Maatwerk: ‘Examentraining Nederlands’ mavo/havo/vwo

Dit is een tweedaagse training.

Hoewel het examen Nederlands steeds kritischer wordt bekeken, maken ook dit jaar de leerlingen nog het examen zoals we dat kennen: een tekst met vragen. Hoe bereid je je leerlingen hier optimaal op voor? Hoe blijf je ze motiveren? Door ook -of misschien wel juist- in het examenjaar met activerende werkvormen en rijke leeslessen te werken, zijn leerlingen écht met de teksten bezig. Dat komt de motivatie en de resultaten ten goede. Zeker als je dit combineert met een voorbereiding ‘op maat’.

Tijdens de eerste bijeenkomst zetten we de examentraining in de steigers. Een maand later geven we deze voorbereiding concreet vorm: we maken met elkaar een circuit dat je in kunt zetten voor je leerlingen. Zo wordt de examentraining voor alle leerlingen effectief en uitdagend.

Na deze training kun je in jouw lessen op een logische en onderbouwde manier aan de slag met je examentraining.

Dag 1: op de eerste dag komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Je kunt met een kundig oog kijken naar jullie examenresultaten van de afgelopen jaren;
  • Je weet uit welke 5 fasen een goede examentraining bestaat en hoe je die zelf kunt opzetten;
  • Je kent motiverende werkvormen, zoals de leessandwich en het circuit, waardoor je leerlingen echt aan de slag gaan;
  • Je kunt een examentraining opzetten die differentiërend is, waardoor je leerlingen op hun eigen niveau aan de slag kunnen;
  • Je ervaart diverse werkvormen, zodat je kunt invoelen wat het effect is op je leerlingen;
  • Je hebt – eventueel met je collega’s – een begin gemaakt met de examentraining voor bij jou op school.

Dag 2: op de tweede middag bouw je een heel examencircuit. Je krijgt een grote hoeveelheid voorbeelden van opdrachten die je in dat circuit kunt opnemen en tijdens deze middag maak je er één voor je eigen leerlingen. Uiteraard wisselen we de verschillende circuits uit en krijg je feedback op wat jij hebt gemaakt.

Na deze cursus ‘Examentraining Nederlands’ staat jouw examentraining als een huis en gaan jij én je leerlingen vol (zelf)vertrouwen het examen in. Met welke collega’s kom jij naar deze cursus?

Startdata en locaties

  • 2 bijeenkomstenmeerdere varianten mogelijk

Snel naar

inschrijven
Onderwijstypes
Functiegroepen
Onderwerpen