Brain gym

Waarom Brain Gym®?

Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in de relatie tussen bewegen en leren. Hoe voelt het om in de flow van leren te zitten; maar wat kan iemand ervaren als hij/zij uit de flow is? Welke Brain Gym oefeningen bieden de meest effectieve ondersteuning als een kind moeite heeft met bijvoorbeeld lezen, rekenen of spellen? Hoe verbeter je leervaardigheden zoals aandacht en concentratie? Ervaar je zelf ook hoe Brain Gym jouw kwaliteiten naar voren haalt en een gevoel van welzijn vergroot?

Brain Gym® is een bewegingsprogramma voor alle leeftijden, dat tot doel heeft het leren te vergemakkelijken en functioneren te verbeteren. Hierbij mag je ‘leren’ breed zien. Met Brain Gym oefeningen maak je het brein en het lichaam wakker voor datgene wat je gaat doen; als een vorm van warming-up.

Brain Gym® bouwt voort op de basispatronen van de neurologische en motorische ontwikkeling, die in Movement Based Learning en reflexintegratie aan de orde komen.

Tijdens de opleiding leer je werken met de 26 Brain Gym oefeningen van Paul E. Dennison, Ph.D.

Over de opleiding

Vanaf de prille babytijd leert een kind door te bewegen. Ieder mens leert en functioneert het beste in eigen tempo. Daarbij is het ook noodzakelijk dat: iemand zich veilig voelt; er verbinding is tussen gevoel en verstand; het lichaam en het brein met elkaar samenwerken. Al deze gegevens spelen een grote rol in Brain Gym.

Paul E. Dennison Ph.D., pedagoog en de grondlegger van Brain Gym®, heeft veel research gedaan naar het verbeteren van leervaardigheden door beweging. Hij ontwikkelde al tientallen jaren geleden zijn visie over de relatie tussen bewegingspatronen en leerprocessen: bewegen heeft niet alleen invloed op fysiek leren maar ook op het cognitieve leren. Dennison werkte de methode Educatieve Kinesiologie uit, waarvan Brain Gym® de basis vormt.

Brain Gym oefeningen ondersteunen het bewegingspatroon. De bewegingen verstevigen de verbindingen tussen lichaam en brein, tussen verschillende gebieden in het brein, tussen de linker- en rechterkant van het lichaam. Anders gezegd; ze stimuleren de samenwerking tussen de 3 dimensies in het brein en het lichaam: voor – achter, boven – onder en links – rechts. Zo helpen de oefeningen met het verbeteren van aandacht, stabiliteit en informatieverwerking.

Door de oefeningen uit te voeren kom je letterlijk weer in beweging en kan alle (sensorische) informatie beter verwerkt worden. Brain Gym oefeningen zijn eenvoudig uitvoerbaar, kosten weinig tijd maar leveren veel op!

Inhoud

 • PACE: een viertal oefeningen die het lichaam voorbereiden om te gaan leren;
 • De 26 Brain Gym oefeningen die de fysieke vaardigheden van leren voorbereiden. Met aandacht voor toepassing van de oefeningen in verschillende situaties;
 • Observeren: wat neem je waar voor en na het doen van oefeningen;
 • Leerflow: is iemand in of uit de flow van leren;
 • De categorieën van de 26 Brain Gym® oefeningen, gelinkt aan de drie dimensies: voor-achter, boven-onder, links-rechts;
 • De 5 principes van Leren gebaseerd op beweging.

Brain Gym kan o.a. toegepast worden in het onderwijs, in therapie en in de individuele praktijk. Jong en oud profiteren van deze effectieve oefeningen. Je kunt de oefeningen zowel therapeutisch als preventief inzetten.

Brain Gym sluit perfect aan bij de andere modules die in het Breincentrum aangeboden worden, zoals Movement Based Learning.

Het is een praktische training; de cursist gaat actief aan de gang. Na de opleiding kun je direct met het geleerde aan de slag in de praktijk.

Na de opleiding kun je

 • De drie dimensies van het lichaam herkennen en de relaties daarmee tot de hersenen.
 • Leer- en gedragsproblemen koppelen aan de drie dimensies van het lichaam en hersengebieden.
 • Anders kijken naar leer-en gedragsproblemen.
 • Observeren of een kind in of uit de leerflow is.
 • De 26 Brain Gym oefeningen doelgericht in je klas of praktijk toepassen.
 • Kinderen en volwassenen met Brain Gym ondersteunen in hun leerproces en verder helpen in hun ontwikkeling.

Prijzen en details

Wie kan aan de opleiding deelnemen:

Voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, reflextherapeuten, leerkrachten, remedial teachers, klassenassistenten, intern begeleiders, orthopedagogen, logopedisten, psychologen, ergotherapeuten.

Niveau: post hbo.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt:

 • Het boek ‘Handboek Brain Gym, nieuwe uitgebreide handleiding bij de Brain Gym oefeningen’ van Paul E. Dennison & Gail E. Dennison.
 • Zakboekje met de 26 Brain Gym oefeningen

Certificering:

Na afloop ontvang je het officiële Brain Gym® 104 certificaat van Brain Gym® International.

Studiebelasting:

Aantal fysieke lesuren: 14 lesuren.

Studiebelasting buiten de lesuren: 10 uur. Dit bestaat uit: doornemen van het boek, de 26 Brain Gym oefeningen inoefenen (uitvoeren voor jezelf en met anderen).

Lestijden: Tijden zijn van 09.00u start tot 17.00u einde van de opleidingsdag.

Prijs opleiding: 385 euro.

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Inschrijven

22-05-2023 en 23-05-2023 – Wijchen