Symposium alfa & gamma: Burgerschap & Kansengelijkheid vrijdag 23 juni 2023
Het thema Burgerschap en Kansengelijkheid staat centraal op het symposium voor docenten uit de onder- en bovenbouw en school- en teamleiders. Aan het eind van deze middag beschik je over kennis die als ‘hapklare brok’ in de klas is toe te passen. Neem ook een collega mee!
Een profielwerkstuk (pws) begeleiden
In deze workshop staat het begeleiden van een profielwerkstuk (PWS) centraal, door onder andere stil te staan bij het begeleiden van het afbakenen van een onderwerp, en de mate waarin je als docent stuurt in het begeleidingsproces. Er wordt ook tijd besteed aan het uitwisselen van ervaringen.
Seksualiteit & #METOO in de klas: Stel een leerlijn seksualiteit op voor jouw school
Onderwerpen zoals porno, #metoo en andere thema’s binnen seksualiteit spelen veel onder leerlingen. Niet iedere school heeft de kennis en kunde in handen om deze onderwerpen ook voldoende bespreekbaar te maken in de klas. In deze bijeenkomst willen we met verschillende docenten aan de slag gaan om deze thema’s op school meer bespreekbaar te kunnen maken en ook een start te maken met een leerlijn seksualiteit.
STEM onderzoek
STEM, ook wel STEAM genoemd, omvat vaardigheden en kennis nodig voor het opleiden van de nieuwe generatie tot leiders en innovators voor het oplossen van complexe wereldproblemen. Tijdens deze masterclass nemen we je mee in verschillende actuele onderzoeken en bespreken we de onderzoeksresultaten en hoe deze kunnen worden toegepast in de praktijk.
TOA inspiratiedag Zuid-Holland 2023
Ook dit jaar organiseren we een TOA inspiratiedag voor TOA’s uit Zuid-Holland. Dit jaar zijn we welkom bij Hogeschool Inholland in Delft.
ONZe boekenclub: Wij zijn licht van Gerda Bles
ONZe boekenclub eindigt het schooljaar met Wij zijn licht van Gerda Blees. Deze meerstemmige roman, waarin onder meer de nacht, een sinaasappelgeur en een pen focaliseren, onderzoekt de vraag wie schuldig is. Met dr. Esther Op de Beek, universitair docent moderne Nederlandse Letterkunde, bespreken we hoe je zo’n meerstemmige roman over verheven idealen in de klas kan bespreken.
Het buitenlokaal – de schooltuin als bron van inspiratie
Door te wroeten in de grond, te kijken, voelen, misschien zelfs proeven, ervaren we wat de schooltuin ons te bieden heeft. Inspiratie opdoen in de natuur wordt natuureducatie op zijn best, wat er tevens toe zal bijdragen dat onze leerlingen nog meer kennis en respect voor de natuur en het milieu zullen krijgen.
Verhalen in geschiedenislessen
Verhalen tijdens de geschiedenisles roepen al snel het beeld op van de ouderwetse leraar ‘die zo mooi vertellen kon’. Sinds enige jaren is docent Neely de […]
Quantum DOT – quantum technologie
Dit schooljaar wordt er een nieuwe NLT module ontwikkeld over quantumsensoren en hun toepassingen in de natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek. De DOT bestaat uit drie bijeenkomsten. In de opeenvolgende sessies geeft een onderzoeker een toelichting op een onderwerp uit de quantum module en wordt er een practicumopstelling uitgetest.
Het vakdidactiek-café voor nieuwe docenten geschiedenis
Een online ontmoetingsplek voor startende of pas gestarte docenten geschiedenis (max. 3 jaar ervaring) om stoom af te blazen, succeservaringen te delen, advies en feedback te vragen, nieuwe ideeën op te doen, mee te praten over actuele ontwikkelingen en nieuws uit te wisselen.
ONZe boekenclub: Confrontaties van Simone Atangana Bekono
ONZe boekenclub start met Confrontaties van Simone Atangana Bekono. Het is geschreven vanuit een antikoloniaal gezichtspunt en verweeft de koloniale geschiedenis met boze vrouwen uit de klassieke mythologie. Om zo’n boek in de klas goed te kunnen bespreken is het belangrijk om de historische en literaire betekenis goed te kunnen duiden. In de bijeenkomst verkennen we deze aspecten met dr. Esther Op de Beek, universitair docent moderne Nederlandse letterkunde.
Ondernemerschap voor docenten en leerlingen
Ondernemerschap is een onderdeel van het vak bedrijfseconomie maar krijgt niet altijd de aandacht die het verdient in de klas. In deze masterclass willen we docenten economie en bedrijfseconomie inzicht en casuïstiek aanreiken om in de klas te gebruiken. Dit doen we door aan te sluiten bij de verschillende domeinen van de syllabus.
Secrets of the TU Delft tour
Laat je inspireren voor je vak en kom en ontdek nu de labs en onderzoeksfaciliteiten van de TU Delft tijdens deze campustour speciaal georganiseerd voor bèta docenten.
Werken aan toetsvragen voor docenten geschiedenis
n deze actieve workshop gaan docenten geschiedenis met elkaar aan de slag rondom het thema toetsvragen. Er wordt vanuit de theorie en de praktijk gewerkt aan het construeren van vragen voor schoolexamens.
Bètasymposium 2023: Van nano tot giga – van losse atomen tot gehele aarde
Op donderdag 2 februari 2023 vindt het jaarlijkse bètasymposium plaats van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland. Op het symposium ontmoeten bètadocenten en TOA’s uit het voortgezet onderwijs elkaar en is er ruimte om van en met elkaar te leren. Het thema zal dit jaar in het teken staan van nano tot giga, van losse atomen tot de gehele aarde.
Docentendag nascholing Nederlands: normen en vormen
Op 27 januari organiseert de Universiteit Leiden een nascholingsdag voor leraren met als thema: ‘Normen en vormen in de Nederlandse Taal en Cultuur’.
Kiezen voor taal
In deze workshop reiken we je inzichten en ideeën aan over het enthousiasmeren van je leerlingen voor een tweede vreemde taal en hoe je als collega’s door middel van samenwerking tussen alle mvt-secties elkaar en de taalvakken kunt versterken binnen het curriculum van je school.
Aan de slag met holocausteducatie en burgerschap: lesgeven met getuigenis video’s
Holocaust-educatie en burgerschapseducatie zijn twee termen die al snel spannend en ingewikkeld klinken. Dat kan anders. Aan de hand van videogetuigenissen van genocide-overlevenden kan je het gevoelige thema op een verantwoorde en persoonlijke manier aanbieden, en ook nog met een focus op burgerschapseducatie.
Science fair: Hoe maak je practica en demo’s nog aantrekkelijker in de les
Hoe maak je jouw practica en demo’s nog aantrekkelijker voor de klas? Tijdens deze Science Fair leer je nieuwe technieken aan en ga je aan de slag met inspirerende experimenten en demonstraties.
NLT: Hoe staat het vak ervoor?
Na de bespreking van het rapport over de bevragen van de ervaringen en ideeën over het vak NLT zal de bijeenkomst dan ook bestaan uit het uitwisselen van ervaringen en een inhoudelijke discussie over het vak in het algemeen en de inhoud van de (Delftse) modules in het bijzonder.