Zorg- en onder­steunings­coördi­nator MBO (basis)

Welke rol heb je als zorg- en/of ondersteuningscoördinator in de school? Wat is jouw visie op passend/inclusiever onderwijs en ondersteuning? Met welke kaders en wetgeving moet je rekening houden? Hoe geef je vorm aan beleid en hoe implementeer je dat op de werkvloer? Met welke interne en externe partijen werk je samen? Tijdens deze basistraining worden deze en nog vele andere vragen beantwoord. Misschien moet je nog starten of ben je net begonnen: je krijgt een belangrijke basis voor je nieuwe rol. Je leert van een ervaren trainer uit het veld en kunt je ervaringen delen met collega’s. Je houdt de rest van het schooljaar toegang tot de Online Academie, waar achtergrondinformatie en vragen worden gedeeld.

  • BiOND
  • 11 nov. 2024
  • € 1.425
  • € 1.250

Zorg- en onder­steunings­coördi­nator VO (basis)

Welke rol heb je als zorg- en/of ondersteuningscoördinator in de school? Wat is jouw visie op passend/inclusiever onderwijs en ondersteuning? Met welke kaders en wetgeving moet je rekening houden? Hoe geef je vorm aan beleid en hoe implementeer je dat op de werkvloer? Met welke interne en externe partijen werk je samen? Tijdens deze basistraining worden deze en nog vele andere vragen beantwoord. Misschien moet je nog starten of ben je net begonnen: je krijgt een belangrijke basis voor je nieuwe rol. Je leert van een ervaren trainer uit het veld en kunt je ervaringen delen met collega’s. Je houdt de rest van het schooljaar toegang tot de Online Academie, waar achtergrondinformatie en vragen worden gedeeld.

Teamcoach

Heb je een coachopleiding afgerond en lijkt het je interessant om ook met teams te werken? Wil je het beste uit teams halen? In deze opleiding bouw je jouw begeleidingscompetenties uit met de basis van teamcoaching. Je werkt daarbij aan je persoonlijke begeleidingsstijl. Als teamcoach leer je (zelfsturende) teams om meer leervermogen te ontwikkelen. Jij stimuleert leerprocessen zodat communicatie, zelfsturing en besluitvaardigheid verbeteren.

Pedagogisch Coach

De opleiding tot pedagogisch coach is draagt bij aan de ontwikkeling van pedagogisch professionals door hen te voorzien van de kennis, vaardigheden en inzichten die essentieel zijn voor het stimuleren van groei, ontwikkeling en welzijn binnen educatieve en opvoedkundige settings. Met een sterk fundament in zowel theorie als praktijk, bereidt deze opleiding u voor om een sleutelfiguur te worden in de ondersteuning van kinderen, jongeren en hun begeleiders. Ontdek hoe u met behulp van onze opleiding een onmisbare schakel kunt worden in de ontwikkeling van individuen en het positief beïnvloeden van hun educatieve trajecten.

Netwerk Sociale veiligheid

Veiligheid-/gevaarsbeheersing is een begrip waaraan diverse criteria en gradaties gekoppeld kunnen worden. Om de veiligheid zo goed mogelijk te kunnen waarborgen is het van belang direct en efficiënt te kunnen anticiperen. Hoe doe jij dat in jouw school?

De kracht van educatief partnerschap

We zeggen het zo gemakkelijk "onderwijs maak je samen" of "It takes a village to raise a child", maar wat voegt het nu echt toe aan je kansen op succes en hoe organiseer je dit nu eigenlijk? Op deze terugkomdag kijken we vanuit verschillende perspectieven naar diverse vormen van educatief partnerschap en de kansen die dit biedt voor passend(er) onderwijs aan leerlingen met kenmerken van begaafdheid.

Netwerkbijeenkomsten mbo

In onze netwerkbijeenkomsten geven we het podium aan mbo-partnerschappen met hun inspirerende voorbeelden of waardevolle puzzels t.a.v. relevante vraagstukken voor het mbo; altijd gedacht vanuit een gezamenlijk leerpotentieel. Na drie korte presentaties, gaan we in gesprek met als doel het ontwikkelen van of voortbouwen op ideeën, opdoen van inzichten, benutten van de diversiteit in het netwerk en uiteraard het versterken van verbindingen.

KwaliteitsKompas

Wil jij graag samen leren, geïnspireerd raken en collega’s uit het hele land ontmoeten? Ben je nieuwsgierig naar hoe jij geholpen kan worden in onderwijskwaliteit, studentenbegeleiding en het aanpakken van welzijn? Dan is de mbo-conferentie KwaliteitsKompas, georganiseerd door de Kennis- en Expertisepunten van de MBO Raad, dé plek voor jou.

Versterken van de pedagogische basis

Kinderen en jongeren bijstaan vanuit vanzelfsprekende dagelijkse relaties. Door gezin, vrienden, buren, vanuit de kinderopvang en het onderwijs en via wijk- en sportactiviteiten. Hoe sterker die pedagogische basis, hoe beter vragen en problemen die bij opgroeien horen, in het gewone leven kunnen worden opgepakt. In plaats van kinderen en jongeren aan te passen aan de omgeving, moeten wij de pedagogische basis versterken. Hoe doe je dat in de praktijk? In een reeks van vier webinars delen professionals, beleidsmakers en bestuurders uit gemeenten, onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp hun domeinoverstijgende aanpak en interprofessionele samenwerking.

