Hoogsensitiviteit

Deze branche-erkende online (avond)cursus over het begeleiden van hoogsensitieve kinderen, jeugdigen en adolescenten biedt de laatste wetenschappelijke inzichten en praktische handvatte

Hoogbegaafdheid

Deze branche-erkende online cursus over het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jeugdigen biedt de laatste inzichten en praktische handvatten voor de praktijk.

Hoogbegaafdheid Congres

Wat zijn 'twice exceptionals' (dubbel bijzondere individuen) en welke behoeften hebben zij? Hoe kunnen we effectief omgaan met de behandeling van psychische aandoeningen bij hoogbegaafde individuen? Wat is er nodig om de talenten van hoogbegaafde mensen optimaal te benutten? Hoe kunnen we vroegtijdig signaleren bij jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong? Welke factoren, strategieën en uitkomsten zijn relevant voor het verbeteren van de prestaties van hoogbegaafde kinderen? Hoe kunnen we de overgang maken van een statische denkwijze naar een groeigerichte mindset? En wat houdt loopbaancoaching in voor buitengewoon getalenteerde individuen?

Autisme

Dit praktijkgericht congres is gericht op een diepgaande verkenning van verschillende facetten van autisme. Vanuit een beknopte historische context van autisme volgt de overstap naar diagnostiek, neurobiologische aspecten, co-voorkomende aandoeningen, gezondheidsgerelateerde overwegingen, levensfaseovergangen, interventiestrategieën en de bevordering van zelfcompassie.

Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis

Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan heel ingewikkeld zijn. Door vragen te stellen over wat er thuis gebeurt, doe je een appèl op de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders. Je wilt het kind niet onbedoeld ‘klem’ zetten of het banger maken dan het eventueel al is. Tegelijkertijd wil je het kind de gelegenheid bieden om zijn verhaal te doen en heb je vanuit jouw professionele taak informatie nodig om een goede inschatting te kunnen maken over wat er in deze situatie nodig is. Wat kun je doen om voldoende veiligheid te creëren in het contact met het kind? Hoe maak je ingewikkelde situaties bespreekbaar? En welke woorden gebruik je om uit te leggen wat er verder gaat gebeuren?

Suïcidaliteit

Vier ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk zullen tijdens dit webinar stilstaan bij de vraag op welke manier je aan de slag kunt gaan met suïcidepreventie en zo het verschil te maken. Naast het delen van wetenschappelijke kennis zullen er aan de hand van casuïstiek praktische aangrijpingspunten worden aangereikt.

Fostering self-compassion for empowerment and resilience

We leven in een tijd waarin mensen steeds harder over zichzelf lijken te oordelen. Als hulpverlener, begeleider of onderwijsprofessional kom jij dan ook met grote regelmaat in contact met (jonge) mensen die de lat voor zichzelf (te) hoog leggen en zichzelf keihard afrekenen als ze die lat niet halen. Het concept van zelfcompassie kan voor deze jongeren en volwassenen helpend zijn. Dit webinar helpt je om zelfcompassie te integreren in je professionele praktijk, om zo niet alleen de mensen voor wie je werkt te ondersteunen, maar ook om jezelf te versterken.

ADHD: school, werk en gezinsleven

ADHD is een complexe aandoening die invloed heeft op meerdere facetten van het dagelijks leven. Van de klaslokalen tot de werkvloer en thuisomgevingen, het omgaan met (mensen met) ADHD vergt een gelaagde benadering. Op het jaarlijks congres over ADHD bieden de sprekers je handvatten over hoe we ADHD het beste kunnen begrijpen en ondersteunen al deze contexten.

Borderline

Op dit congres leer je van zeven experts hoe je begeleiding van deze kwetsbare groep mensen en hun naasten zo goed mogelijk vorm en inhoud kunt geven.