Thematisch rekenen

Je leerlingen laten ervaren dat rekenen overal is aan de hand van beroepen? Leer het in deze training Thematisch rekenen.

In het kort

De kapper die de verf precies goed moet mengen om groen haar te voorkomen. De brandweerman die de druk berekent van de brandslang. Of de influencer die de statistieken van volgers wil begrijpen. Er bestaan maar weinig beroepen waarin je nooit hoeft te rekenen.

Rekenen is overal, maar vaak weten leerlingen dit niet. Het werkt heel motiverend als leerlingen zien waar je rekenen voor kunt gebruiken. Ook helpt dit bij het maken van verhaaltjessommen, omdat ze deze beter in de context kunnen plaatsen.

De training

Hoe kun je leerlingen het belang van rekenenen in het dagelijks leven laten ervaren? Dat leer je in deze training Thematisch rekenen. Daarvoor gaan we meteen aan de slag. Je krijgt een video te zien waarin de rekenmomenten tijdens een kappersbezoek langskomen. Denk aan verhoudingen bij het verven van haar, het aantal centimeters dat je moet knippen en het inplannen van afspraken in de agenda.

Vervolgens maak je zelf rekensommen die passen bij de context: van kale sommen en verhaaltjessommen tot actieve opdrachten, zoals ‘meng verf in de juiste verhouding’ en ‘schilder het haar op de kleurplaat’.

Tot slot krijg je een stukje theorie en een stappenplan om met andere thema’s aan de slag te gaan in de les. Je gaat hiervoor zelf video’s en foto’s maken of zoeken. Tot slot mag je zelf aan de slag met een zelfgekozen thema en bespreken we dit uitgebreid na.

Na de training heb je een jaar lang toegang tot Leapo met video’s, foto’s, kant- en klaar lesmateriaal en bijbehorende werkbladen. De thema’s op Leapo worden steeds bijgewerkt.

Doelgroep

De training is speciaal voor leerkrachten en rekencoördinatoren van groep 3 t/m 8.

Tijdsduur

In een dagdeel leer je hoe je met zelfgemaakt en thematische lesmateriaal op Leapo rekenen betekenisvol kunt maken aan de hand van beroepen.

Na deze training:

  • Weet je waarom thematisch rekenen belangrijk is voor het begrip;
  • Weet je hoe thematisch rekenen helpt bij verhaaltjessommen;
  • Kun je aan de hand van een thema passend beeld- en lesmateriaal vinden of maken;
  • Weet je hoe je een themaweek rondom rekenen kunt organiseren;
  • Kun je leerlingen laten zien dat rekenen overal is.

Praktische informatie

Locatie

  • Deze training is op jouw eigen school te volgen, tijdens een vakgroepoverleg, studiedag, etc. Je gaat dan aan de slag met je collega’s in jullie eigen omgeving en met de leermiddelen die tot jullie beschikking staan.

Prijs

  • € 450,- per training per schoolteam van maximaal 20 deelnemers excl. reiskosten (vrijgesteld van btw).   

Data

  • Datum op aanvraag.

Lesmateriaal

Je krijgt een half jaar lang toegang tot ons online leerplatform Leapo, waar je volop (verdiepend) lesmateriaal vindt over rekenen in beroepen, maar ook over vele andere thema’s en leermiddelen.

Startdata en locaties

  • Op school1 bijeenkomst€ 450per team, max 20 dlnrs