Licentietraining samen grip op emoties

Met deze licentietraining word jij als onderwijsprofessional opgeleid als interne trainer en kennisdrager op het gebied van kinderen en emoties. Naast de basistraining 'Samen grip op emoties' krijg jij concrete handvatten om de deskundigheid van medewerkers te vergroten ten aanzien van kinderen en emoties. Jij wordt hét aanspreekpunt voor medewerkers bij vragen rondom emoties van kinderen en coacht de eigen collega’s in het bieden van emotionele veiligheid. Jouw organisatie ontvangt de licentie 'Samen grip op emoties' waarmee voor iedereen zichtbaar en aantoonbaar is dat er aandacht is voor een prettig en veilig sociaal emotioneel klimaat binnen jouw organisatie.

Combifunctionaris IKC / Brede School

De samenwerking tussen onderwijs, opvang, vrije tijd en zorg wordt steeds intensiever. Dit is bevorderlijk voor de doorgaande ontwikkeling van kinderen en geeft rust bij ouders. In deze module leer je te werken in een Integraal kindcentrum (IKC) of een Brede school.

Train de Trainer – Ruimte voor Baby’s

Het doel van dit train-de-trainer programma is dat jij de noodzakelijke bagage krijgt voor het zelfstandig uitvoeren van de training. Hoe geef je ruimte aan baby’s? En wil je de kwaliteit van de baby-opvang verhogen? Het Train-de-Trainer-programma Ruimte voor Baby’s is bedoeld voor zowel externe trainers als voor interne trainers die hun eigen collega’s willen trainen. In deze training leer je hoe jij pm’ers aandacht en ruimte kunt laten bieden aan de jongste kinderen op het kinderdagverblijf.

Training Time Management binnen het Onderwijs

Heb jij regelmatig het gevoel dat je meer uit een werkdag had kunnen halen? Zou je meer grip willen op het indelen van je tijd? Creëer rust in je agenda en behaal meer resultaat in minder tijd. Leer beter doelen te stellen, beter te plannen en helder te prioriteren met een training Time Management.

Startblokken: de basistraining

Kinderen willen graag groot zijn, bij de 'grote-mensen-wereld' horen. Dat is hun motief om te leren. Startblokken, een erkend VVE-programma, kunnen leid(st)ers en pedagogisch medewerkers peuters stimuleren in hun ontwikkeling, met spel als belangrijkste instrument. IJsselgroep leidt individuele leid(st)ers, pedagogisch medewerkers én teams op om in hun eigen instelling te werken aan een doorgaande ontwikkelingslijn.

Netwerk trainer Startblokken

In het netwerk voor gecertificeerde Statblokkentrainers staan nieuwe ontwikkelingen/inzichten en de vragen van de deelnemers centraal. Deze vragen worden met elkaar onderzocht, waarbij we de eigen praktijken verdiepen met theorie vanuit diverse bronnen uit de CHAT community en praktijkonderzoek. Het netwerk is een plek om elkaar te ontmoeten, samen met collega’s ervaringen te delen en kennis rondom het werken met Startblokken te verdiepen.

Samenwerkend Leiderschap

Tijdens drie bijeenkomsten staan fundamentele vragen centraal over het hoe en waarom van samenwerkend leiderschap, behandelen we de zes factoren van invloed en schrijven de deelnemende schoolleiders in kleine teams een plan van aanpak voor hun school. Tijdens deze driedaagse training is samenwerken met andere collegadirecteuren onderdeel van de opzet. Na afloop heb je jouw plan van aanpak geschreven en weet je met welke factor van invloed je als eerste aan de slag gaat op jouw school.

Management Kinderopvang

Veranderingen in de kinderopvang, sommige kunnen we zien aankomen, andere overkomen ons. Als leidinggevenden hebben we ‘aanpassen’ tot kunst verheven, maar het wordt tijd dat we leren om ook sturing te geven aan veranderingen. Tijdens het Jaarcongres Management Kinderopvang op 6 september gaan we daarom dieper in op jouw leiderschapsstijl, verandermanagement, samenwerken met generaties en omgaan met de regels. Zo krijg jij als manager weer een frisse blik op je werk!

Samenwerken in het netwerk

Het aantal kinderen met een (complexe) zorgvraag neemt toe, wat kinderopvangorganisaties voor uitdagingen plaatst. Het is vaak een zoektocht om passende ondersteuning te bieden. Wanneer deze zorgbehoefte de mogelijkheden van de kinderopvang overstijgt, worden kind en ouders doorverwezen. Maar bij overbelasting en wachtlijsten blijven kinderen soms toch in de opvang, wat ten koste gaat van de kernactiviteiten, de medewerkers en het VE-programma. Hoe kunnen we deze situaties verbeteren voor kind, ouders én medewerkers?

Hocus Focus

In de scholing Hocus Focus word je in zes bijeenkomsten meegenomen in kennis, theorie, tools en vaardigheden met betrekking tot het pedagogisch beleid, observatietechnieken, coachvaardigheden, gespreksvaardigheden en het opstellen van een (VE) coachplan.