Jenaplan 21

Een school, zeker een jenaplanschool, behoort een democratische gemeenschap van lerenden te zijn. Het moet voor iedereen, binnen en buiten de school, duidelijk zijn: hier wordt geleerd! Hier groeien mensen, […]

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap behoeft nauwelijks nog introductie. Het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Filosofie van Covey Covey […]

  • CPS
  • ISBN: 9789047054641
  • € 27,50
  • 27,50

De 8ste eigenschap

De 8ste eigenschap is een essentiële toevoeging aan De zeven eigenschappen voor individuen, en voor leiderschap in organisaties. Na effectiviteit, het ‘hoe’ van de zeven eigenschappen, gaat […]

  • CPS
  • ISBN: 9789047007760
  • € 28,99
  • 28,99

Naar de middelbare

Deze Special gaat over de overstap van primair naar voortgezet onderwijs. Een belangrijk onderwerp voor Sardes: het bevorderen van gelijke kansen en een soepele schoolloopbaan gaan ons aan het hart. We belichten de overgang van po naar vo vanuit verschillende perspectieven en ook in de context van beleid en wetgeving.

Systemisch leiderschap

Dit boek wil een appèl doen op leiderschap vanuit een systemisch perspectief. Systemisch leiderschap geeft mogelijkheid om de onzichtbare patronen uit het verleden zichtbaar te maken […]

Kiezen voor persoonsvorming

Hoe geef je er als leraar vorm aan in de praktijk van het klaslokaal? Voor welke uitdaging staat een schoolleider die met persoonsvorming aan de slag gaat? Dit boek beschrijft de praktijk van een school die persoonsvorming als vak heeft ingevoerd.

Het Flexmodel VO

Het Flexmodel is ontwikkeld in de praktijk van het voortgezet onderwijs. In dit boek zet de geestelijk vader van het Flexmodel, Alfred van der Heijden, helder uiteen wat het Flexmodel is, hoe het Flexrooster is opgebouwd en hoe je als school het Flexmodel kunt implementeren.

Onderwijs vraagt leiderschap

Met behulp van deze acht leiderschapsaspecten doen de auteurs een praktische handreiking aan leiders (leraren, leidinggevenden en bestuurders) in het onderwijs om (meer) werk te maken van goed leiderschap op school. In het belang van de mensen om wie het daar allemaal draait: de leerlingen!

Strategisch besturen in het onderwijs

Strategie wordt vaak genoemd in de drieslag missie-visie-strategie. Met de missie als de overal en altijd in de organisatie geldende waarden, en de visie als het doel waarnaar de koers wordt uitgezet. De koers, dat is de strategie. Over het sturen, wenden en keren van de koers gaat deze Special.

De gemeente en integrale kindcentra

Deze handreiking bevat informatie over wat een integraal kindcentrum is en welke beleidsterreinen raakvlakken hebben met de IKC-vorming. De handreiking gaat daarbij in op mogelijke rollen voor gemeenten bij de ontwikkeling van IKC’s. Er wordt met de handreiking ook aangesloten op de Lokale Educatieve Agenda (LEA).

Handboek kindcentra

In dit handboek staat de ontwikkeling van het integraal kindcentrum centraal. Vaak wordt ‘het kind centraal’ genoemd als drijfveer of gemeenschappelijk thema voor de ontwikkeling van een integraal kindcentrum. Het gaat niet om de instellingen, maar om het kind. Dat is een uitgangspunt om te onthouden bij het lezen van dit handboek. Onder meer de volgende vragen komen aan de orde:

De kleine Covey

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen Covey is al 25 jaar een klassieker. Het is het perfecte boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven.

De 4 disciplines van uitvoering

Dit boek helpt je jouw grootse doelen te behalen, ondanks die wervelwind. Alles draait erom je team deelgenoot te maken van je doelen, ze zelf hun subdoelen te laten kiezen en de voortgang van de verbetering in kaart te brengen. De auteurs begeleiden je door het hele proces, en laten aan de hand van concrete, deels Nederlandse en Belgische cases zien hoe het in de praktijk werkt.

Dirigeren en meespelen

Daarnaast is je nieuwe functie bij uitstek een positie om meer werkzaamheden aan te trekken dan je aankunt: je collega's delegeren naar boven (leggen allerlei verantwoordelijkheden bij jou neer) en je leidinggevende delegeert naar beneden (legt zijn of haar taken bij jou neer). Als je dan ook nog beginnend leidinggevende bent en je je de vaardigheden nog eigen moet maken, zal het duidelijk zijn dat aan zo'n positie nogal wat haken en ogen kunnen zitten. Dit boek helpt je om daarmee om te gaan.

Denkinstrumenten voor leidinggevenden in het onderwijs

Dit boek helpt je als leidinggevende in het onderwijs om op basis van vijf thema’s uit de filosofie denkinstrumenten in te zetten, waarmee je medewerkers kunt aansturen. Deze instrumenten ondersteunen je bovendien in het reflecteren op jouw werkwijze in het leidinggeven aan een team.