Effectief communiceren in de kinderopvang

Tijdens de Gordontraining leer je hoe je je communicatievaardigheden kunt inzetten in al je contacten met kinderen, niet alleen op het werk, maar ook op de sportvereniging of in je eigen gezin. Kortom: je leert omgaan met alledaagse situaties. Deze vaardigheden kan je ook inzetten voor het contact met volwassenen. De kern van de Gordonmethode is het ontwikkelen van een goede relatie. De communicatievaardigheden van de methode dienen daarbij als hulpmiddel.

Driehoeksgesprekken: een contextuele kennismaking

Steeds meer scholen voeren driehoeksgesprekken in. Uit onderzoek blijkt dat het goed inzetten van driehoeksgesprekken een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kind maar ook positief werkt voor de school en ouders. Tegelijkertijd vraagt het driehoeksgesprek om een duidelijke visie, beleid, goede afstemming en vaardigheden van de mentor. Om driehoeksgesprekken zichtbaar effectief te implementeren in jouw school, is het belangrijk om over de juiste attitude én vaardigheden te beschikken. Daarom organiseert Ortho Consult een basistrainingsdag over driehoeksgesprekken

Studiesucces en tussen­jaar: help leerlingen en ouders op weg

Kansen voor een goede (studie)loopbaan kunnen worden vergroot in een tussenjaar. Veel geld en reizen zijn hiervoor niet per se nodig. Maar aan een tussenjaar zijn risico’s verbonden. Het is belangrijk dat leerlingen en ouders hierin goed geïnformeerde keuzes kunnen maken. En dat is waar jij als LOB’er om de hoek komt kijken!

TOSCongres

“Iedereen weet wat een TOS is, hoe je het kunt herkennen en hoe je iemand met TOS kunt helpen”. Dat is ons doel bij Stichting TOS-centraal. Om dit doel te bereiken houden wij op 2 februari 2024 een TOS congres voor ouders/verzorgers en professionals.

Luisteren naar kind en ouder: Verhalen vangen

Waarom komen ouders niet naar de ouderavond of naar de inloop? Wat vinden de ouders die niet zo vaak komen eigenlijk van uw organisatie? Wat zijn positieve en negatieve ervaringen van kinderen en jongeren op school, de opvang of in de buurt en wat vinden de jeugdprofessionals (leerkrachten, docenten, pedagogisch medewerkers, jeugdwerkers, consulenten etc.) van hun contact met ouders?

Gesprekken met ouders en leerling

Hoe ga je om met situaties die uit de hand (dreigen te) lopen, waarbij de toon steeds minder vriendelijk wordt, het zweet over je soms over de rug loopt en de 15 minuten bijna voorbij zijn? Zittend aan een tafeltje in de gymzaal waar iedereen dit ziet en hoort, of in een lokaal, waar niemand je te hulp kan schieten? Hoe voorkom je dat ouders en leerling de school verlaten met een ontevreden gevoel? En jij hetzelfde ervaart...

Opvoeden – het perspectief van migrantenouders

In deze training leer je gerichter en effectiever te communiceren met migrantenouders en ouders met een vluchtelingenachtergrond. Je bent je bewust van de waarden en normen die in verschillende culturen aan opvoeding worden gegeven en kunt dit toepassen in gesprekken.

Omgaan met gescheiden ouders

Hoe ga je met ouders in gesprek over gevoelige of lastige onderwerpen rond hun kind? Je signaleert bijvoorbeeld iets bij een kind en merkt dat ouders in de ontkenning of verdediging gaan wanneer je daar het gesprek over aan wilt gaan. Of ouders hebben een klacht over jou of jullie aanpak in de kinderopvang, hoe reageer je daar dan op.

Lastige gesprekken met ouders

Hoe ga je met ouders in gesprek over gevoelige of lastige onderwerpen rond hun kind? Je signaleert bijvoorbeeld iets bij een kind en merkt dat ouders in de ontkenning of verdediging gaan wanneer je daar het gesprek over aan wilt gaan. Of ouders hebben een klacht over jou of jullie aanpak in de kinderopvang, hoe reageer je daar dan op.

Ouderbetrokkenheid versterken

Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met het concept Ouderbetrokkenheid 3.0 en denk je na over hoe dit aansluit bij de visie van jouw school.

Basistraining VVE 1&2

Juist in deze tijd waarin kansenongelijkheid steeds groter lijkt te worden, heb je handvatten nodig om tot actie over te gaan. Jij maakt het verschil in de ontwikkeling van het jonge kind. Niet alle methodes die zich de afgelopen jaren hebben opgestapeld. Daarom: Terug naar de basis met de Basistraining VVE 1&2!