(Trauma)sensitief lesgeven

Voor getraumatiseerde leerlingen kan school een plek zijn waar ze zich veilig voelen en vertrouwen in zichzelf en anderen ontwikkelen. In de praktijk is het echter vaak zo dat ze door hun leer- en/of gedragsproblemen (voortkomend uit trauma) vastlopen en in een negatieve spiraal belanden. Een leerkracht kan, met de juiste kennis over trauma, een enorme bijdrage leveren aan het herstel en de veerkracht van het kind.

Traumasensitief Lesgeven

De invloed van trauma of stressvolle gebeurtenissen op de ontwikkeling en het gedrag van een kind is groot. In iedere klas zitten wel een paar kinderen die in hun leven al een opeenstapeling van stressvolle gebeurtenissen hebben meegemaakt. Van vechtscheidingen en pestgedrag tot armoede en vluchten uit een oorlogsgebied… Dergelijke gebeurtenissen kunnen kinderen ernstig beschadigen.

Onderwijs aan nieuwkomers

Wil jij binnen je school dé specialist worden op het gebied van onderwijs aan nieuwkomers? Wil jij je ontwikkelen tot coach, sparringpartner, inspirator of sleutelfiguur als het aankomt op diversiteit in de groep qua talige en sociaal-emotionele ontwikkeling? Wil jij meer leren over Taalontwikkeling & Meertaligheid, SEL & Trauma en Ouderbetrokkenheid & Culturele Responsiviteit? Kies dan voor de post-HBO leergang Onderwijs aan Nieuwkomers. Zo til je jouw rol naar het volgende niveau.