Hoe creëer je een sociaal veilige en gezonde werkomgeving?

Til jouw leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau

Samenwerken is het geheime wapen om effectiever te leren en beter te presteren. Maar ook om te innoveren en te floreren. Sinds kort weten we ook hoe samenwerking geoptimaliseerd kan worden. Enerzijds gebeurt dit door het creëren van een context waarin zelfmotivatie centraal staat. Als je gemotiveerd bent, kom je in beweging, geestelijk en fysiek. Zelfmotivatie werkt als een soort gaspedaal waarmee je vaart krijgt. Anderzijds gaat het ook om het creëren van een sociaal en psychologisch veilig leer- en werkklimaat. Want als de onveiligheid ontbreekt, gaat de rem erop en komen mensen tot stilstand. Het zorgt voor een klimaat waarin onderling vertrouwen gekoppeld wordt aan vrijmoedigheid en het verlangen om verschil te maken. En waarin je ook in verwarrende tijden samen kunt overleven en aan de weg blijft timmeren.

Psychologische veiligheid geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. Het leidt tot aantoonbare verbeteringen in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren.
Ontdek de escape uit angstculturen en ontdoe je van ‘veiligheidsvreters’.

Leerdoelen

  • Je hebt een concrete aanpak in hoe je een veilig leer- en werkklimaat bouwt.
  • Je leert wat het verschil is tussen psychologische- en sociale veiligheid en waar deze vandaan komen.
  • Je hebt inzicht verkregen in je eigen team. Je weet wat voor type team het is, wat jouw team gaat helpen en op welke manier je verbeteringen kunt aanbrengen.
  • Je krijgt praktische, toepasbare handvatten aangereikt om zowel zelf als met je team te groeien naar een psychologisch veilig én vlammend werkklimaat.

Programma

De PowerClass bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voorbereiding: deelnemers krijgen een boekje toegestuurd waarin de belangrijkste principes van psychologische veiligheid uiteen worden gezet. Mede op basis hiervan schetsen de deelnemers de psychologische veiligheid in hun eigen team.

2. Eendaagse sessie waarin vijf onderdelen op een inspirerende en actieve manier aan de orde komen: – Wat is psychologische veiligheid? – Psychologische veiligheid en type teams: hoe scoort jouw team? – Hoe werkt psychologische veiligheid wel of niet. – Aan de slag met psychologische veiligheid. – Grip op psychologische veiligheid.

3. Je verlaat de eerste sessie met een concreet en uitgewerkt voornemen onder je arm. Je gaat hier een aantal weken mee aan de slag. Daarbij kun je door een aantal zelfgekozen deelnemers ondersteund worden. Ook kun je tussentijdse ‘speedcoaching’ aanvragen.

4. In de tweede sessie evalueer je gezamenlijk met andere deelnemers in hoeverre je verwachtingen zijn uitgekomen. Wat ging er goed, waar haperde het en waar bleef het steken? En wat valt daaraan te doen? Je verlaat de tweede sessie met een aantal kleine, maar krachtige duwtjes in de goede richting, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt gaan.

Resultaat

Je leert in deze Powerclass hoe je een veilig leer- en werkklimaat kunt bouwen. De Powerclass is praktisch ingericht op basis van wetenschappelijk onderzoek. Na de training kun je er direct mee aan de slag.

Incompany

Deze training voor jouw organisatie laten verzorgen? Inschrijven als InCompany is mogelijk. Samen kijken we naar het vraagstuk waarop we de meest passende oplossing aanbieden. Zo wordt de training aangepast naar de vraag en behoeften van jullie organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie of vul het onderstaande InCompany formulier in waarna wij contact met je opnemen voor een op maat aanbod.

Kosten

€ 850,- (inclusief intake, boek, 1,5 dag training, feedback tussendoor en lunch)

Startdata en locaties

  • Utrecht 20 apr. 20232 bijeenkomsten€ 850