Iedereen telt 

n deze publicatie proberen we verschillende sporen aan bod te laten komen en laten we auteurs aan het woord die het financieringsbeleid in Vlaanderen onder de loep namen.

Cultuur en opvoeding

Deze nieuwe, volledig herziene editie schetst de veranderingen in de afgelopen tien jaar tegen de achtergrond van culturen die voortdurend in ontwikkeling zijn.

Hangjongeren

Wat doet u als een hanggroep de hele nacht lawaai maakt? Wat doet u als jongeren elke dag rotzooi achterlaten? Wat als ze uw tuin vernielen of een vuurtje stoken in uw portiek? Als ze uw kinderen bedreigen? Als ze stenen naar u gooien?

Respect!

Respect! is een praktisch boek over jongeren die 'zich niet laten corrigeren'. Het geeft concrete tips voor effectief gedrag, zowel voor individuele correctie als voor corrigeren in groepsverband.

Extreem in de klas

Dit boek geeft leraren, maar anderen evengoed, handvatten om met dergelijke extreme uitingen om te gaan. Een dertigtal experts uit verschillende kennisinstituten en lerarenopleidingen van hogescholen en universiteiten zijn voor dit boek geïnterviewd. Zij vertellen hoe je radicalisering tijdig kunt signaleren en hoe je bekwaam kunt handelen om de klas, en uiteindelijk de samenleving, bij elkaar te houden.

Leerling of bekeerling?

Radicalisering, extremisme, terrorisme, jihadisme… De meeste leerkrachten en leerlingen worden hier gelukkig niet persoonlijk mee geconfronteerd. Maar de leerlingen horen er natuurlijk wel over via het […]

Hoe de straat de school binnendringt

In toenemende mate is er in de grote steden onder jongeren het ontstaan van een straatcultuur waar te nemen. Daarin ontwikkelt zich een cultuur met eigen codes. De auteur stelt vast dat deze codes op alle fronten conflicteren met de leefwereld en de cultuur van de school.

Kinderlogica

Kinderlogica is een eye-opener voor iedereen die geïnteresseerd in de toekomst van onze multiculturele samenleving - en wie is dat niet?

Van radicaal naar amicaal

Dit boek geeft ongeacht achtergrond, gender, leeftijd of religie een kijkje in de denkwijze van groepen die polariseren of van iemand die radicaliseert. Het beschrijft het proces achter polarisatie en radicalisering, laat zien hoe je dit proces kunt herkennen en biedt oplossingen om ermee om te gaan. Het boek bevat tips en tools uit de praktijk die veel gebruikt en getest zijn, waaronder de 'talking stick-methodiek', een laagdrempelige methode om dialogen te bevorderen. De theorie wordt ondersteund door ervaringen uit de praktijk.

Machomannetjes

Dit boek is iets voor u als u een leercultuur belangrijk vindt waarin je wat kan doen aan de verharding in de maatschappij.

Witte zwanen, zwarte zwanen

In 1983 bleek een kleine basisschool in Rotterdam na de zomervakantie opeens een school te zijn met grotendeels Marokkaanse en Turkse leerlingen. Hun vaders, die toen […]