Als een kindgesprek niet vanzelfsprekend is

Met één op één gesprekken voelt een kind dat het aandacht van de leerkracht krijgt en kan het kind zijn ervaringen, belevingen en meningen delen. Wat gaat er goed? Wat is nog lastig? Wat zou je willen leren? Het voeren van kindgesprekken leert jou als leerkracht te luisteren, aannames los te laten en met passende vragen het kind uit te nodigen om te vertellen zodat je je leerling kunt helpen om zich te ontwikkelen. Bij het voeren van kindgesprekken is het belangrijk goed af te stemmen op het kind. Hoe doe je dat als kinderen talige of communicatieve problemen hebben? Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de vragen of kunnen de woorden of zinnen niet vinden om hun mening te geven, en hun ervaringen te bespreken. Ook kan het uiten van gedachten en emoties een uitdaging zijn.

Over dit webinar

Alle kinderen zijn goed in iets en vinden sommige zaken nog lastig. Met effectieve vragen en goed luisteren kom je erachter wat een kind nodig heeft en hoe je passende stappen richting ontwikkeling kunt maken. We gaan samen aan de slag vanuit de praktische de vraag: ‘Hoe doe je dat?’ We bespreken de voorbereiding van je gesprekken, de materialen die je kunt gebruiken of welke vragen handig zijn om te stellen.

Na afloop van dit webinar:

  • heb je kennis over de relatie tussen kindgesprekken en eigenaarschap;
  • heb je inzicht in de vaardigheden, opbouw en passende vragen bij een kindgesprek;
  • heb je inzicht in de vaardigheden van het kind waar je een beroep op doet bij een kindgesprek;
  • heb je nagedacht over het effect van talige en communicatieve problemen op het voeren van een kindgesprek;
  • heb je inzicht in welke steun hierbij passend is.

Dit webinar is bedoeld voor: Leerkrachten en IB’ers in het reguliere (basis)onderwijs en speciaal onderwijs die aan de slag willen met kindgesprekken en/of werken met leerlingen met TOS. Ook als je al kindgesprekken voert is dit webinar interessant om te kijken of je nog groeikansen ziet voor jezelf.

Startdata en locaties

  • Online 10 okt. 20231 bijeenkomst€ 95

Snel naar

inschrijven
Onderwijstypes
Functiegroepen