Signaleren taalontwikkelingsstoornis bij jonge kinderen

De taalontwikkeling bij jonge kinderen van 0 tot 7 jaar is enorm belangrijk. Een kind is in deze ontwikkeling nooit hetzelfde. De verschillen tussen kinderen zijn bovendien groot. Zodra je merkt dat een kind niet leeftijdsadequaat de taal aan het ontwikkelen is, kan het lastig zijn daar meer grip op te krijgen. Het aanbieden van meer taal voelt als een logische stap. Bij een taalachterstand is dat ook voldoende om een kind te helpen. Maar voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is meer taalaanbod onvoldoende. Deze kinderen vragen om een andere aanpak en benadering. Daarom is het zo belangrijk TOS zo vroeg mogelijk te signaleren.

Met dit webinar krijg je meer kennis over de taalontwikkeling van jonge kinderen. Hoe verloopt dit gemiddeld en wanneer trek je aan de bel? We nemen je mee in verschillende voorbeelden waarbij je misschien niet direct zou denken dat de taalontwikkeling van het kind een probleem is. Je leert vervolgens wat TOS is en hoe je TOS kunt herkennen. Wanneer is er meer ondersteuning nodig? En hoe zit dat bij meertalige kinderen?

Na afloop van dit webinar:

  • heb je meer kennis over de taalontwikkeling van jonge kinderen;
  • weet je wat TOS is en hoe je TOS kunt herkennen;
  • weet je wanneer je aan de bel moet trekken;
  • heb je veel houvast om te kunnen signaleren en weet je welke vervolgstappen je dan kunt maken.

Dit webinar is bedoeld voor: pedagogisch medewerkers, leerkrachten van groep 1 en 2 en IB’ers. Het signaleren van een taalontwikkelingsstoornis werkt in de kinderopvang hetzelfde als in de onderbouw van de basisschool. Het kan zijn dat een taalontwikkelingsstoornis bij peuters niet tot uiting komt, maar op school wel opvalt doordat er meer van kinderen wordt gevraagd.

Startdata en locaties

  • Online 16 nov. 20231 bijeenkomst€ 95