Ernstige reken- en wiskundeproblemen of dyscalculie (ERWD)

Ben jij leraar en wil je jouw kennis en vaardigheden op een hoger niveau brengen? Zodat je jouw reken- en wiskundeonderwijs af kunt stemmen op de onderwijsbehoeften van je leerlingen? Kies dan voor de deeltijdopleiding Ernstige Reken- en Wiskundeproblemen of Dyscalculie.

Binnen deze mastermodule verbinden wij actueel nationaal en internationaal onderzoek aan praktische uitvoerbaarheid. Jouw praktijk en het verbeteren van jouw lessen staan centraal, zodat jij jouw leerlingen zo optimaal mogelijk les kan geven. Deze deeltijdopleiding richt zich vanzelfsprekende op leerlingen met rekenproblemen, wiskundeproblemen of dyscalculie: hoe kan jij ervoor zorgen dat zij krijgen wat ze nodig hebben?

Opleidingsinhoud

De mastermodule Ernstige Reken- en Wiskundeproblemen of Dyscalculie bestaat uit drie bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten kom in aanraking met belangrijke theorie op dit gebied en leer je nieuwe inzichten zo in te zetten dat je je lessen naar het volgende niveau kan tillen.

Programma

Leerlingen verschillen in hun ontwikkelingsmogelijkheden en in hun vermogen om te leren rekenen (Van Groenestijn, Borghouts, & Jansen, 2011). Daarom is het noodzakelijk om het reken- wiskundeonderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de leerling. Deze afstemming vraagt om een voortdurend proces van diagnosticerend onderwijzen en handelingsgerichte diagnostiek.

Het diagnosticerend onderwijzen is een taak van de leraar. Deze kan daarbij ondersteund worden door de interne rekenexpert (Remedial Teacher, Interne begeleider, Rekenspecialist). Het Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie (ERWD; Van Groenestijn et al., 2011) geeft aan dat deze taak voorbestemd is voor een Master Educational Needs met specialisatie rekenen en rekenproblemen of een geregistreerd Remedial teacher (LBRT) met specialisatie rekenen.

Onderwijsvorm

Deze module wordt blended gegeven. Blended learning is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. De digitale leeromgeving is de spil van het leerproces, waardoor veel flexibeler onderwijs mogelijk is.

Leerdoelen

Je doet kennis op van diagnostische instrumenten en materialen die je kunt inzetten bij onderzoek en behandeling. Je leert een diagnostisch rekengesprek voeren met leerlingen, interventies af te stemmen op specifieke onderwijsbehoeften en advies te geven aan collega’s en ouders.

Incompany

Deze mastermodule is een incompany-opleiding. Dat betekent dat wij de opleiding bij jou op locatie kunnen geven, of op een plek bij jou in de buurt. Gewoon langskomen op ons adres kan natuurlijk ook.

Toelating

De mastermodule Ernstige Reken- en Wiskundeproblemen of Dyscalculie is bedoeld voor leraren die reken- of wiskundeonderwijs geven. Je kunt de module volgen als je een bachelordiploma hebt.

Docenten

De docenten hebben hun sporen verdiend in de onderwijspraktijk én een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. Deze combinatie zorgt ervoor dat onze mastermodule optimaal aansluit op de praktijk van vandaag de dag.

Na deze opleiding

Als je de mastermodule Ernstige Reken- en Wiskundeproblemen of Dyscalculie hebt afgerond, krijg je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Je bent in staat je onderwijs af te stemmen op de behoeften van je leerlingen, waarbij je rekening houdt met hun niveau. Ook kun je collega’s daarin coachen.

Competenties

Je kent de diagnostische instrumenten en materialen die je kunt inzetten bij onderzoek en behandeling. Je kunt een diagnostisch rekengesprek voeren met leerlingen, interventies afstemmen op specifieke onderwijsbehoeften en advies geven aan collega’s en ouders.

Arbeidsmarkt

Ons certificaat wordt erg gewaardeerd door de markt. Met deze opleiding ontwikkel en verbreed je dus niet alleen je competenties als docent, coach, IB’er, RT’er of studie(loopbaan) begeleider, decaan of mentor; je vergroot ook je kansen op de arbeidsmarkt. Binnen je eigen organisatie of ergens anders.

Doorstuderen

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.

Overige informatie

Kosten

De mastermodule Ernstige Reken- en Wiskundeproblemen of Dyscalculie kost € 690, vrij van btw.

Als je deze module volgt kan je in aanmerking komen voor een vergoeding via prestatieboxen.

Lesdata

Utrecht: 11-02, 11-03 en 25-03 (2023) van 10.00 tot 16.00 uur

Studie-investering

De totale studiebelasting is 140 uur

Relatie met de huidige werksituatie

Met deze deeltijdopleiding breid je jouw kennis en vaardigheden uit. Jouw praktijk staat centraal in deze module. Je kunt eigen cases inbrengen en wat je leert meteen inzetten op je werk.

Stapelen tot een masteropleiding

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Certificaat of diploma

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom ERWD bij de HU?

 • Hoge studenttevredenheid

  De Nationale Studenten Enquête toont aan dat studenten zeer tevreden zijn over de mastermodules van de Master Educational Needs.

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

 • Bij jou op locatie

  Omdat deze module een incompany opleiding is, kunnen we hem bij jou op locatie geven. Of in de buurt.

Startdata en locaties

 • 11 feb. 2023Utrecht3 bijeenkomsten€ 690
 • in overlegIn overleg