Help, hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

De persoonlijke ontwikkeling is het proces waarbij de mens streeft naar het ontplooien van zijn individuele mogelijkheden. Het is van belang om je te blijven ontwikkelen. Een mens is namelijk nooit uitgeleerd!

Het is goed om vast te leggen aan welke persoonlijke leerdoelen je werkt en hoe je die doelen wilt bereiken. Dat kan in een persoonlijk ontwikkelplan (POP), een document waarin jij met je werkgever afspraken maakt over je ontwikkeling. Zo’n ontwikkelingsplan verschilt per persoon, maar de belangrijkste onderdelen zijn je doelen, competenties, acties, voorwaarden en tijdsindeling. Gedurende het jaar werk je aan de doelen en evalueer je met je werkgever hoe het gaat. Het werken aan de doelen kan bijvoorbeeld door het volgen van een cursus, het krijgen van extra begeleiding of het meekijken met een ervaren collega.

Elk vier jaar moet je een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen, of je vorige ontwikkelingsplan bijwerken. Veel leraren vinden het echter behoorlijk lastig om zo’n plan op te stellen. Wat moet er allemaal in? Hoe stel je goede doelen op? Waar moet je mee beginnen?

oo.nl wil je hier graag bij helpen. Daarom komen wij binnenkort met een handig overzicht, die jou door het opstellen van je plan heen loodst. Kan je niet wachten? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt het overzicht dan vanzelf in je mailbox.

Je kan ook alvast lezen over de zeven onderwijscompetenties. Wie weet haal je daar wel inspiratie voor je leedoelen uit!

Heb je al een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Kijk dan ook eens naar onze ‘geld voor je opleiding’-tool. Hierdoor leer je precies welke regelingen en subsidies jij kunt gebruiken om met opleidingen of cursussen aan jouw doelen te werken. Via onze thema-pagina’s kun je vervolgens uitzoeken welke opleidingen en cursussen goed bij jou passen.