Iedereen heeft wel eens een dipje. Dat hoort bij het leven. Maar soms zijn jongeren zo somber dat het een probleem wordt.
Wanneer er bijvoorbeeld geen duidelijke reden is waarom iemand verdrietig of somber is. Of wanneer de somberheid na verloop van tijd niet minder of zelfs erger wordt. Soms kunnen somberheid en verdriet zelfs doorschieten in een depressie, al dan niet vergezeld door suïcidale gedachten en gevoelens.
Mensen die langdurig somber of zelfs depressief zijn, ervaren veel lijdensdruk. Datzelfde geldt voor hun omgeving. Want ook partners, kinderen en ouders van mensen die aan een dergelijk stemmingsprobleem lijden, ervaren de nadelige gevolgen daarvan. Hulpverleners hebben dan ook geen eenvoudige taak wanneer van hen gevraagd wordt om deze mensen bij te begeleiden, te behandelen en hun veiligheid te ondersteunen.
Hoe herken je stemmingsproblemen bij kinderen en volwassenen? Hoe verschillen ze van stemmingsstoornissen? Op welke manier kun je deze mensen begeleiden? Hoe signaleer je suïcidaliteit, hoe maak je het bespreekbaar? Hoe differentieer je tussen verdriet, rouw en depressie? En wat als iemand met autisme, een licht verstandelijke beperking of een migratie-achtergrond somberheids- of depressieklachten heeft? Hoe begeleid je depressieve leerlingen binnen school? En wat heeft het gezin of het wijdere sociale netwerk van iemand met stemmingsproblemen nodig qua ondersteuning?
Op dit congres over somberheid en depressie delen de sprekers hun kennis, ervaring en visie met betrekking tot dit type vragen.
Wat leer je?
- De laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot somberheid en depressie
- Stemmingsproblematiek bij kinderen en (jong)volwassenen
- Psychiatrische- en psychologische dynamiek bij zelfbeschadiging
- Omgaan met suïcidaliteit en de kans van het netwerk
- Werken met angstige en depressieve kinderen volgens de multidisciplinaire richtlijn
- Somberheid, depressie en suïcidaliteit bij jeugd met een LVB
- Omgaan met de psychische gevolgen van jeugdtrauma
- Vroegtijdig ingrijpen bij depressieve klachten bij jeugdigen in de middelbare schoolleeftijd