Masterclass: Werken aan de oplossing of aan het oplossend vermogen? Van moeten naar willen.

Wat was ook alweer de bedoeling van ons onderwijs? En wat hebben we allemaal georganiseerd om dat te realiseren? En helpt dat dan ook echt, altijd? Of hebben die regels, afspraken en sturing het soms overgenomen van de werkelijke opgave? En wat is onze rol als leidinggevende daarin? Waar zijn we druk mee? Met afspraken, rennen, brand blussen, problemen oplossen? En waarom lijkt er zoveel te moeten, terwijl willen zoveel krachtiger is? Op 15 maart gaan we met Thom Verheggen verkennen hoe u als schoolleider met minder managen meer voor elkaar krijgt.

Over de masterclass

We weten allemaal wat de bedoeling van onderwijs is. En we weten allemaal dat intrinsieke motivatie en eigenaarschap cruciaal zijn. Maar waarom gaat dat dan toch vaak zo moeizaam? En belangrijker: wat kunnen we daaraan doen? In deze masterclass krijgt u handvatten aangereikt om patronen te herkennen en te doorbreken:

  • Wat is onze werkelijke opgave en waarom raakt die wel eens uit beeld?
  • Wat doen we omdat het hoort en wat omdat het helpt?
  • Hoe werken we minder aan de oplossing en meer aan het oplossend vermogen?
  • Hoe kunnen we ruimte geven zonder grip te verliezen?
  • Hoe zorgen we dat het willen niet ondergesneeuwd raakt door het moeten?

Met een levendig verhaal en korte oefeningen houdt Thom Verheggen ons een belangrijke spiegel voor. Soms pijnlijk confronterend, maar vooral inspirerend.

Wat levert deelname op?

Door deelname aan de masterclass leert u patronen en valkuilen om  bij uzelf en anderen te herkennen en krijgt u inzicht in mogelijke alternatieven. U krijgt bovendien handvatten aangereikt om met heldere beelden en taal datzelfde gesprek met uw omgeving te voeren.

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor schoolleiders uit het vo die druk zijn met alle uitdagingen van deze tijd, maar voelen dat er iets anders nodig is voor duurzame verbetering. Om voldoende ruimte voor interactie en diepgang te waarborgen, kunnen aan deze masterclass maximaal 30 schoolleiders deelnemen. Deelname geschiedt op basis van de volgorde van inschrijving.

Over de spreker

Thom Verheggen is auteur van ‘Ontmanagen voor managers’ en werkte mee aan ‘Anders Vasthouden’ van Wouter Hart (Verdraaide Organisaties). Tegenwoordig werken ze samen aan www.verdermetdebedoeling.nl. Thom geeft lezingen en trainingen en begeleidt organisaties met het werken vanuit de bedoeling en eigenaarschap.

Pratische informatie

Data: 15 maart 2023

Tijd: 15.00-18.00 uur, 18.00-19.00 uur dinerbuffet

Locatie: Antropia Cultuur- en Congrescentrum (Driebergen)

Kosten: €75,- exclusief btw.

Meer informatie: Heeft u vragen over deze masterclass? Stuur dan een e-mail naar info@vo-academie.nl.