Ecologisch pedagogisch performance

Wil je bijdragen aan ‘het goede kinderleven’ in de complexe wereld waarin kinderen en jongeren opgroeien? Wil jij je (onderwijs)pedagogische kennis verbreden en verdiepen?

Als professionele master pedagoog weet je pedagogische dilemma’s vanuit meerdere perspectieven te benaderen, op zoek naar kansen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Je werkt in en met een leerteam en een digitale leeromgeving aan het leerproces waarover je zelf de regie voert. De opleidingsdag is woensdag.

Opleidingsinhoud

Aanschuifonderwijs bij het gelijknamige domein van de masteropleiding Pedagogiek met als cursuscode APE-MEPC-17 (15 EC). De cursusinformatie is ook beschikbaar via Canvas.

Programma

De master pedagoog communiceert en verantwoordt haar beroepsvisie, eigen rol en functie, alsmede het eigen handelen binnen en buiten de organisatie en beroepsgroep.
De master pedagoog handelt vanuit een context, maar is eveneens in staat zo nodig relatief onafhankelijk stelling te nemen en daarnaar te handelen. Ze zet hierbij adequate communicatieve vaardigheden in.
Zij maakt gebruik van een combinatie van kennis uit diverse invalshoeken zoals praktijk, wetenschap, maatschappelijke ontwikkelingen en het opgebouwde netwerk van deskundigen. Zij (h)erkent de betekenis hiervan voor haar persoonlijk handelen ten aanzien van de doelgroep (kinderen/jongeren).
De master pedagoog heeft pedagogische kennis en inzicht op expert niveau en actualiseert deze zelfstandig en met een kritische houding.
De master pedagoog reflecteert op een hoog niveau, gaat adequaat om met feedback ten aanzien van haar eigen beroepsmatig handelen en weet dat te verbinden aan haar professionele ontwikkeling, nieuwe beroepsvereisten en maatschappelijke veranderingen. Het professionele gedrag van de master pedagoog kenmerkt zich door een integratie van denken, voelen en handelen.

Onderwijsvorm en toetsing

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. De module wordt afgesloten met een tentamen.

Toelating

Om de mastermodule Ecologisch pedagogisch performance te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau. Toelating vindt plaats op basis van je curriculum vitae en een intakegesprek.

Docenten

De bijeenkomsten worden verzorgd door (gast)docenten met specifieke kennis op het gebied van pedagogiek. Daarnaast wordt gewerkt in leerteam. Deze leerteams worden begeleid door aan de opleiding verbonden coaches.

Na deze opleiding

Wanneer je de mastermodule Ecologisch pedagogisch performance succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan een post-hbo-leergang of kies voor de Masteropleiding Pedagogiek.

Competenties

Na de mastermodule Ecologisch Pedagogisch Performance:

 • Ontwikkel je een eigen persoonlijk grondthema ten behoeve van het professionaliseren van het eigen pedagogisch handelen.
 • Maak je gebruik van een combinatie van kennis en inzichten uit diverse invalshoeken zoals praktijk, wetenschap, maatschappelijke ontwikkelingen en het opgebouwde netwerk van deskundigen.
 • Reflecteer je op een hoog niveau, gaat adequaat om met feedback en weet dat te verbinden aan je professionele ontwikkeling, nieuwe beroepsvereisten en maatschappelijke veranderingen.

Doorstuderen

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van de masteropleiding Pedagogiek vanuit een ecologisch perspectief. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is één van de andere aanschuifmodules van deze master of de gehele masteropleiding een logische vervolgstap.

Overige informatie

Kosten

De mastermodule Ecologisch pedagogisch creëren kost € 1750,- vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Relatie met de huidige werksituatie

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Waarom Ecologisch pedagogisch performance bij de HU

 • Krijg les van pedagogisch experts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met het benaderen van pedagogische vraagstukken vanuit ecologische perspectief.

 • Volg een praktijkgerichte cursus

  Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

 • Leer samen in leerteams

  Ontmoet medestudenten die werkzaam zijn in verschillende organisaties en leer in leerteams van de diverse perspectieven.

Onderwijstypen
Functiegroepen
Onderwerpen