Help, onze school is gehackt! Wat nu?

Een van de scholen in de stichting is gehackt. In alle scholen staan de laptops en digiborden op zwart. Leraren en leerlingen hebben geen toegang meer tot digitaal lesmateriaal, en een anonieme afzender eist tonnen aan losgeld. Wat nu? In een reeks webinars nemen de PO- en VO-academie u mee in de wereld van de cybercriminaliteit in het onderwijs. U leert hoe u uw school kan wapenen tegen online aanvallen en u krijgt tips om slim te handelen als u toch met een aanval wordt geconfronteerd.

Deze webinars zijn een onderdeel van het programma Digitaal Veilig Onderwijs. Kennisnet werkt hierin samen met PO-Raad, VO-raad, SIVON en ministerie van OCW.

In dit webinar op maandag 6 maart vertelt Sanne Maasakkers, security specialist bij het Nationaal Cyber Security Center over digitale veiligheid. Chris Zintel, kwartiermaker programma Digitaal Veilig Onderwijs, vertelt over het programma Digitaal Veilig Onderwijs en het normenkader IBP.

Na deze online collegereeks…

 • Bent u zich bewust van de digitale gevaren die scholen en schoolbesturen lopen.
 • Hebt u handvatten om de digitale veiligheid binnen uw organisatie te versterken.
 • Bent u op de hoogte van het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy, en hoe u dat als hulpmiddel kunt inzetten in uw eigen schoolorganisatie.

Aan de slag met digitale veiligheid

Naast experts komen er in de andere webinars ook praktijkvoorbeelden uit onze sector aan bod. Zo vertelt op dinsdag 21 maart Pauline Satter, bestuurder van Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden, hoe zij de afgelopen jaren aan de slag zijn gegaan met het normenkader IBP. In het laatste webinar op dinsdag 18 april is Daniël Verlaan te gast, onderzoeksjournalist en auteur van het boek Ik weet je wachtwoord. Ook gaat u samen met collega’s in gesprek over wat het normenkader betekent voor uw schoolorganisatie en krijgt u tips om de digitale veiligheid binnen uw schoolorganisatie te versterken.

Data en tijden

 • Maandag 6 maart van 14:00 tot 15:30 uur
  Sanne Maasakkers (security specialist bij het Nationaal Cyber Security Center) over digitale veiligheid en Chris Zintel (kwartiermaker programma Digitaal Veilig Onderwijs) over het programma Digitaal Veilig Onderwijs en het normenkader IBP.
 • Dinsdag 21 maart van 14:00 tot 15:30 uur
  Pauline Satter (lid college van bestuur) en Henk Links (information security officer) van Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden vertellen over de implementatie van het normenkader.
 • Dinsdag 18 april van 15:00 tot 16:30 uur
  Daniël Verlaan, onderzoeksjournalist en auteur van het boek Ik weet je wachtwoord

Bent u voor een van de data verhinderd? Het is ook mogelijk om de webinars los te volgen in plaats van de hele reeks.

Voor wie

De webinars zijn voor iedereen die werkzaam is bij een schoolbestuur of school in het primair en/of voortgezet onderwijs: bestuurders, schoolleiders en ict-/IBP-medewerkers, docenten/leraren en overige geïnteresseerden.

Startdata en locaties

 • Online 18 apr. 20231 bijeenkomst