De zin en onzin van vaccineren

Na deze bijeenkomst heb je alle kennis in huis om bij leerlingen de angst en magie rondom vaccinaties weg te nemen. Je bent ook meteen in het bezit van een werkvorm waarbij leerlingen kritisch durven te denken en op basis van feiten hun eigen mening kunnen vormen. Deze bijeenkomst is geschikt voor zowel onderbouw- als bovenbouwdocenten en sluit ook goed aan bij burgerschap.

Coördinator Burgerschapsonderwijs in het PO & VO

Sinds het schooljaar 2021-2022 zijn scholen in het PO en VO verplicht om hun burgerschapsonderwijs doelgericht en samenhangend aan te bieden in lijn met de visie die de school op burgerschap heeft. Tijdens de opleiding Coördinator Burgerschapsonderwijs in het PO & VO krijg je duidelijkheid hoe je concreet aan de slag kunt gaan met de burgerschapsopdracht van jouw school.

leerling(participatie) & Burger(schap)

Scholen hebben de handen al vol aan het voldoen aan het normale lesprogramma. Maar onderdeel van de pedagogische opdracht is ook om grote termen als ‘burgerschap‘ en ‘verantwoordelijk deelnemer aan de samenleving‘ invulling te geven. Leerlingen betrekken bij het onderwijs en leren oog te hebben voor aspecten die de klas overstijgen vormen daarin het vertrekpunt. Dat kan gaan om de leerlingenraad, maar ook over omgangsregels of het organiseren van feesten en andere activiteiten.

Cultuur in dialoog (schurende gesprekken)

Ben je docent op het MBO en is er in jouw klassen sprake van spanning veroorzaakt door culturele verschillen? Heb je behoefte aan handvatten om het gesprek hierover aan te gaan en de dialoog tussen studenten zelfverzekerd te begeleiden? Dan is deze training voor jou.

VOO Podcast

In deze podcast praten we over kansengelijkheid, inclusiviteit, diversiteit en burgerschap in het onderwijs.

Levendig op school

Levendig Uitgever biedt ‘op maat’ workshops voor basisscholen om levensbeschouwelijke ontwikkeling van kinderen te stimuleren. De workshop is zeer geschikt voor scholen die wat willen doen met hun ‘identiteit’, of deze nu openbaar of bijzonder is.

De vreedzame school & democratisch burgerschap

De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen.

Alles bespreekbaar?!

In deze training krijg je uitgangspunten en handvatten voor het voeren van gesprekken over ingrijpende gebeurtenissen en het bevorderen van een veilig en respectvol klimaat.

Filosoferen met kinderen

Wil jij je leerlingen leren op een creatieve manier net even anders een gesprek te voeren? De filosofie activiteiten gaan over vragen waarop niemand het ‘uiteindelijke’ antwoord heeft. Het gaat om de mogelijkheid in plaats van de werkelijkheid. Samen ga je op onderzoek.

Voordeel van de twijfel

Het project Voordeel van de Twijfel is een onderwijsconcept voor scholing in burgerschap. Wij zien twijfel als een positieve ervaring én als de eerste stap in een cyclisch onderzoeksproces.