SOS kinderen en emoties (kinderopvang)

Met deze training kun jij als pedagogisch werker beter omgaan met jouw eigen emoties en met die van de kinderen uit jouw groep. Je leert positief en stabiel reageren op gewenst en ongewenst gedrag in jouw groep.

Waarom SOS kinderen en emoties?


Emoties van kinderen kan leiden tot gedrag dat niet altijd gewenst is. Het leren omgaan met emoties hoort bij hun ontwikkeling. Een kind dat weet heeft van zijn gevoelens en emoties kan er ruimte aan geven in plaats van ze te verdringen of af te reageren. Jij speelt hier een belangrijke rol in als pedagogisch medewerker of gastouder, omdat kinderen soms veel tijd door brengen op de opvang. Als pedagogisch medewerker en gastouder vraagt dit van jou een gezonde basishouding in het omgaan met en reageren op emoties, die elke dag weer aanwezig zijn bij de kinderen.

Na afronding van deze training heb jij concrete tips en handvatten waarmee je jouw vaardigheden ontwikkelt in het begeleiden van kinderen in het op een gezonde manier omgaan met emoties. Dit wordt vooral gedaan met het gebruik van visuele middelen en metaforen die zorgen dat je de informatie op heldere wijze kunt overbrengen en aanreiken.

Inhoud van de training


In deze blended training leer je kinderen coachen/begeleiden bij het leren omgaan met emoties; een voorwaarde om tot een gezonde ontwikkeling en tot leren te komen. Je doet praktische kennis en tools op die je direct in de praktijk kunt inzetten. De training start met een online module (+/- 14 uur studiebelasting), waarin je alle theorie doorloopt en diverse opdrachten uitvoert ter verwerking van de stof en ter voorbereiding op de fysieke trainingsdag. Tijdens de trainingsdag (van 7 uur) ga je, onder begeleiding van een deskundige trainer uit het werkveld, samen met andere pedagogisch professionals actief aan de slag met diverse oefeningen, praktijkopdrachten en casussen om je het geheel eigen te maken. De leerdoelen voor deze training zijn dat jij:

 • in staat bent om psycho-educatie te geven aan kinderen (en ouders) over de werking, functie en belang van emoties;
 • diverse methodieken eigen gemaakt om kinderen stapsgewijs gezond gedrag rondom emoties aan te leren;
 • bewust van behoeften achter emoties en hoe die te onderzoeken;
 • kennis van invloed van het brein op emoties en heftig gedrag;
 • beïnvloedingstechnieken eigen gemaakt om heftige emoties te de-escaleren;
 • in staat tot het herkennen en voorkomen van overprikkeling;
 • kennis van methodiek om kinderen te helpen bij het aangaan van spannende situaties om gewenste doelen te bereiken;
 • in staat om zelfvertrouwen te versterken gedurende dagelijks bezigheden;
 • in staat om kwaliteiten te ontdekken achter lastig gedrag en hoe die te versterken;
 • in staat om veerkracht bij kinderen te ontwikkelen en versterken;
 • bewust van eigen emoties, daaruit voortvloeiend gedrag en ontwikkelpunten t.a.v. emoties.

Deze training is ontwikkeld voor en door mensen uit de pedagogisch praktijk en beschikt over de theoretische verdieping en de praktische inslag waar de pedagogische praktijk om vraagt.
De training is geschikt voor pedagogische professionals die werken met kinderen van 0 tot 12 jaar. Bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers, gastouders, kindercoaches. Kortom elke professional die in zijn werk het kind centraal stelt en maatwerk wil leveren in de begeleiding van kinderen.

Investering


SOS kinderen en emoties kun je zowel als individu als incompany aanschaffen. Indien de training incompany wordt aangeschaft, dan worden de praktische handvatten aangepast aan de pedagogische praktijk van de desbetreffende organisatie.
Ook kan de training in de blended versie worden aangeschaft (deels e-learning deels online/offline training). Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

De kosten van deze training zijn €775 dit is inclusief:

 • Lesmateriaal
 • Tweedaagse training
 • Praktische handvatten voor jou en sociaal-emotionele activiteiten voor kinderen
 • Certificaat
 • Lunch/verzorging tijdens trainingsdagen

Omdat deze training scholing betreft hoeft er geen BTW betaald te worden.

De studiebelasting bedraagt gemiddeld 16 tot 30 uur

De studieduur bedraagt gemiddeld 4 tot 8 weken

In het kader van het STAP-budget kun jij deze training (deels) gesubsidieerd volgen.

Startdata en locaties

 • Op school